Vaihdevuosien aikana esiintyvä endometrioosi

Vaihdevuosien aikana on hyvin tavallista kokea endometrioosin oireiden loppuvan. On kuitenkin monia tapauksia, joissa oireet eivät ainoastaan jatku, vaan myös pahenevat.
Vaihdevuosien aikana esiintyvä endometrioosi

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Endometrioosi loppuu usein vaihdevuosien aikana, mutta on tapauksia, joissa vaihdevuosien aikana esiintyvä endometrioosi muuttuu vakavaksi. Kaikki tapaukset kehittyvät omalla, ainutlaatuisella tavallaan, joten tästä sairaudesta kärsivä nainen tarvitsee henkilökohtaista lääkinnällistä apua ongelman käsittelemiseksi.

Endometrioosi on kohdun ulkopuolella esiintyvää kudosta. Se on krooninen ja kivulias sairaus, joka voi kestää koko elämän ajan. Tässä artikkelissa kerromme enemmän endometrioosin oireista ja mahdollisesta hoitokeinosta.

Mikä endometrioosi on?

Endometrioosikudos, tai endometrium, muuttuu yleensä paksummaksi ja aiheuttaa verenvuodon jokaisen kuukautiskierron yhteydessä. Jotkin kudoksista kuitenkin käyttäytyvät endometrioosin tavoin, kun nainen kärsii kyseisestä sairaudesta. Niillä ei valitettavasti ole mitään tietä ulos kehosta.

Tällaisissa tapauksissa kudos joutuu ansaan. Sen myötä kudos yleensä ärsyyntyy ja muodostaa fibroidikudoksia. Lantion alueen kudokset sekä elimet kiinnittyvät yhteen sen seurauksena. Se puolestaan lisää tulehdusta ja kipua.

Tämä sairaus vaikuttaa erityisesti munasarjoihin, lantion kudokseen sekä munanjohtimiin. Joissakin tapauksissa endometrioosi voi myös vaikuttaa nivelsiteisiin ja peritoneaaliseen pintaan, sekä suolistoon ja rakkoon.

Tämän sairauden oireet katoavat usein vaihdevuosien aikana, koska kuukautiskierron aiheuttamia hormonaalisia ärsykkeitä ei enää ilmesty ja siten kohdunulkoinen (ektooppinen) endometrioosikudos joko pienenee tai katoaa kokonaan. Oireet voivat kuitenkin palata, mikäli nainen käyttää hormonikorvikkeita.

Endometrioosi on gynekologinen tauti, joka aiheuttaa kipua ja tulehdusta. Se saattaa myös aiheuttaa hedelmättömyyttä.

Vaihdevuosien aikana esiintyvä endometrioosi

Naisen keho lakkaa tuottamasta estrogeenejä (endometrioosiin liittyviä hormoneita) noin 50 vuoden iässä. Tämä hormonaalinen muutos vähentää endometrioosin oireita.

On kuitenkin monia tapauksia, joissa tämä sairaus ei katoa vaihdevuosien alkaessa. Nainen saattaa siis kokea yhä pientä verenvuotoa, joka muodostaa fibroideja kohdussa, munanjohtimissa ja niin edelleen.

Vaihdevuosien aikainen endometrioosi on hankalampi. Lääkitys ei auta tällaisissa tapauksissa ja oireet ovat vakavammat. Tästä syystä nainen saattaa valita leikkaustoimenpiteen.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Endometrioosin pääoireet

Mahdolliset hoitokeinot

Endometrioosi voidaan hoitaa hormoneiden tai leikkauksen avulla. Kaikki riippuu kudosten sijainnista. Lääkehoito on suositeltavin menetelmä useimmissa tapauksissa, joissa kipua pyritään vähentämään.

Tämä sairaus vaatii erityistä hoitoa vaihdevuosien aikana. Huomaathan, että hormonikorvaushoito voi aiheuttaa enemmän kipua lantion alueella sekä mahdollisesti verenvuotoa.

On siis tärkeää ottaa huomioon näiden hoitovaihtoehtojen hyödyt ja haitat gynekologisen neuvonnan aikana. Laajan endometrioosin kohdalla on syytä turvautua leikkaukseen. Yleisimmin käytettyjä toimenpiteitä ovat:

  • Laparoskopia, jonka avulla poistetaan arvet tai poltetaan vahingoittuneet kudokset ilman terveiden osien poistamista.
  • Laparotomia on suuri leikkaustoimenpide koko endometriumin poistamiseksi.
  • Vakavimmissa tapauksissa kirurgin täytyy tehdä hysterektomia eli kohdunpoisto. Tämä on kuitenkin harvinaista.
Vaihdevuosien aikana esiintyvä endometrioosi voi vaatia leikkausta.
Leikkaus on yksi endometrioosin hoitokeinoista; gynekologi yleensä määrittää ja neuvoo oikean vaihtoehdon valitsemisessa.

Hyödyllistä tietoa

Endometrioosi on hyvänlaatuinen sairaus, joka ei useimmissa tapauksissa johda syöpään. Se ilmestyy yleensä kuukautisten alkaessa ja kestää koko hedelmällisen kierron ajan.

On myös tapauksia, joissa tästä sairaudesta kärsivät myös tytöt joiden kuukautiset eivät ole vielä alkaneet tai joissa endometrioosi jatkuu vaihdevuosien aikana ja niiden jälkeen. Kuten huomaat, ei kyseiselle sairaudelle ole ehdottomia sääntöjä.

Jotkut ihmiset uskovat endometrioosin liittyvän geneettisiin ja ympäristöllisiin tekijöihin sekä perhetaustoihin. Endometrioosi voi alentaa naisen hedelmällisyystasoa, sillä kohdun kudokset estävät siemennesteen pääsyn munasoluun.

Keskustele gynekologin kanssa, mikäli kärsit tähän sairauteen viittaavista oireista. Hän voi määritellä parhaan mahdollisen hoitokeinon juuri sinun tarpeisiisi.

Kiitos, kun luit artikkelin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Parasar P, Ozcan P, Terry KL. Endometriosis: Epidemiology, Diagnosis and Clinical Management. Curr Obstet Gynecol Rep. 2017;6(1):34-41. doi:10.1007/s13669-017-0187-1
  • Shah D. Postmenopausal endometriosis: An enigma revisited. J Midlife Health. 2014;5(4):163-164. doi:10.4103/0976-7800.145189
  • Patóloga, A. A. L. N. M., de Anatomía, E. E. C., & Di Loreto, F. P. D. V. (2010). MENOPAUSIA: generalidades, fisiopatología de las alteraciones endometriales, cardíacas y óseas. ENDOMETRIO DISFUNCIONAL: tipos, características anatomopatológicas.
  • Gemmell LC, Webster KE, Kirtley S, Vincent K, Zondervan KT, Becker CM. The management of menopause in women with a history of endometriosis: a systematic review. Hum Reprod Update. 2017;23(4):481-500. doi:10.1093/humupd/dmx011
  • Secosan C, Balulescu L, Brasoveanu S, et al. Endometriosis in Menopause-Renewed Attention on a Controversial Disease. Diagnostics (Basel). 2020;10(3):134. Published 2020 Feb 29. doi:10.3390/diagnostics10030134
  • Rafique S, Decherney AH. Medical Management of Endometriosis. Clin Obstet Gynecol. 2017;60(3):485-496. doi:10.1097/GRF.0000000000000292
  • Morotti M, Remorgida V, Venturini PL, Ferrero S. Endometriosis in menopause: a single institution experience. Arch Gynecol Obstet. 2012;286(6):1571-1575. doi:10.1007/s00404-012-2473-5
  • L.C. Gemmell, K.E. Webster, S. Kirtley, K. Vincent, K.T. Zondervan, C.M. Becker, The management of menopause in women with a history of endometriosis: a systematic review, Human Reproduction Update, Volume 23, Issue 4, July-August 2017, Pages 481–500, https://doi.org/10.1093/humupd/dmx011

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.