Munasarjakipu vaihdevuosien aikana

Munasarjakivut vaihdevuosien aikana voivat olla merkki mahdollisesta kasvaimesta.
Munasarjakipu vaihdevuosien aikana
Leonardo Biolatto

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Leonardo Biolatto.

Viimeisin päivitys: 11 joulukuuta, 2022

Naiset kokevat munasarjakipua useita kertoja elämän aikana, useimmiten ovulaation tai kuukautisten aikana. Munasarjakipu voi ilmestyä uudelleen vaihdevuosien aikana, ja tällöin kivun syy tulee selvittää.

Munasarjakipu tuntuu alavatsan alueella ja se voi olla enemmän tai vähemmän voimakasta, jatkuvaa tai sykkivää kivun tunnetta. Kun munasarjakipua ilmestyy kuukautiskierron aikana, johtuu se yleensä munasarjojen tulehduksesta ovulaation aikana. Ei ole normaalia kokea munasarjakipua vaihdevuosien aikana. Munasarjat eivät nimittäin ole enää aktiivisia tässä vaiheessa.

Tässä artikkelissa kerromme, miksi munasarjakipua voi esiintyä vaihdevuosien aikana.

Vaihdevuosien kuumat aallot.

Munasarjakipu, menopaussi ja dementia

Ovulaatio on ensimmäinen syy munasarjakipuun premenopaussin ja perimenopaussin aikana. Se tapahtuu siksi, että munasarjat jatkavat vielä toimintaansa ja turpoavat samoin kuin hedelmällisenä ajankohtana. Kohdunulkoiset raskaudet ovat toinen syy.

Lantion tulehduksellinen sairaus aiheuttaa myös munasarjakipua ja se on yleensä sukupuolitaudista aiheutuva komplikaatio. Kivun lisäksi voi siis olla myös muita epämukavia tuntemuksia. Oireisiin saattaa esimerkiksi liittyä haisevaa kuukautisvuotoa sekä kipua virtsatessa.

Kasvaimet ovat kuitenkin yleisimpiä syitä ja ne voivat olla joko hyvän- tai pahanlaatuisia. Kun naisella ei ole ollut kuukautisia yli vuoteen ja hän tuntee kipua munasarjoissa, on hyvin todennäköistä, että kyseessä on kasvain.

Muita mahdollisia syitä ovat:

  • Endometrioosi: Kyseessä on sairaus, jota esiintyy yleensä hedelmällisen jakson aikana, mutta se voi kestää koko vaihdevuosien ajan.
  • Ruoansulatuskanavan epämukava tunne: Monet sairaudet voivat simuloida munasarjakipua. Siihen sekoitetaan usein ilmavaivat ja ärtyneen suolen oireyhtymä.
  • Munasarjojen kystat: Ne ovat nesterakkuloita. Ne ovat oikeastaan melko yleisiä ja oireettomia, mutta voivat kuitenkin aiheuttaa epämukavaa oloa. 

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Lisää estrogeenia ruokavaliosta

Muita munasarjakasvaimen oireita

Kuten mainitsimme yllä, voi munasarjakipu olla merkki alueella olevasta kasvaimesta. On myös muita oireita, jotka voivat varoittaa tällaisesta tilanteesta. Naisella voi esimerkiksi olla vaikeuksia syödä ja hän voi jopa tulla kylläiseksi pienestä ruokamäärästä. Hän voi kokea myös virtsausoireita, kuten jatkuvaa tarvetta virtsata.

Nämä oireet voivat kuitenkin ilmaantua myös muiden sairauksien kohdalla. Oireet ovat yleensä alituisempia tai säännöllisempiä, kun kyseessä on munasarjakasvain. Sinun tulee käydä joka tapauksessa lääkärissä.

Saatat myös tuntea olosi väsyneemmäksi sekä tuntea selkäkipua tai kipua seksin aikana. Se voi vaikuttaa jopa vatsaan ja johtaa turvotukseen sekä ummetukseen. Verenvuoto on hälyttävä merkki, varsinkin jos sinulla ei ole ollut kuukautisia yli vuoteen.

Naista kolottaa.

Munasarjakipu ja syöpä

Sinun tulee käydä lääkärissä selvittämässä onko sinulla munasarjakasvain. Lääkärin täytyy tietää koko sairaushistoriasi, mukaanlukien perheen sairaushistoria. Hän aloittaa diagnoosin yleensä lantion ja vatsan arvioimisella.

Lääkäri voi suorittaa useita täydentäviä testejä sairauden diagnosoimiseksi. Ensin hänen täytyy ottaa ultraäänikuva ja määritellä sen avulla, onko munasarjoissa mitään ylimääräistä kudosta. Jos sitä löytyy, tulee hänen määritellä onko se nestemäistä vai kiinteää.

Tämän lisäksi lääkäri käyttää tietokonetomografiaa resonanssia yleisemmin. Se nimittäin auttaa lääkäriä erottamaan selkeämmin onko kyseessä kasvain vai ei. Hän saattaa jopa ottaa koepalan.

Yhteenveto

Jos koet munasarjakipua vaihdevuosien jo alettua, sinun tulee käydä lääkärissä kuvailemassa oireet ja tarkistuttamassa terveytesi. Mitä pikemmin diagnoosi tehdään, sitä parempi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.