10 askelta terveisiin jalkoihin

toukokuu 6, 2015

Jalat ovat yksi kehomme tärkeimmistä osista ja ne tarvitsevat paljon huolenpitoa ja panostusta. Terveet jalat takaavat paremman kestävyyden päivittäisiin askareisiin ja lisäävät yleistä mukavuutta.

Monet ihmiset unohtavat hieroa jalkojaan ja näin antaa niille elinvoimaa ja pehmeyttä. Tämän lisäksi he sivuuttavat tiedon, että on olemassa kotona tehtäviä hoitoja, jotka tuovat helpotusta sekä jaloille että koko keholle.

Onkin tärkeää huomioida eri kehonosien tasapaino ja mikä olisikaan parempi kuin aloittaa alkupisteestä eli jaloista.

Jalat eivät kärsi vain väsymyksestä, vaan lisäksi mukana on kenkien aiheuttamaa hankausta ja kosteutta sekä huonoa ilmanvaihtoa. Nämä voivat aiheuttaa pieniä vammoja, jalkasientä ja sairauksia, jotka ovat yleisempiä yli 50-vuotiailla.

Mitä tehdä?

Artikkelissamme esittelemme 10 askelta terveisiin jalkoihin. Nämä ovat helppoja avainasioita, jotka voit sisällyttää arkielämääsi ja joiden avulla voit hoitaa jalkojasi kotona. Olethan vannoutunut ja kärsivällinen, sillä nämä todella parantavat kehosi hyvinvointia.

Kymmenen askelta…

1. Suojaa itseäsi kylmältä ja kuumalta

Vältä kävelyä paljain jaloin kuumilla pinnoilla tai rannalla. Ja samoin mikäli jalkasi ovat kylmät öisin, käytä sukkia. Älä käytä kuumavesipulloja tai lämpöhuopia lämmittääksesi jalkojasi, äläkä käytä jäitä jäähdyttääksesi niitä.

2. Pese jalkasi hellästi päivittäin

jalka-kylpy

Pitääksesi jalkasi vahvana ja ylläpitääksesi niiden luonnollista lämpötilaa, pese ne päivittäin lämpimällä vedellä ja hellällä saippualla. Älä käytä tähän enempää kuin kymmenen minuuttia ja kuivaa jalat hyvin, kun olet valmis.

3. Tarkkaile kosteustasapainoa

Ehkäise jalkojesi liiallista kosteutta ja kuivuutta. Kosteuta jalkojesi ihoa luonnollisella kosteusvoiteella.

4. Huolehdi kynsistä

jalat

Suosittelemme ennemmin viilaamaan kynnet kuin leikkaamaan. Tämän voi tehdä viikoittain tai useamminkin, jos tarvetta ilmenee. Paras tapa muotoilla kynnet on viilata ne pahviviilalla. Tarkkaile myös kynsien mahdollisia muutoksia, kuten väriä ja rakennetta. Älä myöskään jaa hoitovälineitä muiden kanssa.

5. Kengät

Käytä aina tilanteeseen sopivia kenkiä. Jos olet juuri hankkinut uudet kengät, aloita niiden käyttö asteittain. On tärkeää, että tunnet olosi mukavaksi kengissä, niiden ei tulisi puristaa tai olla liian löysät.

6. Ole varovainen ärsyttävien materiaalien kanssa

jalkojen-hoito

Jotta jalkasi pysyisivät terveenä, vältä ärsyttäviä materiaaleja, kuten alkoholia, suolavettä, höyliä, jodia ja känsänpoistajia. Jos tarvitset laastaria, käytä hypoallergeenista vaihtoehtoa.

7. Huolehdi jaloistasi päivittäin

Jaloista on huolehdittava päivittäin, joten älä luovuta. Jos mielestäsi tarvitset asiantuntijan apua, älä epäröi hankkia sitä. Mikäli huomaat jaloissasi haavaumia, kovettumia, rakkoja, turvotusta tai punoitusta, hoida ne pois mahdollisimman pian.

8. Kävele

jalat2

Yritä tehdä päivittäin pieniä, noin 45 minuutin lenkkejä. Mikäli lenkkeily ei ole sinun juttusi, voit tietenkin harrastaa myös muuta liikuntaa. Muistathan myös venytellä sekä välttää alkoholia ja tupakkaa.

9. Kontrolloi verensokeriasi

Yritä aina pitää sokeritasosi tasaisena syömällä terveellisesti. Se voi välillä olla hankalaa, mutta kehosi ja jalkasi tulevat tästä kiittämään.

10. Ota yhteyttä ammattilaiseen…

Mikäli huomaat jalassasi haavan tai muuta epänormaalia, etkä osaa ratkaista ongelmaa itse, ota yhteys lääkäriin. Muista aina huolehtia omista tarpeistasi ja terveydestäsi kaikin keinoin.

Toimivatko nämä keinot?

Toimivuus riippuu ihan sinusta itsestäsi. Jalkasi ovat niin terveet kuin suot niiden olevan. Nämä peruskonstit toimivat, mikäli noudatat niitä säännöllisesti ja huomioit perusoireet.

Suosituksia…

Tärkeintä on olla johdonmukainen ja varoa vaaranpaikkoja. Muista myös hieroa jalkoja ja tarkastella niiden yleistä kuntoa. Terveellinen ruokavalio ei välttämättä tunnu loogiselta jalkojen kannalta, mutta se parantaa koko kehon hyvinvointia ja siten myös jalkojen, joten suosittelemme lämpimästi tarkkailemaan myös ruokavaliotasi.

UUTISIA VERKOSSA