6 vaihdevuosia aikaistavaa tekijää

· marraskuu 18, 2016

Vaikka on olemassa tiettyjä tekijöitä joita ei voi kontrolloida, on myös muita ulkoisia tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa vaihdevuosien ennenaikaiseen alkamiseen ja jotka tulisi siten ottaa huomioon. 

Ikä, jolloin vaihdevuodet alkavat, on ennalta määrätty syntymästä alkaen ja sitä on mahdotonta viivyttää. On kuitenkin olemassa tiettyjä ulkoisia tekijöitä jotka voivat nopeuttaa sen saapumista. Vaikka ei ole sinun vallassasi muuttaa geeniperimääsi, voit suojella itseäsi ja välttää tiettyjä vahingollisia tapoja.

Voit myös valmistautua elämään uuden elämänvaiheesi täydessä terveydessä ja rauhallisesti. 

Maailmanlaajuisesti keskimääräinen ikä vaihdevuosien alkamisessa on 50 ja 51 vuoden välillä. Noin yksi sadasta naisesta aloittaa vaihdevuodet nelikymppisenä. Tämä voi tapahtua mikäli henkilöllä on epäterveelliset elämäntavat ja tietyt elementit jotka nopeuttavat vaihdevuosien alkamista.

Haluatko tietää mitä asioita sinun ei tulisi tehdä ja mitkä poikkeuksetta vaikuttavat sinuun? Jatka lukemista saadaksesi ne selville.

1. Kromosomaattiset viat

Geneettiset ongelmat jotka on linkitetty sukupuolikromosomi X:ään, kuten Turnerin oireyhtymä ja Fragile X -kromosomin oireyhtymä voivat kiihdyttää vaihdevuosien alkamista.

Nämä ongelmat löytyvät naisilta joiden munasarjat ovat olleet vahingoittuneet jo syntymästä lähtien. Heillä on vähemmän terveitä rakkuloita ja useilla ne ovat surkastuneita.

Geeniperimän syyt diagnosoidaan yleensä jo hyvin nuorena, useimmiten paljon ennen kuin tytöt tulevat murrosikään. Voi olla joitakin tapauksia, joissa naiset kehittyvät normaalisti ja saavat kuukautiskierron oikeaan aikaan, mutta kokevat kuitenkin vaihdevuodet ennenaikaisesti.

Näistä syistä sinun tulisi ajoittain käydä gynekologilla ja ottaa kaikki hänen suosittelemansa testit.

Katso myös: Mitä on lantionpohjan tulehdus?

2. Säteilyhoito ja kemoterapia voivat kiihdyttää vaihdevuosien alkamista

Kuumat aallot menopaussin oire

Nämä kaksi hoitoa on suunniteltu estämään solujen kasvua. Ne eivät ainoastaan hyökkää pahanlaatuisia soluja vastaan, vaan ikävä kyllä myös terveitä vastaan. Niinpä muiden sivuvaikutusten ohella syöpähoidot voivat johtaa ennenaikaiseen kohdun toiminnan loppumiseen.

Toisaalta, on olemassa lääkkeitä jotka voivat laukaista vaihdevuodet huolimatta siitä, minkä ikäinen olet. Yksi esimerkki tästä on lääke jota käytetään yleisesti pahoihin endometrioositapauksiin.

Muista, että mikäli sinulla on kysymyksiä tai koet mitään vaihdevuosien oireita, sinun tulee puhua lääkärillesi. Kysy häneltä ja ymmärrä kaikkien ottamiesi lääkkeiden sivuvaikutukset. 

3. Leikkaus kohdun ja munasarjojen poistamiseksi

Kirurginen munasarjojen poisto saa vaihdevuodet alkamaan välittömästi. Naisen kierto loppuu leikkauksen jälkeen ja hormonitasot putoavat nopeasti. Normaalisti koet vakavia menopaussin oireita, kuten kuumia aaltoja ja seksuaalisen halun menetystä.

Jotkut naiset käyvät läpi hysterektomian poistaakseen kohdun, mutta pitääkseen munasarjansa. Nämä potilaat eivät aloita vaihdevuosia heti, sillä heidän munasarjansa jatkavat hormonien tuotantoa. Ainoa asia jonka huomaat on, että koska kohtua ei enää ole, sinulle ei tule enää kuukautisia etkä voi tulla raskaaksi. 

4. Päihteet ja myrkyt

myrkyt

Kaikista yleisin aihe aikaiseen menopaussiin johtuu päihteistä ja myrkyistä. Hyönteismyrkkyjen, alkoholin ja tupakkatuotteiden kanssa kontaktiin tuleminen liittyy munasarjojen vaurioihin.

Naiset, joilla on näitä tapoja ovat kasvaneessa riskissä aikaiseen menopaussiin. Keskimäärin nämä naiset päätyvät tähän tilaan kaksi vuotta aikaisemmin kuin tupakoimattomat naiset sekä he, jotka eivät juurikaan nauti alkoholia.

Tästä syystä tupakoinnin lopettaminen ja alkoholinkäytön vähentäminen on erittäin tärkeää. Fyysinen liikunta myös auttaa munasarjoja säilyttämään normaalit hormonitasonsa.

On tärkeää tietää, että e-pillerien käyttö ei liity vaihdevuosien aikaiseen alkamiseen.

5. Epilepsia

Epilepsiaa sairastavat saattavat kokea vähentynyttä seksuaaliviettiä ja hedelmättömyyttä. Tämä tila sisältää jatkuvat muutokset estrogeenin ja progesteronin suhteissa, joten epilepsiapotilaat aloittavat menopaussin aikaisemmin.

Se voi liittyä kohtauksiin aivojen lisääntymishormoneja säätelevissä osissa. Estrogeeni edistää kohtauksia, kun progesteroni suojelee niiltä. Looginen selitys on siis se, että kasvaneet estrogeenitasot suhteessa progesteroniin syntyvät kun kohtaukset tapahtuvat.

6. Autoimmuunisairaudet

Autoimmuunisairauksien syntyminen ja kehittyminen saavat kehosi tuottamaan vasta-aineita jotka hyökkäävät sen omia kudoksia ja munasarjoja sekä estrogeenireseptoreita vastaan. Kaikki tämä laukaisee munasarjojen rappeutumaa ja menopaussin alkamisen.

Kilpirauhassairaudet ja diabetes ovat mukana 20 prosentissa aikaisen menopaussin tapauksissa. Mikäli kärsit yhdestä näistä, on tärkeää että seuraat hoitosuunnitelmaasi kirjaimellisesti.

On olemassa myös assosiaatio sisäeritejärjestelmän autoimmuunisairausten kuten muun muassa vitiligon, anemian, punahukan, Sjögrenin oireyhtymän ja kroonisen hepatiitin välillä. Lantion tulehdukset jotka hyökkäävät munasarjoihin voivat myös olla syynä.

Suosittelemme sinua lukemaan: 7 syytä käyttää aloe veraa diabeteksen hoitoon.

Valmistele itsesi vaihdevuosiin

salaatti

Menopaussi merkitsee hedelmällisen elämäsi päätöstä ja on olemassa tapauksia kun se on tapahtunut 20 vuoden iässä. Olemme nyt maininneet 6 tekijää, jotka voivat ennenaikaistaa vaihdevuosien alkamista.

Osa näistä on kontrolloitavissa tai vältettävissä, mutta toiset voivat yksinkertaisesti vain tapahtua. Suosittelemme elämään terveellistä elämää ja pitämään huolta terveydestä.

Keskity niihin asioihin joita voit kontrolloida, ja työstä niitä.