Plantaarifaskiitti: oireet ja hoito

Ylipaino saattaa aiheuttaa plantaarifaskiittia eli jalkapohjan jännekalvon tulehdusta, koska jalat kantavat koko painoamme aamusta iltaan. Opi, miten suojata jalkoja mahdollisilta vahingoilta.
Plantaarifaskiitti: oireet ja hoito
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Jalkaterissämme on paksu kerros ihoa sekä lihas, jotka suojaavat jalkaa varpaista kantapäähän. Sehän on tietysti jalkapohja, ja se on ensisijainen suoja jaloille kävelyn, hölkän tai juoksun ja muiden fyysisten aktiviteettien aiheuttamia iskuja vastaan. Ahkeran käytön seurauksena tulehdukset ovat yleisiä ja niistä käytetään nimeä plantaarifaskiitti tai jalkapohjan kalvojänteen tulehdus. Hoida plantaarifaskiittia tämän artikkelin neuvojen avulla. 

Plantaarifaskiitin oireet

Tämän sairauden oireet ovat:

  • Kipu kantapäässä tai jalkapohjassa, ja kivusta saattaa tulla pakottava. Tämä saattaa ilmetä läpi päivän ja helpottua levossa.
  • Joskus tämä kipu laajenee varpaisiin asti.
  • Kantapään turvotusta tai tulehdusta saattaa myös ilmetä.

Tämä kipu saattaa olla niin voimakas ja epämiellyttävä, että se vaikuttaa päivittäisiin rutiineihisi jopa niin, ettet pysty hoitamaan päivän välttämättömiä askareitasi.

Hoida plantaarifaskiittia

hoida plantaarifaskiittia jään avulla

 

Hoida plantaarifaskiittia yhdellä yleisimmistä hoitokeinoista joka on laittaa jäätä tulehtuneelle alueelle. Kun annat jään vaikuttaa noin 15 minuuttia, se vähentää tulehdusta ja kipua. Jos tilasi on edennyt, suosittelemme laittamaan jäätä 5 – 6 kertaa päivässä.

Plantaarifaskiittikipu esiintyy yleensä päivän ensimmäisinä tunteina. Suosittelemme jalkahierontaa keskittyen isovarpaaseen, sillä sen on todettu auttavan jalkojen lihasten rentoutumisessa ja vähentävän kipua. Käytä pyöreää esinettä, kuten palloa, hieroaksesi jalkojesi kaaria, virkistääksesi jalkojasi ja helpottaaksesi kipua.

Toisaalta, taataksesi pitkäkestoisen avun, sinun tulisi käyttää paksupohjaisia, jalkaa tukevia kenkiä. Voit ostaa erityiset pohjalliset tukeaksesi jalkojasi ja suojataksesi kantapäitäsi. Jos saatavilla, voit myös käyttää ortopedisia tukia.

Plantaarifaskiitin ehkäisy

nosta jalat ylös

 

Jos et ole vielä kokenut kipua tai jos tilasi on vasta ilmennyt, voit tehdä joitakin asioita välttääksesi tulehdusta pahenemasta tai estääksesi sen kokonaan.

  • Pudota painoa helpottaaksesi jalkojesi painetta.
  • Vältä – niin paljon kuin mahdollista – seisomista pitkiä aikoja tai kävelyä paljain jaloin, sekä ohutpohjaisia kenkiä jotka eivät tarjoa jalalle tukea.
  • Sitoudu fyysisiin aktiviteetteihin, jotka vaihtelevat ponnistuksen ja levon välillä.
  • Kun juokset, hypit tai hölkkäät, vältä kovia pintoja ja yritä löytää joustavampia pintoja, kuten nurmikko.

Muistettavia asioita

Plantaarifaskiitilla voi olla monia syitä ja lisäksi monia hoitoja ja torjuntamenetelmiä. Jalkasi ovat tärkeät kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnillesi ja näyttelevät tärkeää roolia salliessaan sinun pysyä aktiivisena ja terveenä.

Suosittelemme siis huolehtimaan jaloistasi pysyäksesi aktiivisena ja vastataksesi aivojesi käskyihin ilman kipua. Kehosi jokaisen osan tulisi olla huolen kohteena, varsinkin kun ne voivat kärsiä heikentävästä vammasta tai sairaudesta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.