Logo image
Logo image

Parhaat luontaishoidot hentojen hiusten vahvistamiseen

4 minuuttia
Hiuksen rakennetta vahvistavien luontaishoitojen avulla myös hennosta ja ohuesta tukasta on mahdollista saada hyvinvoiva ja säihkyvä.
Parhaat luontaishoidot hentojen hiusten vahvistamiseen
Kirjoittanut Solimar Cedeño
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Ohuen ja hennon tukan omaavat huolehtivat usein muita enemmän hiustensa hyvinvoinnista ja ylläpidosta ja siksi hiusten vahvistamiseen suunnatut hiusterapiat ja luontaishoidot ovat suosittuja erityisesti heidän keskuudessaan.

Mikä tahansa hius, ei pelkästään hento, on altis hiuksen rakenteen heikentymiselle monista eri syistä. Näiden syiden joukossa ovat muun muassa perinnölliset tekijät, tietyt lääkeaineet, stressi, ilmasto, aggressiivinen hiusten käsittely, vitamiinien ja mineraalien puutostilat sekä hormonaaliset muutokset kehossa. Hiuksen kunnon heikentymiselle löytyy monia eri syitä ja siksi hoitokeinokaan ei kaikille välttämättä ole aina sama.

Hiusten kuntoon on mahdollista vaikuttaa myös omilla valinnoillaan ja terveellisemmillä elämäntavoilla. Seuraavaksi esiteltävät luontaishoidot sopivat erityisesti hentojen hiusten vahvistamiseen.

1. Kiinnitä huomiota ruokavalioon

Some figure

Ruokavalio näyttelee tärkeää osa hiusten hyvinvoinnissa. Muista siis sisällyttää ruokavalioosi riittävästi proteiinia kuten vähärasvaista lihaa, kananmunia, kalaa ja juustoa. Kasvisruokavaliota noudattavat voivat korvata eläinkunnan proteiinit esimerkiksi jyvillä ja viljoilla.

Myös terveelliset kasvirasvat ovat korvaamattoman tärkeitä erityisesti silloin, kun tähtäät hentojen hiusten vahvistamiseen. Kuivatut hedelmät, avokado sekä auringonkukka-, oliivi- ja soijaöljy ovat erinomaisia A-, B- ja C-vitamiinien ja linolihapon lähteitä, jotka optimoivat solujen muodostumista ja ylläpitoa, parantavat aineenvaihduntaa ja tehostavat keholle tärkeiden antioksidanttien imeytymistä.

Täydennä vielä lopuksi ruokavaliota foolihapolla, biotiinilla ja rikillä, sillä edellä mainittujen vitamiinien ja yhdistelmien puute voi hidastaa solujen lisääntymistä, joka taas toimii olennaisena osana hiusten kasvua ja hiusrakenteen vahvistamista. Myös hiukset tarvitsevat riittävää nesteytystä, joten muista nauttia päivittäin 6-8 lasillista vettä.

Tutustu myös: 6 tärkeintä vitamiinia hiusten kasvun edistämiseksi

2. Valmista hiuksen rakennetta vahvistavia hiusnaamioita

Hiusnaamiot, erityisesti kotitekoiset, ovat erinomainen apukeino hentojen hiusten vahvistamiseen.

Manteliöljy ja kananmuna

Some figure

Ainesosat

 • 1 kananmuna
 • 3 rkl manteliöljyä

Valmistus ja käyttö

 • Lisää molemmat ainekset kulhoon ja hienonna ne haarukan avulla tasaiseksi seokseksi.
 • Lisää naamiota kosteaan tukkaan (juuresta latvaan).
 • Hiero naamiota kevyesti 5 minuutin ajan ja jätä se sitten hiukseen vaikuttamaan vielä puolen tunnin ajan.
 • Huuhtele hiukset huolellisesti haalealla vedellä.

Aloe vera ja kananmuna

Some figure

Kananmunan ja aloe veran yhdistelmä sopii täydellisesti tukan kuin tukan hoitoon. Kananmunien korkea proteiinipitoisuus ja aloe veran hiuksen rakennetta uudistava vaikutus hoitavat hellävaraisesti erityisesti hentoa hiusta.

Ainesosat

 • 1 kananmuna
 • Geeli yhdestä aloe veran lehdestä

Valmistus ja käyttö

 • Sekoita ainekset tasaiseksi seokseksi joko käsin tai tehosekoittimessa.
 • Lisää naamiota hiuksiin kerran viikossa parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi.

Sarviapilan siemenet

Sarviapila ja erityisesti sen siemenet ovat erinomainen raaka-aine luontaisten hiusnaamioiden valmistamiseen kotona. Muita hiusta vahvistavia raaka-aineita ovat esimerkiksi avokado, hunaja, munankeltuainen ja jogurtti. Voit käyttää edellä mainittuja aineksia yhdessä sarviapilan kanssa tai erikseen. Erityisesti avokadosta valmistettu hiusnaamio hoitaa ja vahvistaa tehokkaasti hentoakin hiusta. 

Ainesosat

 • 250 ml vettä
 • 3 rkl sarviapilan siemeniä

Valmistus ja käyttö

 • Liota sarviapilan siemenet vedessä yön yli (vähintään 10 tuntia).
 • Kun turvonneet siemenet ovat saavuttaneet paksun koostumuksen, levitä seosta hiuksiin ja anna vaikuttaa puolen tunnin ajan. Huuhtele lopuksi runsaalla vedellä.

3. Suosi kotitekoista shampoota ja eteerisiä öljyjä

Vaikka kauppojen hyllyt notkuvat hiuksille volyymia lupaavia shampoita, voi kotitekoinen shampoo usein osoittautua luonnollisemmaksi ja edullisemmaksi vaihtoehdoksi. Luonnollisen shampoon valmistaminen kotona on myös helpompaa kuin kuvittelit!

Erinomaisia raaka-aineita kotona valmistettaviin shampoihin ovat esimerkiksi valkosipuli ja sipuli, nokkonen, jo aikaisemmin mainittu avokado ja risiini. Älä anna shampoon voimakkaan hajun säikäyttää – edellä mainitut raaka-aineet ovat yksiä luonnon tehokkaimpia keinoja erityisesti hentojen hiusten vahvistamiseen!

Vahva hius tarvitsee hyvinvoivaa päänahkaa ja eteeriset öljyt sopivat fantastisesti myös herkän päänahan hoitoon. Voit käyttää öljyä kerran tai kaksi viikossa hieromalla sitä hellästi päänahkaan ja huuhtelemalla tukan sitten haalealla vedellä. Hiustenhoitoon mainiosti sopivia öljyjä ovat muun muassa:

 • Kookos
 • Risiini
 • Jojoba
 • Timjami
 • Manteli
Some figure

Lue myös: Stimuloi hiusten kasvua kookosöljyllä ja rosmariinilla

4. Vältä kemiallisia tuotteita ja aggressiivisia hiustenhoitomenetelmiä

Jotkut kaupan hiusvärit ja shampoot voivat olla haitallisia hiusten terveydelle ja heikentää niiden kuntoa. Vältä siis hiustuotteita, jotka sisältävät parabeenejä, sulfaatteja, väriaineita ja silikonia. Lisäksi monien suosimat kemikaaliset hiustenhoitomenelmät osoittautuvat usein liian aggressiivisiksi hiuksen rakenteelle, jolloin hius menettää proteiineja ja alkaa heiketä. Näitä menetelmiä ovat muun muassa:

 • Väriaineet ja värinpoisto
 • Hiusten kestosuoristus

Lisäksi hiusten alituinen kuivaaminen ja suoristaminen korkeissa lämpötiloissa vahingoittaa hiuksen rakennetta. Jos siis tavoitteenasi on tehdä ohuesta ja hennosta tukasta elinvoimainen ja hyvinvoiva, anna hiuksellesi pieni hengähdystauko aggressiivisista hiustenhoitomenetelmistä.

Suosi hiustenhoidossa myös mahdollisimman luonnollisia tuotteita ja vaikka päätyisit kaupallisen hiustuotteen ostoon, varmista ensin, ettei tuote sisällä yllä mainittuja hiuksille haitallisia kemikaaleja.

5. Vältä stressiä ja henkistä ylikuormitusta

Stressi on yksi ennenaikaisen hiustenlähdön pääsyistä. Jos haluat huolehtia ohuesta ja hennosta tukastasi, vältä siis turhaa huolestuneisuutta ja liiallisesta stressiä aiheuttavia tilanteita mahdollisuuksiesi mukaan.

Stressin aiheuttamat psykologiset reaktiot erityisesti hallitsemattoman ahdistavissa tilanteissa heikentävät myös hiusten kuntoa, sillä keho ei enää ole psyykkisesti tarpeeksi vahva ylläpitämään hiusten ja päänahan hyvinvointia.

Huomioonotettavaa

Yllä mainitut neuvot auttavat vahvistamaan erityisesti hentoja hiuksia, mutta eivät välttämättä ole lopullinen ratkaisu hiusten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, jos hiusten kuntoa heikentäviin elämäntapoihin ei tehdä muutoksia. Usein kuivan ja hauraan hiuksen takana voi olla esimerkiksi jonkin tärkeän ravintoaineen puutostila.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.