Logo image
Logo image

Ihon iltarutiini: seitsemän vinkkiä

3 minuuttia
Vaikka et käyttäisi meikkiä, kasvojen puhdistus on oleellisen tärkeää. Ihon iltarutiini tekee kasvoista terveemmät ja nuorekkaammat.
Ihon iltarutiini: seitsemän vinkkiä
Viimeisin päivitys: 21 heinäkuuta, 2019

Ihon iltarutiini on aivan yhtä tärkeä – ellei jopa tärkeämpi – kuin ne ihonhoidon vaiheet, jotka teet joka aamu ennen kotoa lähtöä. Jos haluat kauniin ihon, on erittäin tärkeää hoitaa ihoa sekä aamulla että illalla.

Tässä artikkelissa jaamme seitsemän vinkkiä, joiden tulisi kuulua ihon iltarutiiniin. Voit valmistella kasvojesi ihon elvyttävää ja levollista unta varten oikeilla tuotteilla alle 10 minuutissa.

Ihon iltarutiini

1. Poista aina meikki

Some figure

Ensimmäinen vaihe ihon iltarutiinissa on kaikkein tärkein: meikin poistaminen. Meikki tulee poistaa kasvoilta huolellisesti ennen kuin valmistelet ihon unta varten. Jos et poista meikkijäämiä iholta, huokoset tukkeutuvat ja iho näyttää herätessä samealta.

Voit valita paksun ja öljyisen meikinpoistoaineen, jos käytät paljon suhteellisen kestäviä kosmetiikkatuotteita. Sitä vastoin hyvin irtoavan ja luonnollisen meikin poistamiseen sopii nestemäisempi ja kevyempi tuote.

Älä jätä lukematta: Kotitekoinen meikinpoistoaine: 3 vaihtoehtoa

2. Käytä mietoa puhdistusainetta

Vaikka et käyttäisi meikkiä lainkaan, toinen vaihe on ihon syväpuhdistus. Näin poistat siitä lian, epäpuhtaudet ja kuolleet ihosolut, jotka tekevät ihosta samean näköisen.

Nykyään saatavilla on mietoja saippuoita ja puhdistusemulsioita, ja jopa joitakin syväpuhdistavia pesuaineita, jotka toimivat samalla kuorinta-aineina. Tärkeintä on käyttää sellaista tuotetta, jossa ei ole alkoholia tai muita voimakkaita aineita, sillä ne voivat vaikuttaa ihon luontaiseen pH-arvoon ja öljyihin.

3. Kasvovesi väsyneelle iholle

Ihon iltarutiiniin tulisi myös kuulua kasvovesi häivyttämään väsymyksen merkkejä. Kasvovesi sulkee ihohuokoset sekä tasapainottaa ja kosteuttaa ihoa.

Suosittelemme valitsemaan alkoholittoman tuotteen, sillä se tekee ihosta raikkaan tuntuisen sitä vahingoittamatta.

Voit myös käyttää joitakin luonnollisia kasvovesiä, kuten ruusuvettä, rosmariinia ja taikapähkinää.

4. Käytä omalle ihollesi sopivaa seerumia

Seerumit ovat hyvin ravitsevia tuotteita, joita käytetään iholla juuri ennen kosteusvoiteen levittämistä. Voit levittää sitä iholle aamuin ja illoin, mutta kaikkein parhaiten ne tehoavat ennen nukkumaanmenoa.

Seerumin valinta riippuu siitä, mitä haluat tuotteelta. Yleensä seerumit sisältävät hyaluronihappoa, kollageenia, A-, B- ja C-vitamiineja, koentsyymi Q10:tä jne.

5. Erillinen yövoide

Some figure

Voit alkaa käyttää erityistä yövoidetta 25-vuotiaasta alkaen. Pidä mielessä, ettei illalla käyttämäsi voiteen tulisi olla sama kuin päivävoiteen.

Unen aikana ihoon imeytyy ravintoaineita paljon tehokkaammin kuin päiväsaikaan. Tästä syystä yövoiteessa on oltava enemmän ravintoaineita.

Lisäksi päivävoiteissa on tavallisesti aurinkosuoja, mutta ei kovinkaan paljon ravintoaineita. Tästä syystä (vaikka tällaista voidetta voi toki käyttää myös yöllä) siitä ei saa samanlaisia hyötyjä.

Vaikka joudut sijoittamaan rahaa kahteen erilliseen voiteeseen, ne kestävät kuitenkin tuplasti kauemmin.

Käy lukemassa tämäkin artikkeli: 6 helppoa tapaa kosteuttaa ihoa

6. Hieronta tehoaa parhaiten

Jos sinulla on vielä pari ylimääräistä minuuttia aikaa ihonhoitoon illalla, tee kasvohieronta. Vielä parempi vaihtoehto on pyytää kumppania, ystävää tai perheenjäsentä tekemään sen sinulle, niin rentoudut vielä paremmin.

Kasvohieronta on paras keino rentouttaa kasvot ja poistaa niistä kireyttä. Hieronta myös kiinteyttää ihoa ja vilkastaa verenkiertoa. Näin ihoon imeytyvät paremmin kaikki aiemmin käyttämäsi ihonhoitotuotteet.

7. Nuku riittävästi

Ihon iltarutiini kannattaa päättää noudattamalla seuraavia vinkkejä:

 • Makuuhuoneen tulisi olla täysin pimeä (ei minkäänlaisia valoja) nukkuessasi. Tähän lukeutuvat puhelimen ja tietokoneen valot.
 • Pyri nukkumaan selälläsi, sillä tämä asento ehkäisee ryppyjä.
 • Ennen nukkumaanmenoa pyri tyhjentämään mielesi, unohda huolet ja rentouta kasvot.
 • Jos kasvosi ovat yleensä turvonneet herätessäsi, kokeile kevyempiä meikkejä ja käytä hieman korkeampaa tyynyä.
 • Liian vähäinen nukkuminen vaikuttaa kasvojen ulkonäköön. Mutta myös liika nukkuminen tekee ilmeestä väsyneen seuraavana päivänä. Löydä sopiva tasapaino terveydellesi.

Muista, että terveys on yhtä kuin kauneus, ja tämä pätee aina.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Chang, H., Lu, J., Research, A., Yu, F., & Finkelstein, A. (2018). PairedCycleGAN: Asymmetric Style Transfer for Applying and Removing Makeup. Proc. CVPR. https://doi.org/10.1109/CVPR.2018.00012
 • Mukhopadhyay P. Cleansers and their role in various dermatological disorders. Indian J Dermatol. 2011;56(1):2–6. doi:10.4103/0019-5154.77542
 • Psychogios, N., Hau, D. D., Peng, J., Guo, A. C., Mandal, R., Bouatra, S., … Wishart, D. S. (2011). The human serum metabolome. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0016957
 • Lim, C. L., Rennie, C., Barry, R. J., Bahramali, H., Lazzaro, I., Manor, B., & Gordon, E. (1997). Decomposing skin conductance into tonic and phasic components. International Journal of Psychophysiology. https://doi.org/10.1016/S0167-8760(96)00713-1
 • Grice, E. A., & Segre, J. A. (2011). The skin microbiome. Nature Reviews Microbiology. https://doi.org/10.1038/nrmicro2537
 • McCall-Perez F, Stephens TJ, Herndon JH Jr. Efficacy and tolerability of a facial serum for fine lines, wrinkles, and photodamaged skin. J Clin Aesthet Dermatol. 2011;4(7):51–54.
 • Kaczvinsky, J. R., Griffiths, C. E. M., Schnicker, M. S., & Li, J. (2009). Efficacy of anti-aging products for periorbital wrinkles as measured by 3-D imaging. Journal of Cosmetic Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1473-2165.2009.00444.x

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.