Logo image
Logo image

Pitkän iän 7 salaisuutta - kokeile näitä

4 minuuttia
Monet ihmiset, jotka elävät yli satavuotiaksi nukkuvat jopa 10 tuntia päivässä. Hyvälaatuinen ja syvä uni on tärkeää aivojen toiminnan ja mielen virkeyden kannalta.
Pitkän iän 7 salaisuutta - kokeile näitä
Viimeisin päivitys: 08 maaliskuuta, 2019

Nykylääketiede ei ole ainakaan vielä onnistunut tekemään ihmisistä kuolemattomia. Tärkeää on tietenkin korkea elämänlaatu ja terveellinen, onnellinen elämä, eikä pelkästään sen pituus. Monet kuitenkin pohtivat, mikä on pitkän iän salaisuus.

Nykytietojen mukaan yli 100-vuotiaita on maailmassa noin 13 500 ja yleisesti uskotaan, että 50 vuoden päästä luku voi jopa kolminkertaistua. Kysymys kuuluukin, missä piilee pitkän iän ja terveen elämän salaisuus? Toki moderni lääketiede ehkäisee sairauksia ja hoitaa niitä entistä tehokkaammin, mutta millä tavoin pitkään ikään voi itse vaikuttaa?

Tässä artikkelissa tutkimme sitä, millä keinoin ihminen voi itse vaikuttaa ikääntymiseen ja terveyteen.

1. Nauti vähemmän kaloreita joka päivä

 

Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan ihmisten tulisi nauttia 1 500-2 500 kaloria päivässä riippuen siitä, minkä kokoinen ihminen on ja miten paljon hän kuluttaa kaloreita päivän aikana. Tähän liittyy esimerkiksi se, kuinka aktiivinen olet töissä ja vapaa-ajalla ja harrastatko paljon liikuntaa. Netistä löytyy erilaisia kalorilaskureita, jotka määrittelevät päivittäisen kaloritarpeesi. Näin et joudu olemaan nälässä, mutta et myöskään syö liikaa. Älä kuitenkaan rajoita kaloreitasi myöskään liikaa, sillä tämä johtaa aineenvaihdunnan hidastumiseen ja puutostiloihin, ja usein liika syömättömyys kostautuu painonnousuna, kun ahmimisvimma taas iskee.

Vähentämällä sokerin, makeisten, virvoitusjuomien ja einesaterioiden nauttimista parannat elämäntyyliäsi huomattavasti ja saat pitkän iän.

2. Nauti parsakaalia, kahvia, hedelmiä ja hunajaa

 

Some figure

Oletko yksi niistä ihmisistä, jotka eivät voi aloittaa päiväänsä ilman kupillista kahvia? Kahvin terveysvaikutuksista on keskusteltu vuosikausia, ja yleisesti ajatellaan, että pieni määrä kofeiinia on hyväksi. Älä kuitenkaan juo kahvia paria kupillista enempää päivässä. Kahvi sisältää antioksidantteja, aivan kuten omenat, sitruunat ja päärynät, ja se voi olla terveellinen juoma oikein nautittuna.

  • Syömällä porkkanaa, parsakaalia ja pinaattia pidät huolta terveydestäsi. Nämä ruuat ovat täynnä alfakaroteenia, joka yhdistetään usein pitkään ikään.
  • Ja entäs sitten hunaja? Tämän luonnollisen makeutusaineen tulisi olla osa ruokavaliotasi. Korvaa sokeri hunajalla, sillä hunaja sisältää runsaasti ravintoaineita ja sillä on antibiootinen vaikutus. Hunajaa sopii nauttia 1-vuotiaasta eteenpäin.

3. Syö silavaa kerran viikossa

Voiko olla mahdollista, että suosittelemme silavan syömistä kerran viikossa? Eivätkö eläinperäiset rasvat ole niitä kaikkein epäterveellisimpiä, joita tulisi välttää niin usein kun mahdollista? Silavaa voi ja kannattaa syödä, mutta vain 5 grammaa leivälle levitettynä kerran viikossa.

Journal of Gerontology -julkaisun mukaan noudattamalla vähäkalorista ruokavaliota, joka sisältää pienen määrän silavaa joka viikko, keho tuottaa enemmän öljyhappoja, jotka uudistavat maksan, lihasten ja luuston soluja. Tämä auttaa sinua elämään pidempään.

4. Vältä vyötärörasvaa

 

Some figure

Monet tietävätkin, miten vaarallista vatsalle kertyvä rasva on. Vatsalle pakkautuva rasva on sitä vaarallisinta rasvaa, sillä se kertyy myös tärkeiden sisäelinten ympärille ja voi aiheuttaa verenkiertoelimistön sairauksia. Vähennä nauttimasi rasvan määrää, juo tarpeeksi vettä ja huolehdi itsestäsi, pidä huolta etenkin verenpaineestasi ja kolesteroliarvoistasi, joiden tulisi pysyä alhaisina.

Joskus painon pudottaminen karkoittaa liiat makkarat vatsalta ja vähentää riskiä sairastua diabetekseen ja sydänsairauksiin. Jo 2-4 kilon laihtumisella on suuri vaikutus terveyteen.

Tilastojen mukaan sydänsairaudet ovat yleisimpiä kuolemaan johtavia sairauksia maailmassa, mutta sydämen ongelmat ovat helposti vältettävissä terveellisillä elämäntavoilla.

5. Kävele puoli tuntia päivässä

 

Some figure

Jokapäiväinen puolen tunnin kävelylenkki on todellinen terveysteko, sillä se on suhteellisen helppo tapa pitää huolta sydämestä, keuhkoista, verenkierrosta ja jalkojen lihaksista. Suosi etenkin puistoissa ja luonnossa liikkumista, sillä se tekee hyvää kehon lisäksi mielelle. Liikunta vapauttaa endorfiineja, jotka pitävät huolta terveydestä ja vahvistavat vastustuskykyä.

Säännöllinen liikunta on yksi pitkän iän salaisuuksista. Kävele työmatkat ja käväise happihyppelyllä lounastauolla tai illallisen jälkeen.

6. Nuku kahdeksan tuntia päivässä

 

Some figure

Tämä saattaa yllättää sinut, mutta lähes 70 % yli 100-vuotiaista ihmisistä nukkuu 10 jopa tuntia päivässä. Vanhemmat ihmiset nukkuvat kunnolliset yöunet ja ottavat nokkaunet päivällä, ja tämä antaa heille enemmän energiaa iltapäiviin.

Syvä, hyvälaatuinen uni on yksi tärkeimmistä keinoista ylläpitää terveyttä ja mielen virkeyttä. Kuinka monta tuntia unta sinä saat vuorokauden aikana? Ikävä kyllä uni on usein se ensimmäinen asia, josta ihmiset karsivat kiireen keskellä – kun päivän tunnit eivät riitä kaikkien asioiden hoitoon, siirretään nukkumaanmenoa myöhemmäksi ja heräämistä aikaisemmaksi. Varaa aikaa kunnollisille unille niin pysyt terveenä ja virkeänä.

7. Lue, leiki ja seurustele ystävien kanssa

 

Some figure

Aktiivinen elämäntyyli, johon sisältyy mielekkäitä harrastuksia, haasteita ja uuden oppimista pitää mielen nuorekkaana ja virkeänä ja ehkäisee sairastumista. Älä myöskään jätä tunteitasi käsittelemättä, sillä epäonni ei pelkästään vaikuta mieleen, vaan myös kehoon ja terveyteen. Onnettomat ihmiset sairastuvat muita helpommin.

Ympäröi itsesi ihmisillä, jotka tekevät sinut onnelliseksi ja joiden kanssa voit nauraa, oppia ja olla oma itsesi. On aika tutkia tilannettasi ja priorisoida ne asiat, jotka ovat sinulle tärkeitä.

Elämässäsi on varmasti sellaisia asioita, joiden tekemisen voisit lopettaa ja sellaisia ihmisiä, joiden seurassa oleminen aiheuttaa pelkkää mielipahaa ja stressiä – karsi elämästäsi ylimääräistä stressiä aiheuttavat asiat ja muuta elämääsi sellaiseksi, josta voit nauttia.

Kun tiedät, miten viettää rauhallista ja tasapainoista elämää, joka on hyväksi sekä keholle että mielelle, pysyt terveenä ja onnellisena ja elät pidemmän elämän. Kehon ja mielen yhteys on varma tie onneen ja menestykseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ardelt, M. (1997). Wisdom and life satisfaction in old age. Journals of Gerontology – Series B Psychological Sciences and Social Sciences. https://doi.org/10.1093/geronb/52B.1.P15

  • Bongaarts, J., & Feeney, G. (2002). How long do we live? Population and Development Review. https://doi.org/10.1111/j.1728-4457.2002.00013.x


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.