Pantoteenihappo tai B5-vitamiini

Pantoteenihappo on tärkeä osa kehoamme. Tässä artikkelissa kerromme sen toiminnoista ja listaamme elintarvikkeet, joista sitä löytyy.
Pantoteenihappo tai B5-vitamiini
Maria Patricia Pinero Corredor

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Maria Patricia Pinero Corredor.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Fysiologisesta näkökulmasta pantoteenihapon tai B5-vitamiinin tunnetuin ominaisuus on sen merkittävä rooli energian tuottajana. Tämä vitamiini on aineenvaihdunnassa välttämättömän yhdisteen, koentsyymi A:n, rakenteellinen osa. Toisin sanoen se auttaa muuttamaan ruokaa kehon energiaksi. Katsotaanpa, mikä on pantoteenihappo.

Koska se on välttämätön hivenravinne, sen on oltava osa ravinnonsaantia.

Pantoteenihappoa esiintyy eläin- sekä kasviperäisissä elintarvikkeissa. Siksi sen puutostila on harvinainen, eikä se yleensä aiheuta vakavia ongelmia. Jos kuitenkin lopetat pantoteenihapon saannin pitkäksi aikaa, voi sillä olla seurauksia kehon aineenvaihduntatasapainoon.

Jatka lukemista saadaksesi lisätietoja pantoteenihaposta, sen merkityksestä ja sitä sisältävistä elintarvikkeista.

Mikä on pantoteenihappo?

Pantoteenihappo tunnetaan myös nimellä B5-vitamiini, ja se tunnistettiin yli 60 vuotta sitten. Se kuuluu vesiliukoisten vitamiinien ryhmään, eli niihin, jotka liukenevat veteen eivätkä tarvitse rasvaista väliainetta imeytyäkseen. Se on välttämätöntä, koska solut eivät pysty tuottamaan sitä.

Sen nimi tulee kreikan sanasta panthos, joka tarkoittaa “kaikkialla”. Se on välttämätöntä missä tahansa elämänvaiheessa, koska se on olennainen osa energiaa tuottavien yhdisteiden kuljettamista.

B5-vitamiini toimii

Pantoteenihapon perustoiminnot vaihtelevat. Tärkeimmät ovat seuraavat.

Se mahdollistaa energiantuotannon keholle

Pantoteenihappo on koentsyymi A:n rakenneosa. Se kuljettaa energiaa tuottavia kemiallisia ryhmiä, jotka osallistuvat hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinien metabolisiin reaktioihin.

Pantoteenihappo
Kehon energiareaktiot vaativat pantoteenihappoa.

Se syntetisoi erilaisia ​​lipidialkuperää olevia yhdisteitä

Yleisin B5-vitamiinin muoto löytyy CoA:sta. Kun se hajoaa suolistossa, se vapauttaa happoa. Koentsyymi A helpottaa hormonien, kolesterolin ja välittäjäaineiden synteesiä.

Se osallistuu melatoniinin ja hemoglobiinin tuotantoon

Koentsyymi A -johdannaisia ​​käytetään syntetisoimaan melatoniinia, hormonia, joka säätelee rytmisiä prosesseja, kuten unen induktiota. Se myös vähentää soluja hapettavia vapaita radikaaleja ja ehkäisee hermostoa rappeuttavia sairauksia.

Hemoglobiinin hemiryhmä syntetisoidaan myös koentsyymi A -johdannaisilla. Lisäksi joidenkin lääkkeiden ja toksiinien maksa-aineenvaihdunta vaatii koentsyymiä.

Mahdollisia terveyshyötyjä

Pantoteenihappo voi auttaa ratkaisemaan joitain terveysongelmia. Esimerkiksi B5-lisäravinteiden ottaminen voi nopeuttaa haavan paranemista. Ihmisillä, joilla on korkea veren rasvapitoisuus, pantoteenihappo auttaa vähentämään kolesterolia ja triglyseridejä.

Lisäksi, vaikka nämä ovat vasta tästä on vasta alustavia tuloksia, B5-vitamiinilisät ovat toistaiseksi tehokas keino vähentää nivelreuman oireita.

Kulutussuositukset

National Institute of Health mainitsee, että kulutussuositukset riippuvat iästä ja sukupuolesta. Suositellut päivittäiset määrät ovat seuraavat:

 • Lapset 1-3 vuotta: 2 mg.
 • 4-8-vuotiaat lapset: 3 mg.
 • 9-13-vuotiaat lapset: 4 mg.
 • Nuoret aikuiset ja aikuiset: 5 mg.
 • Raskaana olevat naiset: 6 mg.
 • Imettävät naiset: 7 mg.

Sitä sisältävät ruoat

Kuten mainittiin, B5-vitamiinia löytyy monenlaisista elintarvikkeista. Jotkut kuitenkin sisältävät sitä enemmän kuin toiset.

Koska se on herkkä kuumuudelle ja hapettumiselle, merkittäviä määriä pantoteenihappoa menetetään elintarvikkeiden käsittelyn aikana. Tätä tapahtuu erityisesti vihannes- ja lihasäilykkeissä sekä viljan jalostuksessa.

Liha- ja kalasäilykkeet menettävät B5-vitamiinia jalostuksessa jopa 35 %. Jyvät menettävät jopa 47 % leseiden poistamisen jälkeen.

Säilytyksen aikana tapahtuu muita merkittäviä häviöitä, jopa 78 %. Vihannesten pakastaminen vähentää B5-vitamiinin määrää 57 %.

Pantoteenihappo
Säilyke vähentää vitamiinin saatavuutta huomattavasti.

Tärkeimmät lähteet ovat seuraavat:

 • Naudanliha, kana, äyriäiset, kala ja mäti, kuten kaviaari. Sisäelimissä, kuten kanan ja vasikan maksassa, on hyvät osuudet tätä vitamiinia.
 • Täysjyvävilja ja vehnäleseet. Viljat, kuten kaura, amarantti, ruis ja tattari, mm.
 • Munankeltuaiset.
 • Pähkinät ja siemenet. Varsinkin maapähkinöitä ja auringonkukansiemeniä.
 • Maitotuotteet, kuten juustot. B5-vitamiinia esiintyy erityisesti kypsytetyissä juustoissa, kuten roquefort ja camembert. Koska happamat maitohappobakteerit fermentoivat niitä, ne syntetisoivat tätä vitamiinia osana prosessiaan.
 • Sienet.
 • Palkokasvit, kuten pavut ja kikherneet.

Pantoteenihappolisäravinteet

B5-vitamiinia myydään ravintolisänä yksinään tai yhdessä muiden B-vitamiinien kanssa. Sitä markkinoidaan myös monivitamiinina ja monimineraaleina. Sitä löytyy pantetiinin tai kalsiumpantotenaatin muodossa.

Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio takaa riittävän B-vitamiinien saannin. Lisäravinteita suositellaan vain lääketieteellisesti aiheellisissa tapauksissa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.