Iholäiskiä korjaavat voiteet: kaikki mitä tulee tietää

Iholäiskiä ilmaantuu yleensä kasvoihin, kaulaan ja kämmenselkiin. Korjaavien voiteiden lisäksi läiskien torjunnassa kannattaa käyttää aurinkorasvaa ympäri vuoden.
Iholäiskiä korjaavat voiteet: kaikki mitä tulee tietää
Maria del Carmen Hernandez

Tarkistanut ja hyväksynyt: ihotautilääkäri Maria del Carmen Hernandez.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 25 marraskuuta, 2022

Onko sinulle koskaan käynyt niin, että iholla olevat läiskät ovat pilanneet kesäasusi, jonka niin kovasti halusit pukea yllesi? Usko tai älä, tämä on yksi yleisimmistä kosmeettisista ongelmista. Näiden inhottavien läiskien torjumiseksi voit turvautua iholäiskiä korjaaviin voiteisiin. Kuinka iholäiskiä korjaavat voiteet sitten toimivat?

Iholäiskiä korjaavien voiteiden vaikutus riippuu hoidettavasta läiskästä. Tulosten saamiseksi niitä on käytettävä johdonmukaisesti ja muistettava käyttää niiden lisäksi aurinkorasvaa. Joitakin tuotteita voidaan käyttää vain iltaisin.

Iholäiskiä korjaavat voiteet sisältävät pigmenttiä poistavia tekijöitä, jotka hidastavat melaniinin tuotantoa ja stimuloivat solujen uusiutumista.

Hyperpigmentaatio eli iholäiskät

Iholäiskiä korjaavat voiteet tehoavat esimerkiksi maksaläiskiin

Kuten Mayo Clinicin artikkelissa kerrotaanmaksaläiskiä syntyy silloin kun melaniini pakkautuu tiettyihin kohtiin tai sitä muodostuu suuria määriä. Melaniini on luontainen pigmentti, joka antaa iholle sen värin. Hyperpigmentaatiota on kahdenlaista:

 • Melaniinista johtuva. Kuten jo todettiin, nämä läiskät johtuvat melaniinin lisääntyneestä tuotannosta. Tähän ryhmään kuuluvat pisamat, maksaläiskät tai tulehduksesta johtuva hyperpigmentaatio. Iholäiskiä korjaavat voiteet auttavat näihin.
 • Melanosyyteistä johtuva. Nämä johtuvat pigmenttisolujen (melanosyyttien) paikallisesta lisääntymisestä. Näihin kuuluvat vanhuuden kesakot eli lentigot, tavallinen kesakko eli lentigo simplex ja luomet. Näihin eivät tehoa iholäiskiä korjaavat voiteet.

Yleisimmät iholäiskät

Yleisimmät iholäiskät ovat:

 • Aurinkokesakot. Auringon aiheuttamia, pisamia isompia litteitä läiskiä.
 • Pisamat. Pieniä, epäsäännöllisen muotoisia ruskeita pilkkuja.
 • Melasma. Ilmestyy yleensä kylkiin, otsaan, huulten yläpuolelle ja poskiin.
 • Fytofotodermatiitti. Family Medicine -lehden artikkelin mukaan näitä läiskiä muodostuu kaulalle hajuveden käytön seurauksena, erityisesti kun se joutuu kosketuksiin ultraviolettisäteiden kanssa.
 • Arpeutuminen tai tulehduksen jälkeinen hyperpigmentaatio aknen, vyöruusun tai allergisen kosketusihottuman jälkeen.

Iholäiskiä korjaavien voiteiden ainesosat

Iholäiskiä korjaavat voiteet tulee yhdistää aurinkorasvan käyttöön

Iholäiskiä korjaavia voiteita saa erilaisina valmisteina: seerumina, geelinä, emulsiona, vesi-alkoholiliuoksena ja naamiona. Näin niitä löytyy kaikille ihotyypeille.

Iholäiskiä korjaavat voiteet sisältävät erilaisia vaikuttavia ainesosia. Saadaksesi selville, mitä oma korjaava voiteesi sisältää, lue vain tuotteen etiketti. Ainesosia ovat yleensä:

 • Antioksidantit, kuten 5–15 %:nen C-vitamiini.
 • Mekvinoli. 2–10 prosentin pitoisuuksina. Tämä aine poistaa ihopigmenttiä estämällä melanosyyttien aineenvaihduntaa. Therapeutics for the Clinician -lehdessä julkaistu tutkimus vahvistaa sen tehoavan aurinkokesakoihin.
 • Atselaiinihappo. 10–20 prosentin pitoisuuksina. MedlinePlus -julkaisun mukaan se on antibakteerista.
 • 5–prosenttinen niasiiniamidi.
 • Kojic-happo
 • Kasviuutteet: sianpuolukka, arbutiini, lakritsi, kamomilla ja mulperi.
 • Hapot. Esimerkiksi fytiinihappo (pitoisuus 1–2 %), alfalipoiinihappo (2–8 %) ja ellagiinihappo (1 %).
 • Alfahydroksihapot. Kuten NIH-julkaisussa todetaan, ne kuorivat ihoa ja minimoivat näin läiskiä.
 • Keratolyytit, kuten salisyylihappo.

Yllä mainittujen lisäksi voidaan käyttää reseptiä edellyttäviä tuotteita, kuten retinoiinihappoa ja hydrokinonia. Monien käyttötarkoitustensa vuoksi ihotautilääkärin tulisi valita näistä sopivin tuote. 

Yhdistä iholäiskiä korjaavat voiteet aurinkorasvaan

Iholäiskät ovat krooninen prosessi, jota auringonotto voi pahentaa. Keväällä ja kesällä aurinkorasvaa on levitettävä iholle puoli tuntia ennen aurinkoon menemistä ja uudestaan aina kahden tunnin välein.

Aurinkorasvaa kannattaa levittää uudelleen myös aina uinnin tai kovatehoisen liikunnan jälkeen. Muista, että aurinkorasvaa on tärkeää käyttää joka päivä. Se on muiden hyötyjensä lisäksi loistava anti-age -voide, sillä se suojaa ihoa UVA-säteiden aiheuttamilta haitoilta.

Kuinka iholäiskiä korjaavaa voidetta käytetään?

Yleisohjeena on käyttää voidetta iltaisin, yhden tai kahden viikon ajan, kunnes iho tottuu siihen. Ensimmäisten käyttökertojen aikana on normaalia tuntea pientä pistelyä. Jos ärsytys kuitenkin jatkuu, lopeta tuotteen käyttö ja ota yhteyttä voiteen määränneeseen ihotautilääkäriin.

Vaikka joitakin iholäiskiä korjaavia voiteita saakin ilman reseptiä, on erittäin tärkeää kääntyä ammattilaisen puoleen, sillä näin hoito on turvallisempaa ja tehokkaampaa. Jotkut tuotteet aiheuttavat lisäksi yleensä herkemmin ärsytystä ja valoherkkyyttä, minkä vuoksi niitä suositellaan käytettävän vain iltaisin.

Kun olet saanut haluttuja tuloksia, jatkossakin kannattaa suojautua oikeaoppisesti auringolta noudattaen ihotautilääkärin ohjeita. Lisäksi ihotautilääkäri saattaa suositella lisäravinteita, jotka auttavat ehkäisemään uusien läiskien ilmaantumista ja vähentämään jo olemassa olevia läiskiä.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Kasvojen läiskien poisto luontaistuotteilla

Iholäiskiä korjaavat voiteet: tottumuksilla on merkitystä

Iholäiskiä korjaavat voiteet auttavat vähentämään läiskiä ja tasoittamaan ihon sävyä. Hoidon tulokset riippuvat kuitenkin pitkälti siitä, käytätkö päivittäin aurinkorasvaa.

On myös tärkeää tunnistaa läiskät oikein, sillä kaikkiin läiskiin eivät tehoa tällaiset voiteet. Tästä syystä kannattaa aina kysyä neuvoa ammattilaiselta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.