Kantaluupiikki: oireet ja hoito

Kipu on pahimmillaan aamuisin, kun otat päivän ensimmäisiä askeleitasi. Oikeanlainen liikunta ja asianmukaiset venytykset auttavat saamaan liikkuvuuden takaisin sekä vähentämään kipua.
Kantaluupiikki: oireet ja hoito

Viimeisin päivitys: 30 lokakuuta, 2018

Kantaluupiikki on melko yleinen vaiva nykypäivänä ja se johtuu erittäin pienen luun muodostumisesta kantapäähän. Siitä seuraa kipua, joka vaikeuttaa jokapäiväisten askareiden hoitamista. Parantuaksesi kantaluupiikistä, kokeile näitä seuraavia ohjeita tästä artikkelista!

Mistä kantaluupiikit johtuvat?

kantapää ja käsi kantaluupiikki

Ortopedit arvioivat, että joka neljäs henkilö kärsii luupiikistä. Tämä tarkoittaa sitä, että meistä jokaisella on korkea riski saada tämä vaiva riesaksemme. Kantaluupiikki tarkoittaa nimensä mukaisesti pientä, terävää luuta, joka kasvaa suoraan kantapäähän.

Mutta minkä takia luupiikki muodostuu? Tavallisin syy tälle on ikä. Joskus kuitenkin nuoretkin ihmiset, jotka seisovat tai kävelevät paljon, kärsivät luupiikeistä. Muutamankin kilon ylipaino vaikuttaa myös asiaan.

Myös ihmisille, joiden akillesjänne on hyvin joustava, kehittyy herkemmin kantaluupiikkejä, ja tätä seikkaa ei useinkaan oteta huomioon. Riippuen siis anatomiastasi sekä jalkasi ominaisuuksista, sinulla on joko matalampi tai korkeampi riski sairastua luupiikkiin.

Mitkä ovat kantaluupiikin oireita?

paljaat jalat kantaluupiikki
  • Kantaluupiikki aiheuttaa pistävää kipua, ja kivun taso vaihtelee sen mukaan, mitä teet.
  • Kipu on yleensä suurempaa aamuisin, etenkin kun asetat painoa jalallesi ensimmäisiä kertoja päivässä. Monen tunnin levon jälkeen ensimmäinen askel on aina kivuliain.
  • Kipu esiintyy tietyssä kohtaa kantapäätä, ja se on helppo paikantaa.
  • Myös yksi asia, joka tulee ottaa huomioon, on se, että riippuen kenkäsi asettamasta paineesta luupiikkiä kohtaan, alue saattaa muuttua punaiseksi ja tulehtuneeksi. Tämä voi olla todella kivuliasta.

Hyviä liikkeitä kantaluupiikin hoitoon

kantaluupiikki harjoituksia

1. Harjoitteita lattialla

Lääkärisi ja ortopedisi antamien ohjeiden lisäksi sinun tulisi noudattaa myös näitä vinkkejä, sillä näiden liikkeiden avulla voit hoitaa kantaluupiikkiä. Ole kuitenkin varovainen – älä liioittele.

Tämä liike on hyvin yksinkertainen. Istahda sohvalle tai tuolille. Aseta sitten pyyhe lattialle eteesi ja yritä napata se varpaillasi. Tämä yksinkertainen liike auttaa sinua saamaan jalan liikkuvuuden takaisin ja se lievittää myös kantaluupiikin aiheuttamaa kipua. Toista tätä liikettä suunnilleen kolme kertaa päivässä.

2. Yksinkertaisia venytyksiä

Tämä on myös loistava harjoitus. Sinun tulee vain nojata pöydänreunaa vasten ja ikään kuin esittää työntäväsi sitä. Yksi jalka on koukussa, ja toisen jalan kantapäänseutu venyy hellästi. Tee tätä harjoitusta ainakin 5 minuuttia kerrallaan, kahdesti päivässä. Se on yksinkertainen liike eikä kovin uuvuttava.

3. Vesipullon rullaaminen

hikoileva vesipullo kantaluupiikki hoito

Tämä on myös yksinkertainen ja rentouttava harjoitus. Täytä pullo vedellä ja laita se pakastimeen, kunnes vesi on jäätynyt. Aseta pullo sitten pyyhkeen päälle lattialle ja rullaa sitä edestakaisin jalalla, jossa kantaluupiikki esiintyy. Tee tätä edestakaista liikettä vähintään viiden minuutin ajan kolmesti päivässä.

Nämä yksinkertaisiin venytyksiin perustuvat liikkeet ovat melko tehokkaita. Öisin voit myös käyttää jalassasi lastaa – löydät tarkoitukseen sopivia lastoja apteekeista.

Ajan mittaan tulet huomaamaan, että se auttaa, mutta joskus leikkaus on silti ainoa vaihtoehto saada ongelma kokonaan häviämään. Ole siis kärsivällinen ja pidä hyvää huolta itsestäsi.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.