Kipu munasarjoissa: 7 mahdollista syytä

Kipu munasarjoissa voi aiheutua monenlaisesta tekijästä. Kaikki kipu, joka liittyy naisen sukupuolielimiin, tulee kuitenkin ottaa varoitusmerkkinä. Tässä tulevat seitsemän erilaista syytä munasarjojen kipuun.
Kipu munasarjoissa: 7 mahdollista syytä
Elisa Morales Lupayante

Kirjoittanut ja tarkastanut liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Naisen sukupuolielinten järjestelmä on hauras, ja se voi kärsiä monenlaisten sairauksien ja epätasapainojen vuoksi. Yksi näistä ongelmista on kipu munasarjoissa, ja aivan kuten mikä tahansa oire, se voi johtua monesta syystä.

Kipu on myös erilaista eri naisilla, ja sen voimakkuus, kesto ja ilmaantumisvaihe vaihtelevat. Joskus kipu katoaa ihan yhtäkkiä. Jos olet joskus miettinyt, mistä alavatsakipusi johtuu, jatka lukemista.

Mitä kipu munasarjoissa oikeastaan on?

sukupuolielimet

Tämä kipu on oire, jota on useimmilla naisilla joissakin vaiheissa elämäänsä, ja se liittyy usein seuraaviin asioihin:

1. Ovulaatio

Naisella saattaa olla kipua kuukautiskierron puolivälin aikaan alavatsassa ja molemmissa munasarjoissa. Kipua syntyy siksi, että munarakkula kasvaa munasarjan sisällä, ja tämä aiheuttaa ärtymistä ja tulehtuneisuutta. Kipu on yleensä vain tilapäistä, joten ei ole syytä huoleen.

2. Kuukautiskierto

Kipu munasarjoissa: vatsaan koskee

Naisilla on usein kramppeja kuukautisten vuoksi. Kuukautiskrampit voivat aiheuttaa kipua munasarjoissa, mikä liittyy tulehdukseen sukuelinten järjestelmässä.

3. Raskaus

Usein naiset tuntevat kramppaamista ja kipua raskauden ensimmäisinä viikkoina. Tämä johtuu hormonaalisista muutoksista, joita kehossa ilmenee raskauteen sopeuduttaessa.

Tällöin tulee olla tarkkana kivun kanssa, sillä se voi vaarantaa oman ja sikiön terveyden, mikäli kyseessä on merkki siitä että vauva ei kehity normaalilla tavalla.

4. Munasarjojen kystat

kipu munasarjoissa voi aiheutua kystista

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä johtuu epätasapainosta naishormonien määrässä, mikä aiheuttaa korkeaa androgeenien tasoa.  Tämä saa aikaan kystien kasvua munasarjoissa ja kuukautiset lakkaavat tai muuttuvat epäsäännöllisiksi.

Siten moni nainen, jolla on munasarjojen monirakkulaoireyhtymä, tuntee usein kipua munasarjoissaan – keho ei vapauta kypsää munasolua luonnollisesti.

5. Endometrioosi

Tämä sairaus tuottaa kipua munasarjoissa tai alavatsassa, mikä johtuu kohdun limakalvon solujen kasvusta kohdun ulkopuolella. Endometrioosi voi johtaa kystien muodostumiseen ja jatkuvaan kipuun.

6. Lantionpohjan tulehdus

lantionpohjan tulehdus aiheuttaa kipua

Tämä tulehdus ilmenee naisen sukuelimissä, ja se aiheutuu pääasiassa sukupuolitaudeista, kuten esimerkiksi tippurista tai klamydiasta.

7. Munasarjasyöpä

Tämä syöpä voi aiheuttaa:

  • munasarjojen laajentumista
  • tulehtuneisuutta vatsassa
  • lantiokipua
  • munasarjojen kipua

Miten munasarjojen kipua voidaan hoitaa?

Vältä kahvia

Kahvi lisää jännitettä, sillä se kaventaa verisuonia ja saa siten aikaan painetta ja turvotusta munasarjoissa. Tämä voi olla kivuliasta, joten kannattaa välttää kahvinjuontia, mikäli koet kipua munasarjoissasi.

Kipulääkkeet

Kipulääkkeetkin ovat avuksi, mutta suosittelemme käymään lääkärin vastaanotolla, jotta saat sopivan tuotteen juuri itsellesi.

Suun kautta otettava ehkäisy

Ehkäisypillerit voivat säädellä epätasapainoa naisen sukupuolihormoneissa, ja siten ne estävät kipua. Ne ovat erityisen tehokkaat naisilla, joilla on munasarjojen monirakkulaoireyhtymä.

On kuitenkin gynekologin tehtävä päättää, tuleeko sinun käyttää näitä. Suosittelemme siis ajan varaamista asiantuntijalle ja testien tekemistä ennen käytön aloittamista.

Tee

kamomillatee

Kamomilla- tai kanelihauduke on avuksi munasarjakivun lievityksessä. Tästä linkistä saat lukea kamomillan monista parantavista vaikutuksista.

Kipu munasarjoissa on tavallista, mutta kaikki kipu, joka liittyy naisen sukupuolielimiin, tulee kuitenkin ottaa varoitusmerkkinä. Käy siis gynekologilla, jos koet tällaista kipua.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Mihm, M., Gangooly, S., & Muttukrishna, S. (2011). The normal menstrual cycle in women. Animal Reproduction Science. https://doi.org/10.1016/j.anireprosci.2010.08.030
  • Vargas-carrillo, M. a, Herrera-polanco, J., Vargas-ancona, L., General, H., & Salud, S. De. (2003). Síndrome de ovarios poliquísticos: abordaje diagnóstico y terapéutico. Rev Biomed.
  • Taylor, R. N., & Lebovic, D. I. (2009). Endometriosis. In Yen & Jaffe’s Reproductive Endocrinology. https://doi.org/10.1016/B978-1-4160-4907-4.00024-3
  • Gopalan M. Vijayas Gurga. (2014). Anatomia de los ovarios. In Anatomia del Aparato Reproductor .

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.