Endometrioosin riskit ja oireet

Endometrioosia sairastava voi kärsiä kovista kivuista tai olla täysin oireeton. Ongelma on siinä, että sairauteen ei ole parantavaa hoitoa, ja se voi myös johtaa sydän- ja verisuoniongelmiin.
Endometrioosin riskit ja oireet
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Endometrioosi on sairaus, johon kuuluu kohdun limakalvon kaltaisen kudoksen hyvänlaatuinen kasvu kohdun ulkopuolella, käsittäen usein munasarjat, lantion, munanjohtimet ja jopa vatsan alueen elimet, kuten suoliston.

Endometrioosi on kliininen ongelma, johon ei tällä hetkellä ole hoitoa. Se on usein perinnöllinen sairaus, ja Brighamin naistensairaalan julkaiseman tutkimuksen mukaan se saattaa lisäksi olla alle 40-vuotiaiden naisten sydänkohtausten syy.

Kerromme kaiken tarvittavan aiheesta tämän päivän artikkelissa.

Endometrioosi, hiljainen sairaus, joka koskettaa monia naisia

Saattaa kuulostaa yllättävältä, mutta alle 12- ja 13-vuotiaita tyttöjäkin on leikattu endometrioosin takia, mikä kertoo siitä, kuinka hankala sairaus voi olla ja kuinka myöhään se on saanut ansaitsemansa huomion lääkäreiden keskuudessa.

Ensimmäinen suurelle yleisölle tarkoitettu endometrioosista tiedottava ja valistava opas kehitettiin vasta vuonna 2013.

On tärkeää ymmärtää, että endometrioosi on hyvin “erityinen” sairaus. Osa naisista kärsii valtavista kivuista, kun taas toisille sairaus saattaa olla oireeton.

Ehkäpä siksi yhdistykset ympäri maailmaa ovat vaatineet monen alan asiantuntijoista koostuvien lääkäritiimien perustamista (mukaan lukien urologit, vatsan ja suoliston terveyden asiantuntijat ja psykologit), jotta kunkin alan osaajat voisivat havaita sairauden paremmin.

Mitkä ovat sairauden tyypillisimmät oireet

Endometrioosi ja siihen liittyvä kipu

Endometrioosin oireet

 • Erittäinkivuliaat kuukautiset.
 • Kovat alaselkäkivut, jotka heijastuvat vatsan puolelle. Kipu saattaa voimistua ennen kuukautisia ja niiden aikana.
 • Kipu yhdynnän aikana tai sen jälkeen.
 • Vaikeudet tai kivut ulostamisen, tai jopa virtsaamisen, aikana.
 • Arviolta 30-40 % sairastuneista kärsii hedelmättömyydestä.

On mainittava vielä kertaalleen, että kaikilla naisilla ei ole samoja oireita. Jotkut tuskin huomaavat oireita lainkaan. Sairaus diagnosoidaan tavallisesti rutiininomaisen gynekologisen tarkastuksen yhteydessä tai vatsaan kohdistuvan leikkauksen aikana, kuten keisarinleikkauksen tai umpilisäkkeen poiston ohessa.

Eläminen endometrioosin kanssa

Kyseessä on sairaus, johon ei ole parantavaa hoitoa. Kaikille tämän hankalan sairauden kanssa eläville naisille tärkein hoito on epäilemättä se, joka voi auttaa heitä saavuttamaan hyvän elämänlaadun.

Joissakin tapauksissa kipu voi olla niin vaikeaa, että se tekee jopa kävelemisestä hankalaa. Sairaudesta kärsivät naiset kohtaavat ymmärryksen puutetta ihmisten keskuudessa, työpaikalla kollegoiden tai jopa oman kumppaninsa taholta, sillä kumppani ei välttämättä ymmärrä, miksi yhdyntä aiheuttaa naiselle niin paljon kipua.

Hormonihoidot endometrioosiin ovat yksi vaihtoehto, mutta niillä on sivuvaikutuksia: monet naiset voivat kokea masennusta ja paljon muuta.

 • Jotkut kipuoireista voidaan hoitaa lääkkeillä, ja joskus määrätään hoito, joka on samanlainen kuin se, mitä eturauhassyöpään käytetään.
 • Toinen tavallinen ratkaisu on leikkaushoito vaurioituneen kudoksen poistamiseksi, mutta useimmissa tapauksissa kudos kasvaa takaisin ja kipu palaa.

Endometrioosi lisää sydänkohtauksen riskiä

Sanoimme tämän jo alussa. Erään Bostonin sairaalan johtaman tutkimuksen mukaan naiset, jotka kärsivät endometrioosista ja ovat käyneet läpi leikkauksen poistaakseen kohtunsa ja munasarjansa, ovat suuremmassa vaarassa saada sydänkohtaus.

 • Tutkijat analysoivat 116 430 naisen potilasasiakirjoja 20 vuoden ajalta. Heistä 11 903 kärsi endometrioosista.
 • Tutkijat havaitsivat, että naisilla, joilla vaihdevuodet olivat alkaneet leikkauksen takia liian aikaisin, oli suurempi riski sairastua valtimonkovettumatautiin tai saada sydänkohtaus tai rintakipua.

Muista, että endometrioosiin voivat sairastua reilusti alle 40-vuotiaat naisetkin.

ehkäise endometrioosi liikunnalla

Tärkeää on elää terveellisesti

Lääkärit suosittelevat, että kaikki endometrioosista kärsivät naiset pitävät hyvää huolta fyysisestä ja psyykkisestä terveydestään ehkäistäkseen sydän- ja verisuoniongelmia.

 • Kipu ja muiden tietämättömyys sairaudesta voivat aiheuttaa yksinäisyyden ja turhautumisen tunteita, jotka lopulta johtavat masennukseen. Jos annat immuunijärjestelmäsi kärsiä tästä, lisäät sydänkohtauksen riskiä.
 • Jos vaihdevuotesi alkavat sairauden takia aikaisin, olet samanlaisessa riskissä kuin naiset, joilla vaihdevuodet alkavat luonnollisesti omia aikojaan.

Olit sitten 30- tai 55-vuotias, sinun on kiinnitettävä huomiota ruokavalioosi ja vietettävä aktiivista elämää ehkäistäksesi sairauksien syntymistä.

Säännölliset lääkärintarkastukset, lääkärin antama tuki ja endometrioosista kärsivien naisten yhdistykseen liittyminen voivat olla iso apu, jos kärsit tästä monimutkaisesta sairaudesta.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Talkki ja munasarjasyöpä
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Talkki ja munasarjasyöpä

Talkki on yleisessä käytössä oleva aine. Uusissa tutkimuksissa on todettu, että talkin ainesosat voivat olla yhteydessä munasarjasyöpään.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.