Maksaläiskien ehkäisy 8 vinkin avulla

Maksaläiskät eivät ole terveydelle vaarallisia, mutta moni haluaa ehkäistä niitä esteettisistä syistä. Löydä parhaat vinkit maksaläiskien ehkäisyyn tästä artikkelista!
Maksaläiskien ehkäisy 8 vinkin avulla

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Maksaläiskien ehkäisemiseksi on tärkeää sisällyttää päivittäiseen ihonhoitoon joitakin perusvinkkejä. Vaikka maksaläiskät ovat terveydelle vaarattomia, moni haluaa ehkäistä niitä esteettisistä syistä. Maksaläiskien ehkäisy onnistuu muutamilla helpoilla vinkeillä.

Maksaläiskien ehkäisemiseksi voi käyttää tuotteita, jotka vähentävät UV-säteiden haitallista vaikutusta iholla. Niiden lisäksi on kuitenkin tarpeen suojata paljaat ihoalueet auringolta yksinkertaisilla tavoilla, kuten vaatteilla.

Mitä maksaläiskät ovat?

Maksaläiskät eivät nimestään huolimatta liity mitenkään maksaan. Ne ovat litteitä ruskeita läiskiä, jotka kehittyvät tavallisesti sellaisille ihoalueille, jotka altistuvat jatkuvasti auringonvalolle. UV-säteily saa melanosyytit lisääntymään, mikä johtaa maksaläiskien syntyyn.

Maksaläiskien koko ja muoto vaihtelevat, mutta yleensä ne ilmaantuvat sellaisille alueille kuten kasvot, kaula, olkapäät ja kämmenselät. Ne ovat täysin vaarattomia eivätkä vaadi erityistä hoitoa, vaikka ne saattavatkin näyttää pahanlaatuisilta. Niitä halutaan yleensä ehkäistä ja häivyttää esteettisistä syistä.

Tämä artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Valkoiset läiskät iholla – mikä niitä aiheuttaa?

Maksaläiskien ehkäisy 8 vinkin avulla

Nykyään on saatavilla yhä enemmän hoitoja ja kosmetiikkatuotteita vähentämään UV-säteiden aiheuttamia haittoja iholla. Maksaläiskien välttämiseksi kokonaan on kuitenkin hyödynnettävä myös muita menetelmiä. Seuraavaksi jaamme kahdeksan vinkkiä, joilla maksaläiskien ehkäisy onnistuu helposti.

1. Käytä aurinkorasvaa ympäri vuoden

Aurinkorasvan käyttö auttaa ehkäisemään maksaläiskiä

Käytä aurinkorasvaa ympäri vuoden, ei vain kesällä, ehkäistäksesi maksaläiskiä. Auringonvalo vaikuttaa haitallisesti ihoon myös pilvisinä päivinä.

Jos haluat ehkäistä maksaläiskiä ja vähentää melanooman riskiä, käytä aurinkorasvaa jonka suojakerroin on vähintään 50. Aurinkoisena päivänä lisää rasvaa iholle kahden tunnin välein.

2. Vältä auringonottoa tiettyinä vuorokaudenaikoina

Parin minuutin auringonotto on terveellistä, sillä se auttaa elimistöä muodostamaan D-vitamiinia. Mutta auringossa oleskelua kannattaa välttää päivän kuumimpina tunteina (kello 10-15), jolloin auringonsäteet ovat voimakkaimmillaan.

Jos et pysty välttämään auringonottoa iltapäivällä, käytä ainakin kunnon aurinkorasvaa sekä suojaa käsivarret ja jalat vaatteilla. Pyri ajoittamaan ulkoilma-aktiviteetit muihin ajankohtiin.

3. Maksaläiskien ehkäisy hatuilla ja aurinkolaseilla

Vaatteiden lisäksi ihoa kannattaa suojata myös hatuilla ja aurinkolaseilla. Ne estävät UV-säteiden suoran vaikutuksen päässä, mikä auttaa ehkäisemään maksaläiskiä kasvoilla.

UV-suojalla varustetut aurinkolasit ovat itse asiassa välttämättömät, sillä ne suojaavat silmiä säteiltä sekä silmänympärysihoa ennenaikaiselta ikääntymiseltä.

Osta aurinkolasit kunnon kaupasta, sillä kaikissa aurinkolaseissa ei ole UV-suojaa.

4. Vältä tuoksuja

Tuoksujen käyttö auringossa voi aiheuttaa maksaläiskiä

Varo kosmetiikkatuotteita ja lääkkeitä, jotka voivat aiheuttaa valoherkkyysreaktioita.

Maksaläiskien ehkäisemiseksi vältä käyttämästä tuoksuja iholla. Voiteet ja hajuvedet sisältävät sellaisia ainesosia, jotka voivat johtaa maksaläiskien syntyyn, kun niitä käytetään ennen aurinkoon menoa.

Tämä johtuu fototoksisesta reaktiosta, joka laukaisee liiallisen melaniinin erittymisen ja pigmentaation. Jos siis olet menossa aurinkoon, vältä tällaisten tuotteiden käyttöä. Käytä sen sijaan aurinkorasvaa korkealla suojakertoimella.

Kannattaa käydä lukemassa: Parhaat keinot suojata hiuksia auringossa

5. Käytä aurinkosuojan sisältäviä meikkejä

Ihon suojaamisen tarve on pakottanut monet kosmetiikka-alan yritykset kehittämään tuotteita, joissa on itsessään aurinkosuoja. Kaupoissa myydäänkin paljon tällaisia meikkejä ja muita kosmetiikkatuotteita, esimerkiksi monia erilaisia sävyttäviä aurinkovoiteita.

Tällaisista aurinkorasvoista on tullut suosittuja, sillä ne sisältävät ihon sävyä tasoittavia ja samalla auringolta suojaavia väripigmenttejä. Jos siis haluat ehkäistä maksaläiskiä, kokeile ihmeessä näitä tuotteita.

6. Maksaläiskien ehkäisy syömällä C-vitamiinia

Emme voi unohtaa myöskään ravitsemusta. Hyvä ravitsemus näkyy ihon terveydessä.

Tähän tarkoitukseen suosittelemme erityisesti C-vitamiinia, sillä se toimii antioksidanttina suojaten ihoa jatkuvalta auringolle altistumiselta.

Ruoat kuten sitrushedelmät ja marjat auttavat elimistöä muodostamaan kollageenia ja korjaamaan soluja. Niitä voi syödä sellaisenaan tai vaikka salaateissa, smoothieissa ja mehuissa.

7. Käytä kosteuttavia kasvonaamioita

Maksaläiskien ehkäisemiseksi voi kokeilla kosteuttavia naamioita

Kasvonaamiot auttavat palauttamaan ihon kosteuden sekä antavat sille maksaläiskiä ehkäiseviä antioksidantteja.

Älä suotta odota ensimmäisten maksaläiskien ilmaantumista, vaan aloita kosteuttavien kasvonaamioiden käyttö jo nyt. Käytä tällaisia naamioita kerran tai kaksi viikossa.

Kaupoissa myydään monia erilaisia kosteuttavia naamioita, mutta voit kokeilla myös luonnollisia versioita; valmista sellainen itse esimerkiksi kypsästä avokadosta, hunajasta ja kookosöljystä. Levitä naamiota sitten auringolle altistuneille ihoalueille, jätä se iholle 20 minuutiksi ja huuhtele pois.

8. Maksaläiskien ehkäisy vedenjuonnilla

Vesi ei pysty yksinään ehkäisemään maksaläiskiä, mutta sen juominen runsaasti päivittäin auttaa pitämään ihon terveenä.

Kaksi litraa päivässä edistää solujen uudistumista ja ehkäisee kuivuutta, läiskiä ja ennenaikaista ikääntymistä.

Lopuksi

Maksaläiskien ehkäisy onnistuu omaksumalla nämä yksinkertaiset tavat. Tärkeintä on olla johdonmukainen, sillä auringonsäteet vaikuttavat haitallisesti ihoon ympäri vuoden.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • D’Orazio, J., Jarrett, S., Amaro-Ortiz, A., & Scott, T. (2013). UV radiation and the skin. International Journal of Molecular Sciences. https://doi.org/10.3390/ijms140612222
  • Matsumura, Y., & Ananthaswamy, H. N. (2004). Toxic effects of ultraviolet radiation on the skin. Toxicology and Applied Pharmacology. https://doi.org/10.1016/j.taap.2003.08.019
  • Jablonski, N. G., & Chaplin, G. (2010). Human skin pigmentation as an adaptation to UV radiation. Proceedings of the National Academy of Sciences. https://doi.org/10.1073/pnas.0914628107
  • Antoniou, C., Kosmadaki, M. G., Stratigos, A. J., & Katsambas, A. D. (2008). Sunscreens – What’s important to know. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology. https://doi.org/10.1111/j.1468-3083.2007.02580.x
  • Gallagher R. P. (2005). Sunscreens in melanoma and skin cancer prevention. CMAJ : Canadian Medical Association journal = journal de l’Association medicale canadienne173(3), 244-5.
  • Heerfordt, I. M., Torsnes, L. R., Philipsen, P. A., & Wulf, H. C. (2018). Sunscreen use optimized by two consecutive applications. PloS one13(3), e0193916. doi:10.1371/journal.pone.0193916
  • Steinemann, A. (2016). Fragranced consumer products: exposures and effects from emissions. Air Quality, Atmosphere and Health. https://doi.org/10.1007/s11869-016-0442-z
  • Pullar, J. M., Carr, A. C., & Vissers, M. C. M. (2017). The roles of vitamin C in skin health. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu9080866
  • Al-Niaimi, F., & Zhen Chiang, N. Y. (2017). Topical Vitamin C and the skin: Mechanisms of action and Clinical applications. Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology.
  • Williams, S., Krueger, N., Davids, M., Kraus, D., & Kerscher, M. (2007). Effect of fluid intake on skin physiology: Distinct differences between drinking mineral water and tap water. International Journal of Cosmetic Science. https://doi.org/10.1111/j.1467-2494.2007.00366.x

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.