6 syytä miksi et pääse eroon vatsarasvasta

Usko tai älä, vähäkaloristen virvoitusjuomien juominen ei todellakaan auta sinua pudottamaan painoasi, vaan ne voivat itse asiassa lisätä vatsarasvan määrää ja saada vyötärönympäryksesi entistä suuremmaksi.
6 syytä miksi et pääse eroon vatsarasvasta
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Kuinka päästä eroon vatsarasvasta lopullisesti? Olet luultavasti jo yrittänyt kaikkea mahdollista ja tusinoittain erilaisia ruokavalioita, liikuntaa uupumukseen asti sekä juonut reilusti vettä –  ja silti, vyötärösi on vieläkin samoissa mitoissa.

Miksi tämä tapahtuu sinulle? Miksi et yrityksistäsi huolimatta pääse eroon vatsarasvasta? Tämän päivän artikkelissa selitämme tämän turhautumisen aiheuttajan ja annamme muutamia vinkkejä jotka auttavat sinua edistymään tavoitteissasi.

Syitä, miksi et pääse eroon vatsarasvasta

1. Yrität poistaa kaiken rasvan ruokavaliostasi

Avokado sisältää terveellisiä rasvoja.

 

Mitä painonpudotukseen tulee, sinusta saattaa tuntua, että on tarpeen päästä kokonaan eroon kiusauksesta syödä rasvaisia ruokia. Mutta uskotko, että se on todella hyväksi sinulle? Onko toimiva ajatus hankkiutua eroon kaikista mahdollisista rasvaa sisältävistä ruoista? Vastaus on ei, ja selitämme miksi.

 • Jotkut rasvat ovat tarpeellisia ja jopa välttämättömiä elimistösi normaalin toiminnan kannalta, näitä ovat esimerkiksi tyydyttymättömät rasvahapot.
 • Ihmiset yleensä päätyvät korvaamaan rasvat hiilihydraateilla, ja pitkällä tähtäimellä tämä ei ollenkaan auta pääsemään eroon vatsarasvasta.
 • Pudottaaksesi painoa tarvitset riittävän määrän rasvahappoja tai niin kutsuttuja “terveellisiä rasvoja”, joita on esimerkiksi avokadossa, oliiviöljyssä ja pähkinöissä. Näiden syöminen päivittäin auttaa sinua itse asiassa pudottamaan painoa, ja lisäksi ne saavat olosi kylläiseksi!

2. Mielentilasi

Energianpuute vaikuttaa siihen, miksi et pääse eroon vatsarasvasta.

 

Kuinka voit, kun olet tiukalla painonpudotusdieetillä? Ole rehellinen! Yleisesti ottaen luultavasti tunnet kaikkea mahdollista ahdistuksesta surullisuuteen. Olet henkisessä myllerryksessä, missä halusi parantaa fyysistä olemustasi ja ulkonäköäsi sekoittuu normaaliin päivittäiseen stressiin ja saatat poiketa dieetistäsi ja jopa jättää aterioita väliin silloin tällöin. Vähintäänkin olet luultavasti menettänyt mahdollisuuden satunnaisesti hemmotella itseäsi sinua eniten miellyttävällä tavalla.

Chicagossa sijaitsevan Rush University Medical Centerin tutkimuksessa tutkijat havaitsivat, että surullisilla ja masentuneilla naisilla on huomattavasti suurempi määrä vatsarasvaa verrattuna naisiin, joiden mieliala ei ollut yhtä alhaalla.

Joten muista: mielentilastasi huolehtiminen on yhtä tärkeää kuin syömistesi tarkkailu.

3. Oletko tarkistuttanut magnesiumtasosi viime aikoina?

Pidä huoli, että saat riittävästi magnesiumia.

 

Olemme puhuneet magnesiumin tärkeydestä ennenkin, mutta tiesitk,ö että tällä kivennäisaineella on tärkeä rooli myös painonpudotuksessa?

 • Magnesium auttaa tasapainottamaan verensokeria ja insuliinia.
 • Kuten varmasti jo tiedät, magnesiumin lähteitä ovat mantelit ja muut pähkinät, vihannekset ja täysjyvävilja. Voit myös halutessasi käyttää ravintolisiä, joita myydään apteekeissa ja terveyskaupoissa.

4. Juotko vähäkalorisia virvoitusjuomia?

Vähäkaloriset virvoitusjuomat ovat yksi syy siihen, miksi et pääse eroon vatsarasvasta.

 

Tähän ansaan moni putoaa. Ollessasi dieetillä, sen sijaan, että jättäisit pois kaikki virvoitusjuomat, saatat valita light-juomia. Mutta tiesitkö, että nämä vain lisäävät vatsarasvaa, josta niin kovasti yrität päästä eroon?

Muista: jos yrität pudottaa painoa ja tavoitella hoikempaa vyötäröä, lopeta virvoitusjuomien nauttiminen, äläkä koskaan sorru valitsemaan light-vaihtoehtoa. Nämä saavat vatsasi vain näyttämään suuremmalta!

5. Oletko yli 50 etkä harrasta liikuntaa?

Säännöllisen liikunnan avulla pääset eroon vatsarasvasta.

 

Täytettyäsi 50, aineenvaihduntasi on muuttunut paljon eikä painonpudotus ole enää helppoa, vaikka kontrolloit kaikkea mitä syöt. On tärkeää yhdistää terveellinen ruokavalio ja päivittäinen liikuntaohjelma, mutta muista, että sinun tulee harrastaa aerobista liikuntaa – eli liikuntaa, joka kiihdyttää sydämen sykettä ja hengästyttää.

Tämän tyyppinen liikunta auttaa vähentämään vatsaan varastoitunutta rasvaa, koska elimistö käyttää sen energiaksi. Joten älä jarruttele: lähde kävelylle, hölkkäämään, pyöräilemään tai tanssimaan, ikään katsomatta!

6. Syötkö tarpeeksi värikkäitä ruokia?

Muista syödä mahdollisimman värikästä ruokaa.

 

 

Saatat yllättyä siitä, että sinun tulee valita värikkäitä ruokia painonpudotusdieettiisi. Mitä sillä tarkoitetaan? Journal of Nutrition- lehdessä julkaistussa tuoreessa tutkimuksessa selvisi, että ihmiset, jotka nauttivat punaisia, oransseja ja keltaisia ruokia päivittäin, pudottivat enemmän painoa, ja heillä oli vähemmän vatsarasvaa, kuin niillä ihmisillä, jotka eivät edellä mainittuja ruokia käyttäneet.

Haluatko tietää mistä ruoista on kyse? Tässä on lyhyt lista:

 • Sitruunat
 • Appelsiinit
 • Greipit
 • Paprikat
 • Vesimeloni
 • Mansikat
 • Punaiset viinimarjat
 • Ananas
 • Kurpitsa
 • Papaija
 • Porkkanat

Motivoidu jatkamaan painonpudotusohjelmaasi oikealla tavalla. Vatsarasvan vähentäminen on mahdollista, kunhan keskityt pysymään motivoituneena ja terveenä, ja lakkaat laiminlyömästä tunteitasi.

Muista myös, että ylimääräinen vatsarasva on erittäin haitallista terveydellesi, ja että se on merkittävä sydänkohtauksen riskitekijä.

Aloita siis jo tänään ja käytä näitä helppoja vinkkejä!


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.