Parhaat keinot suojata hiuksia auringossa

Hyvä kosteutus on avainasia, jotta voidaan suojata hiuksia auringossa ja estää altistumisen aiheuttamia näkyviä haittoja.
Parhaat keinot suojata hiuksia auringossa
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Kaikki rakastavat kiiltäviä ja terveitä hiuksia, mutta tukan hoito vaatii vaivannäköä ympäri vuoden. On tärkeää osata suojata hiuksia myös auringon vaaroilta.

Tässä kannattaa noudattaa seuraavia neuvoja, joilla estetään vapaiden radikaalien haittavaikutukset – kun hiukset hapettuvat, ne tulevat veltoiksi ja menettävät väriään ja kiiltoaan. Jos haluat huolehtia hiustesi kauneudesta ja terveydestä paremmin, ota käyttöön seuraavat neuvot.

Miksi on tärkeää suojata hiuksia auringolta?

Hiukset kehystävät kasvoja kauniisti ja viestivät usein esimerkiksi ihmisen persoonallisuudesta. Jos niiden kunnosta halutaan huolehtia, tulee ottaa huomioon muun muassa auringon mahdollinen haitta.

Monet valittavat hiusten kuivuudesta ja kaksihaaraisista, mutta näitä ongelmia voidaan estää tehokkaasti – myös ilman kalliita kampaamohoitoja.

Hoidot ja vinkit hiusten suojaamiseksi

1. Mandariini- ja jojobaöljy

mandariiniöljyllä voi suojata hiuksia auringolta

Paras tapa huolehtia hiuksista on estää vahingon syntymistä. Voit valmistaa kotitekoisen hiussuojan esimerkiksi näistä kahdesta luontaistuotteesta.

Jojobaöljy ravitsee hiuksia, ja sen koostumus on ihana hiuksille. Lisäksi saat tästä hoidosta madariinin loistavan tuoksun! Tämä hoito lisää kiiltoa sekä antaa hiuksilla elinvoimaa.

Ainekset

  • 4 rkl jojobaöljyä
  • 10 pisaraa mandariinin eteeristä öljyä

Valmistus ja käyttö

  • Sekoita ainekset.
  • Laita seos spraypulloon ja lisää vielä mukaan 100 ml vettä, jotta saisit seoksen suihkutettua hiuksiisi.
  • Voit säilyttää sitä myös purkissa, laittaa seosta hiukan kämmenillesi ja sitten laittaa sitä tukkaan tasaisesti aivan kuin kampaisit hiuksiasi sormillasi.

Lue aiheesta lisää: Smoothiet hiusten vahvistamiseksi

2. Käytä hattua!

Kätevin ja helpoin tapa suojata tukkaa auringossa on tietysti hatun tai huivin käyttö. Tarjolla on lukemattomia erilaisia malleja, joilla saat haluamasi tyylin.

Yksi vaihtoehto on käyttää aurinkovarjoa aina kuin mahdollista. Vaikka auringonsäteet pääsevätkin tällöin vaikuttamaan, vahinko on verrattaen vähäinen.

Kannattaa aina ottaa huomioon, että keskipäivällä auringon säteily on voimakkaimmillaan.

3. Mitä pitää muistaa uimisen jälkeen

Auringon haittojen lisäksi tulee muistaa se, että uima-altaiden vesi sekä merivesi vaikuttavat myöskin tukkasi kuntoon. Kannattaa siis välttää hiusten kastelemista kovin usein näissä vesissä.

On parasta huuhdella hiukset raikkaalla vedellä uinnin jälkeen, sillä näin poistat liian suolan, kloorin ja muut sellaiset aineet, jotka aiheuttavat vahinkoa.

4. Kotitekoinen hiusnaamio ennen pesua

Kun palaat kotiin, kannattaa käyttää tätä helppoa kotitekoista naamiota ennen kuin peset tukkasi normaaliin tapaan. Hiukset imeyttävät ravinteita paljon paremmin kuivina.

Ainekset

Valmistus ja käyttö

  • Vatkaa ja sekoita ainekset, ja jos haluat helpommin laitettavan naamion, voit lisätä mukaan 1-2 ruokalusikallista vettä.
  • Laita seosta kuivaan tukkasi kaikkialle ja anna sen vaikuttaa puolen tunnin ajan.
  • Pese hiukset normaaliin tapaan.
märät hiukset

5. Luonnollinen kosteuttava shampoo

Ja viimeisenä vinkkinä; jotta voisit estää hiusten kuivumista auringon vuoksi, kannattaa tarkastella käyttämääsi shampoota. Ihanteellista olisi valita luonnollinen tuote, jossa olisi esimerkiksi aloe veraa, kookosöljyä, kookosta sekä kasviuutteita.

Hiuksia kuivattavat tekijät shampoissa ovat ennen kaikkea sulfaatit ja alkoholi, jotka ovat useimpien shampoiden pääasiallisia aineksia. Lue siis tarkkaan tuoteselosteet, jotta voisit estää hiustesi kuivumista. Valitse aina sellaisia shampoita, jotka suojaavat hiuksiasi kuivuudelta ja sen mukana tulevilta haitoilta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hegel, P., Mabe, G., Brignole, E. A., & Pereda, S. (2013). Phase equilibrium engineering of jojoba oil extraction with mixed-CO 2 + propane solvent. Journal of Supercritical Fluids. https://doi.org/10.1016/j.supflu.2012.12.001

  • Wester, V. L., van der Wulp, N. R. P., Koper, J. W., de Rijke, Y. B., & van Rossum, E. F. C. (2016). Hair cortisol and cortisone are decreased by natural sunlight. Psychoneuroendocrinology. https://doi.org/10.1016/j.psyneuen.2016.06.016


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.