Logo image
Logo image

Valkoiset läiskät iholla - mikä niitä aiheuttaa?

4 minuuttia
Valkoiset läiskät iholla ovat monia ihmisiä koskettava ja usein hiukan häiritsevä ilmiö. Näitä läiskiä ilmaantuu helposti kesän aurinkoisten päivien aikana, ja usein ruskettuneella iholla voikin selkeästi nähdä valkoisia pienempiä ja isompiakin läiskiä. Mikä näitä läiskiä aiheuttaa? Ja onko niistä jotakin haittaa sen lisäksi, että monelle ne ovat ärsyttävä esteettinen pulma?
Valkoiset läiskät iholla - mikä niitä aiheuttaa?
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Valkoisia läiskiä ilmenee usein selässä tai kasvoilla, ja niitä näkyy usein hyvin nuorilla ihmisillä. Tässä artikkelissa kerromme sopivista hoidoista tällaisille ihon valkoisille alueille ja läiskille, mutta kannattaa tämänkin asian kanssa muistaa, että jos sinulla on jotakin kysyttävää, tulee käydä lääkärin – tässä tapauksessa ihotautilääkärin – vastaanotolla.

Iholla näkyvät valkoiset läiskät

1. Tinea versicolor

Tinea versicolor on hyvin tavallinen pulma. Vaikka tämä ilmiö saattaakin näyttää vakavalta ja kummalliselta, ei ihon valkoisista läiskistä tarvitse huolestua, sillä tämä ongelma ei ole vakava. Lisäksi se myös poistuu useimmiten itsestään. Tinea versicolor ilmenee yleensä siten, että iholla alkaa näkyä valkoisia läiskiä näillä tietyillä alueilla:

 • rinta ja selkä
 • käsivarret, reidet ja sääret
 • alueet, jotka altistuvat helposti auringolle kesällä

Valkoiset pilkut ilmaantuvat yleensä kesän kuumimpina aikoina tai juuri ennen syksyä. Niitä tulee useimmiten nuorille ihmisille, sillä hikoilu, hormonaaliset muutokset ja kosteus ovat vaikuttavina tekijöinä näiden ihomuutosten kehittymisessä.

Kuten jo alussa mainitsimmekin, ei tämä ongelma ole vaarallinen, tarttuva tai kivulias – valkoiset läiskät ovat ehkä epämiellyttäviä esteettisesti, mutta niitä voi kuitenkin hoitaa niin, että häivyttäminen on jossakin määrin mahdollista.

Kuinka tinea versicoloria voi hoitaa?

Tinea versicolor on tietyn tyyppinen iholla ilmenevä sieni, ja siksi se vaatiikin oikeanlaista hoitoa, jotta ongelmaa voidaan lievittää. Muutamat keinot ovat yleensä tehokkaita, joten monen kohdalla ratkaisuja on onneksi olemassa. Seuraavat hoidot ovat suositeltavia ihon valkoisten läiskien hoitoon tinea versicolor -värimuutoksia koskien:

 • Ihon sieniä hillitsevä lääkitys, kuten terbinafine tai miconazole, jotka tehoavat hyvin tulehdukseen.
 • Toinen mahtava keino hoitaa tätä ongelmaa on seleeniä ja rikkiä sisältävän shampoon käyttö. Tällainen shampoo on tehokas, ja sitä voi yksinkertaisesti laittaa kyseessä olevalle alueelle illalla, jotta vaikutus voisi tapahtua yön aikana. Aamulla sitten tulisi peseytyä, jotta aine saadaan pois iholta.
 • Jos haluat, voit myös valmistaa kotihoidon, jolla voidaan lievittää ihon valkoisten alueiden näkyvyyttä aavistuksen verran. Tätä varten tulisi ensin hankkia aloe vera -kasvi. Laita siis hiukan kasvin geeliä ihollesi, hiero aluetta kevyesti, ja anna geelin vaikuttaa muutaman tunnin ajan. Käy sitten suihkussa, jotta voisit pestä ihosi.
 • Näitä hoitoja toteutettaessa tulisi kuitenkin muistaa, että jos toistat niitä kahden viikon ajan, mutta et huomaa valkoisten läiskien näkyvyydessä mitään muutosta, kannattaa käydä ihotautilääkärin luona.

2. Vitiligo

 

Some figure

Vitiligo on edellistä ilmiötä vakavampi ihon ongelma. Siihen kuuluu pigmentin väheneminen iholta – tässä on kyse melaniinista, ja ongelman syynä on virhe ihmisen vastustuskyvyssä. Tämä virhe tarkoittaa sitä, että keho tuhoaa ja hyökkää vastaan tietyn tyyppisiä soluja, tässä tapauksessa kyse on melanosyyteista. Katsotaan seuraavaksi tämän sairauden pääpiirteitä:

 • Valkoisia läiskiä alkaa ilmestyä iholle joka puolella vartaloa. Ne voivat olla isoja tai pieniä, ja ne voivat olla minkä muotoisia tahansa.
 • Ne eivät yleensä aiheuta epämukavuutta, kipua, kutinaa tai ärsytystä iholla. Ne ilmestyvätkin täysin ilman oireita, mutta silmällä nämä läiskät ovat kyllä helposti havaittavissa.
 • Yleisesti ottaen ihomuutokset ovat yleisiä niillä ihmisillä, jotka elävät kosteissa sääolosuhteissa.
 • Joskus nämä valkoiset läiskät saattavat muuttua ruskeaan päin väriltään sekä alkaa hilseillä hiukan. Silloin moni alkaakin kokea ongelman häiritsevämmäksi.

Onko vitiligoon olemassa hoitoa?

 • Ikävä kyllä tähän vaivaan ei ole olemassa tehokasta lääkettä. Kyseessä on ihmisen vastustuskyvyn häiriö, ja sillä on usein yhteys geneettisiin tekijöihin elimistössä. Hoidot eivät siis pysty estämään melanosyyttien tuhoutumista tehokkaasti ja turvallisesti.
 • Joskus pigmentaation korjaamista yritetään steroidien tai immunomodulaattorien avulla, mutta tämä ei aina tuota toivotun kaltaisia tuloksia. Asiantuntijat suosittelevat sen sijaan, että potilas käyttäisi aurinkosuojaa (voiteita), jotta näiden pigmentiltään virheellisten alueiden suojaaminen auringon säteiltä olisi mahdollista.
 • Mitä tulee luonnollisiin hoitoihin, luottaa moni aloe vera -kasviin, ja lisäksi esimerkiksi kurkumasta valmistetut hauteet sekä sinappiöljy voivat auttaa tämän ongelman estämisessä. On kuitenkin selvää, että iholla jo olevat valkoiset alueet eivät häviä, mutta voit mahdollisesti lievittää ongelmaasi hiukan sekä samalla hoitaa ihoasi yleisesti ottaen.

Mikä rooli ravinnolla on ongelman synnyssä?

 

Some figure

Tämä on asia, joka kannattaa muistaa, mikäli olet huomannut valkoisia läiskiä ihollasi. Jos ruokavaliosi on huono, saatat kärsiä vitamiini- tai mineraalipuutoksista. Sinun tulisi olla erityisen varovainen koskien pieniä läiskiä, ja niiden estämistä kannattaa todella yrittää. Jos niitä kuitenkin ilmaantuu, kannattaa käydä lääkärin luona, jotta sinulle voidaan tehdä tarpeelliset terveyttäsi koskevat kokeet. Ihomuutokset voivat olla oire jostakin ravintoon liittyvästä puutoksesta elimistössäsi.

 • Joskus valkoiset läiskät iholla saattavat johtua kalsiumin, D-vitamiinin tai E-vitamiinin puutoksesta, ja silloin olisi tärkeää syödä paljon sellaisia ruokia, joissa on runsaasti kalsiumia. Muista kuitenkin, että tähän tarkoitukseen on olemassa muitakin ruokia kuin maitotuotteita, sillä tätä mineraalia on runsaasti monissa luonnontuotteissa. Vihanneksissakin on paljon kalsiumia, joka on elintärkeä asia elimistölle – se on hyvin oleellinen tekijä ihosi ja luustosi kunnon kannalta.
 • Joskus valkoiset läiskät iholla ovat seurausta huonosta ruokavaliosta yleisesti ottaen. Vaikka ne ovat sinänsä harmiton asia oireena, saattavat ne kertoa epätasapainoisesta ravinnon saannista, joten käy aina lääkärin luona mikäli epäilet tämän olevan kyseessä.
 • Muista, että on olemassa paljon erilaisia ravintolisiä, joiden avulla voit parantaa ihosi hyvinvointia ja terveyttä. Me suosittelemme, että kohennat ruokavaliotasi tekemällä siitä tasapainoisen, jotta voisit niin estää näiden pienten mutta ärsyttävien ihomuutosten ilmenemisen sekä torjua niihin mahdollisesti liittyvän vakavamman ongelman.

Jos siis huomaat ihollasi valkoisia läiskiä, ota avuksi nämä perusohjeemme, ja käy aina lääkärin vastaanotolla mikäli se on tarpeen!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.