Melasman eli maksaläiskien ehkäiseminen

Melasma eli maksaläiskät ovat hyvänlaatuinen iho-ongelma, joka ei aiheuta muita oireita kuin esteettisiä muutoksia. On kuitenkin suositeltavaa käyttää aurinkovoidetta tilan puhkeamisen sekä pahenemisen estämiseksi.
Melasman eli maksaläiskien ehkäiseminen

Viimeisin päivitys: 14 huhtikuuta, 2022

Melasman eli maksaläiskien ehkäiseminen on aihe, joka saattaa kiinnostaa monia lukijoitamme. Melasma (aiemmin tunnettiin nimellä kloasma) on hyvin yleinen ongelma. Se vaikuttaa suurelta osin naisiin 20-vuotiaasta ylöspäin. Se tarkoittaa ruskeiden tai tummien täplien ilmaantumista eri ihoalueille, erityisesti kasvoille.

Se johtuu erilaisista endogeenisistä ja eksogeenisistä tekijöistä, joista monet voidaan välttää terveellisillä elintavoilla. Itse asiassa tämän iho-ongelman ehkäisy perustuu suurelta osin näiden taudin laukaisevien tekijöiden välttämiseen.

Maksaläiskien ehkäiseminen: tieto on avainasemassa

Kuten American Academy of Dermatologyn julkaisussa on kuvattu, melasma ei sinänsä aiheuta oireita, mutta se aiheuttaa ihomuutoksia, jotka voivat olla epämiellyttäviä esteettisestä näkökulmasta. Jotta voimme puuttua asiaan, meidän on ensin selvitettävä sen alkuperä. Katsotaanpa sen tärkeimpiä syitä ja kuinka estää sen puhkeaminen.

Genetiikka

Geneettinen taipumus on määräävä tekijä melasman ilmaantumisessa. Ihmiset, joilla on verisukulainen, jolla on ollut tämä ongelma, saavat sen todennäköisemmin itse. Näissä tapauksissa hoitomuotoja ei juurikaan ole, mutta perusihonhoito varhaisesta iästä lähtien voi auttaa.

Auringolle altistuminen

Maksaläiskien ehkäiseminen: käytä aurinkosuojaa.
Säännöllinen aurinkovoiteen käyttäminen on yksi tehokkaimmista keinoista pienentää melasman puhkeamisen riskiä.

Tämän ihomuutoksen estämiseksi (tai sen uusiutumisen estämiseksi hoidon jälkeen), sinun tulee käyttää aurinkosuojavoiteita. Jokapäiväisissä tilanteissa, kuten kävellyllä tai ostoksilla, altistumme suurelle määrälle ultraviolettisäteilyä.

Tämä altistuminen riittää aiheuttamaan melasman, nopeuttamaan ihon ikääntymistä tai lisäämään todennäköisyyttä sairastua ihokarsinoomaan. Jos henkilö ei käytä aurinkosuojaa, joita käytetään melasman kehittymisen jälkeen, todennäköisyys, että se tulee vastustuskykyiseksi hoidolle ja muuttuu krooniseksi, on erittäin korkea.

Valolta suojautuminen melasman puhkeamisen estämiseksi

Asiantuntijat suosittelevat aurinkosuojavoiteiden päivittäistä käyttöä, ja mikäli mahdollista aurinkosuojan tulisi olla yli 50 SPF. Levitä aurinkosuoja noin 20 tai 30 minuuttia ennen auringolle altistumista ja levitä uudelleen 4 tunnin välein suojaavan vaikutuksen säilyttämiseksi.

Mikäli hikoilet paljon tai käyt uimassa, levitä aurinkosuojavoidetta uudelleen ennen suositeltua 4 tuntia. Kompakti aurinkosuojameikkivoide on loistava sen erinomaisen peittävyyden vuoksi.

Nämä aurinkosuojatuotteet tulee yhdistää fyysisiin suojatoimenpiteisiin. Voimme käyttää päähineitä tai hattuja, aurinkolaseja UV-suodattimilla tai yksinkertaisesti pysyä varjossa.

Hormonaaliset syyt

Hormonaaliset tekijät aiheuttavat usein melasman ilmaantumisen raskauden aikana (progesteronitasot). Suun kautta otettavat ehkäisyvalmisteet (estrogeenitasot) ja finasteridin käyttö miehillä voivat myös olla aiheuttajia.

Joskus se häviää, kun jokin lääkitys lopetetaan. Ihanteellisinta on muistaa aina käyttää aurinkosuojavoiteita.

Kosmetiikan käyttö

Jotkut kosmeettiset tuotteet tai ihovoiteet voivat ärsyttää ihoa. Jos näin on, sinun tulee lopettaa tuotteen käyttö välittömästi.

Kun havaitsemme, että meikkituote tai ihovoide aiheuttaa ärsytystä, on aina parasta välttää sitä siitä hetkestä lähtien. Monet kosmetiikkatuotteet voivat aktivoitua, kun ne altistuvat auringolle.

Auringonoton yhteydessä tulee välttää myös hajusteita (erityisesti bergamottiöljyä ja myskiä) ja halogenoituja salisyylianilideja (yleistä saippuoissa ja deodoranteissa) sisältäviä tuotteita.

Stressi

Toistaiseksi ei ole todisteita siitä, että stressi voisi aiheuttaa melasmaa. Tutkijat uskovat kuitenkin, että liiallinen stressi voi pahentaa olemassa olevaa melasmaa, mikä vaikeuttaa sen hoitoa. Tämä johtuu siitä, että stressi liittyy melanoforien ylituotantoon; ne ovat pigmenttirakeita sisältäviä ihosoluja.

Valolle herkistävä lääkitys

On hyvä tietää, että jos meillä on lääkitys (joko suun kautta otettava tai paikallisesti levitettävä), meidän tulee kääntyä ihotautilääkärin puoleen. Tämä voi aiheuttaa myös hyperpigmentaatiota.

Edellisistä yleisimpiä ovat antibiootit (tetrasykliinit ja kinolonit), rytmihäiriölääkkeet (amiodaroni) ja diureetit (tiatsidit). Jälkimmäisistä yleisimpiä ovat tulehdusta ehkäisevät voiteet (ketoprofeeni, piroksikaami), tuoksut ja aurinkosuojat (oktokryleeni, oksibentsoni).

Maksaläiskien ehkäiseminen: mitä meidän tulisi muistaa?

Nyt tiedät kuinka ehkäistä melasmaa ja suojata ihoasi. Tee päivittäinen puhdistus kahdesti lian ja epäpuhtauksien poistamiseksi. Lisäksi sinun on käytettävä aurinkosuojatuotteita, joiden suojaindeksi on yli 50.

Melasmatapauksissa sinun tulee kääntyä ihotautilääkärin puoleen tarkan diagnoosin saamiseksi. Ammattilainen osaa kertoa käytettävissä olevista hotomuodoista, mukaan lukien voiteet, kuorinnat tai laserhoidot.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Dessinioti, C., & Katsambas, A. (2017). Melasma. In Hyperpigmentation (pp. 23–29). CRC Press. https://doi.org/10.1201/9781315162478
  • Rajaratnam, R., Halpern, J., Salim, A., & Emmett, C. (2010). Interventions for melasma. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.cd003583.pub2
  • Rigopoulos, D., Gregoriou, S., & Katsambas, A. (2007). Hyperpigmentation and melasma. Journal of Cosmetic Dermatology, 6(3), 195–202. https://doi.org/10.1111/j.1473-2165.2007.00321.x
  • Denat L, Kadekaro AL, Marrot L, Leachman SA, Abdel-Malek ZA. Melanocytes as instigators and victims of oxidative stress. J Invest Dermatol. 2014;134(6):1512–1518. doi:10.1038/jid.2014.65
  • Melasma en Atención Primaria, Med fam Andal Vol. 18, No.2, octubre-noviembre-diciembre 2017

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.