Mistä syistä kohdunpoisto eli hysterektomia suoritetaan?

Kohtu voidaan poistaa erinäisistä syistä johtuen, ja tilanteesta riippuen se voidaan poistaa joko kokonaan tai osittain. Kirurgi tai gynekologi määrittää sopivan käytännön henkilökohtaisesti jokaiselle naiselle, joka kohdunpoistoa tarvitsee.
Mistä syistä kohdunpoisto eli hysterektomia suoritetaan?

Viimeisin päivitys: 30 syyskuuta, 2020

Kun naiselle pitää suorittaa kohdunpoisto eli hysterektomia, kirurgi valitsee parhaan tekniikan yksilöllisesti jokaisen potilaan kohdalla. Valinta perustuu potilaan sairaushistoriaan ja hänen terveydentilaansa päätöksentekohetkellä.

Kohdunpoisto ei yleensä ole naiselle helppo päätös. Vaikka se olisikin ilmeisen välttämätöntä jonkin sairauden takia, se ei ole koskaan miellyttävä vaihtoehto. On tärkeää, että potilas osallistuu päätöksentekoon ja pohtii yhdessä lääkärin kanssa minkä tyyppinen kohdunpoisto olisi hänelle paras vaihtoehto. Potilaan on ymmärrettävä, että kuhunkin hysterektomiatyyppiin liittyy erilaisia seurauksia.

Kohdunpoisto eli hysterektomia tarkoittaa sitä, että kirurgi poistaa kohdun naisen kehosta. Kun tämä leikkaus on suoritettu, oli sen minkä tyyppinen kohdunpoisto tahansa, nainen menettää lisääntymiskykynsä. Toisin sanoen, hän ei voi enää tulla raskaaksi ja saada lapsia.

Juuri tämän vuoksi useimmissa maissa on olemassa erityinen lainsäädäntö, jossa määrätään että naisen on annettava leikkaukseen täysi suostumuksensa ja että hän ymmärtää täysin, mistä on kyse. Yksikään lääkäri ei voi suorittaa kohdunpoistoa ilman potilaan allekirjoittamaa suostumusta.

Mistä syistä kohdunpoisto suoritetaan?

Kuten jo mainitsimme, kohdunpoisto on välttämätön toimenpide monissa erilaisissa sairaustapauksissa. Valitettavasti joidenkin sairausten kohdalla hysterektomia on ainoa ratkaisu.

Tarkastellaanpa seuraavaksi erilaisia syitä siihen, miksi kohdunpoisto voidaan joutua suorittamaan.

Kohtusyöpä

Tämä sairaus on yleisin syy siihen, miksi naiselta täytyy poistaa kohtu. Vaikka syöpähoitojakin on olemassa, kuten kemoterapiaa ja sädehoitoa, elimen poisto on monesti tarpeen.

Vaikka kohtusyövän hoito onkin edistynyt huomattavan paljon viime vuosina, jos syöpä on edennyt pitkälle siinä vaiheessa kun se havaitaan tai jos kaikki hoidot epäonnistuvat, kohdunpoisto on ainoa vaihtoehto.

Kohdunlaskeuma

Kohdunlaskeuma on tilanne, jossa kohtu putoaa normaalista kohdastaan kun lantionpohjan sidekudos- ja lihasrakenne on syystä tai toisesta heikentynyt. Tämä aiheuttaa naiselle erilaisia oireita ja suurta epämukavuutta.

Jos laskeuma ei ole vakava, sitä voidaan hoitaa lantionpohjan harjoituksilla, painonhallinnalla tai erilaisten hoitojen avulla. Jos tila on vakavampi, se voidaan mahdollisesti korjata kirurgisilla toimenpiteillä, ja äärimmäisissä tapauksissa, jos laskeuma edelleen vaikuttaa elämänlaatuun, naiselle suoritetaan kohdunpoisto.

Kohdunlaskeuman äärimmäisissä tapauksissa, ja jos se vaikuttaa elämänlaatuun, naiselle suoritetaan kohdunpoisto.
Kohdunpoisto on monissa tapauksissa välttämätön toimenpide. Tällaisia tapauksia ovat mm. kohtusyöpä, endometrioosi, kohdunlaskeuma ja kohdun sileälihaskasvain.

Kohdun sileälihaskasvain

Kohdun sileälihaskasvain eli myooma on hyvänlaatuinen, melko yleinen kasvain kohdun kasvain. Suuri osa myoomista on oireettomia ja ne eivät vaadi hoitoa, mutta toisinaan ne aiheuttavat erilaisia oireita, kuten vuotohäiriöitä, kipua ja virtsaamis- tai ulostamisvaikeuksia. Kohdunpoisto ei useimmiten ole tarpeen tämän tilan hoitamiseksi, mutta äärimmäisissä tilanteissa se voi olla välttämätön.

Endometrioosi

Endometrioosissa eli kohdun limakalvon sirottumataudissa kohdun limakalvon kudosta, tai sen kaltaista kudosta, esiintyy kohdun ulkopuolella. Jotkut tapaukset ovat oireettomia, kun taas toisilla oireet voivat olla voimakkaitakin.

Endometrioosiin on olemassa lukuisia erilaisia hoitovaihtoehtoja, mutta jos kaikki menetelmät epäonnistuvat, lääkäri joutuu harkitsemaan kohdunpoistoa ja munasarjojen poistoa.

Mitkä ovat kohdunpoiston seuraukset?

Oli kyseessä sitten minkä tahansa tyyppinen tai mistä tahansa syystä suoritettu kohdunpoisto, joka tapauksessa naisen kuukautiset päättyvät. Kun kuukautiset päättyvät, nainen ei ole enää hedelmällinen eli hän ei voi tulla enää raskaaksi, ja vaihdevuodet alkavat. Jos nainen on leikkaushetkellä vielä hedelmällisessä iässä, hänen kohdallaan vaihdevuodet alkavatkin ennenaikaisesti.

Myös vaihdevuosiaan eläville naisille voidaan suorittaa kohdunpoisto. Tällöin toimenpiteellä ei ole enää vaikutusta hedelmällisyyteen, sillä nainen ei enää muutenkaan voi saada lapsia.

Sellainen kohdunpoisto on toimenpiteenä mahdollinen, jossa munasarjat jätetään paikoilleen ja näin ollen niiden hormonituotanto ei lakkaa. Näissä tapauksissa vaihdevuodet eivät ala välittömästi, mutta perimenopaussi eli vaihdevuosia edeltävät vuodet oireineen alkavat kylläkin edetä.

Naisten, joille on tehty osittainen kohdunpoisto, tulisi jatkaa kohdunkaulan säännöllisiä tarkastuksia. Osittaisessa kohdunpoistossa kohdunkaulaa ei poisteta, mikä tarkoittaa sitä, että ihmisen papilloomaviruksen aiheuttama syöpä voi olla mahdollinen.

Osittaisessa kohdunpoistossa kohdunkaulaa ei poisteta, mikä tarkoittaa sitä, että ihmisen papilloomaviruksen aiheuttama syöpä voi olla mahdollinen.
Osittaisen kohdunpoiston jälkeen kohdunkaulan säännöllisissä tarkastuksissa tulee käydä edelleen.

Haluatko tietää aiheesta enemmän? Lue tämäkin artikkeli: Nämä 7 tekijää altistavat kohdunkaulan syövälle

Kohdunpoiston eri tyypit

Seuraavaksi kerromme millaisia kohdunpoiston variaatioita on olemassa. Yksi asia, joka on otettava huomioon toimenpidettä suunniteltaessa, on sisäänkäyntiväylä ja tekniikka. Kohtuun päästään vatsaan tehdyn viillon kautta, emättimen kautta tai suorittamalla laparoskopia eli vatsaontelontähystys. Sitten täytyy myös tehdä päätös, mitkä osat naisen lisääntymiselimistä joudutaan poistamaan:

  • Täydellinen poisto: Tämän kohdunpoistomenetelmän kohdalla kirurgi poistaa naisen koko kohdun tämän kehosta jättäen kehoon munasarjat ja munanjohtimet.
  • Osittainen poisto: Tämän tyyppisessä kohdunpoistossa poistetaan vain kohdun yläosa. Kohdunkaula sekä munasarjat ja munanjohtimet jätetään paikoilleen.
  • Radikaali poisto: Tämä on kaikista aggressiivisin kohdunpoisto. Siinä poistetaan koko kohtu, ja lisäksi munasarjat ja munanjohtimet.

Kohdunpoisto: tiivistettynä

Kohdunpoistoja on erilaisia. Lääkäri antaa potilaalle kaiken mahdollisen informaation toimenpiteeseen ja sen seurauksiin liittyen, ja suosittelee tälle sopivinta vaihtoehtoa. Naisen on aina annettava lääkärille ehdoton ja tietoinen suostumuksensa.

Leikkauksen jälkeen kuukautiset loppuvat ja vaihdevuodet alkavat. Toisinaan ei ikävä kyllä ole muita hoitovaihtoehtoja tai ne eivät ole potilaan kohdalla toimineet, jolloin kohdunpoisto on suoritettava joko naisen hengen pelastamiseksi tai elämänlaadun parantamiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sikora Szczesniak DL., Szcesniak G., Szatanek M., Sikora W., Clinical analysis of 52 obstetric hysterectomies. Ginekol Pol, 2016. 87 (6): 460-6.
  • Brandsborg B., Nikolajsen L., Chronic pain after hysterectomy. Curr Opin Anaesthesiol, 2018. 31 (3): 268-273.
  • Palmero FJ., Expósito ME., Pérez OF., Pérez AM., et al., Rev Cubana Cir, 2011.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.