6 tärkeintä vitamiinia hiusten kasvun edistämiseksi
Hiukset kasvavat noin 15 milliä kuussa, ja siten tämä on melkoisen hidas ja joskus hyvinkin turhauttava prosessi. Tiedätkö, mitkä ovat tärkeimmät vitamiinit hiusten kasvun edistämiseksi? Jatka lukemista, sillä jaamme lisää tietoa aiheesta!
Olipa syynä se että halutaan muuttaa hiustyyliä tai sitten halua antaa tukalle enemmän tuuheutta, joskus ihmiset haluavat hiustensa kasvavan nopeammin.
Jotkut saattavat valita tässä avukseen hiustenpidennykset, kun taas toiset käyttävät hoitoja ja suun kautta otettavia ravinteita hiusten kasvun edistämiseksi.
Parasta olisi kuitenkin pitää ruokavalio terveellisenä, jos haluat lisätä hiustesi kasvun nopeutta.
Tärkeimmät vitamiinit hiusten kasvun edistämiseksi
Muista, että hiusten kauneus on asia, joka saa alkunsa sisältäsi. Sinun tulee siis varmistaa, että saat ne ravinteet joita tarvitaan tukan pitämiseksi pehmeänä, kiiltävänä ja vahvana, ja jotta kasvua voitaisiin pitää yllä jatkuvasti.
Voit myös käyttää eräitä kotitekoisia naamioita, jotka perustuvat luonnollisiin aineksiin. Näin pystyt antamaan tukallesi ravinteita ulkoapäin, kuten myös sisältä.
Jotta voisit stimuloida hiustesi kasvua, ota huomioon eräät neuvot koskien sitä, mitä kaikkea kannattaa syödä – varmista, että saat tärkeitä vitamiineja hiusten kasvun edistämiseksi, joita ovat etenkin seuraavaksi listaamamme.
1. C-vitamiini
C-vitamiini on antioksidantti, joka torjuu hiustenlähtöä samalla kun se pitää yllä tukan luonnollista väriä.
Toinen hyöty tästä vitamiinista on päänahan verenkierron parantuminen, minkä vuoksi sitten hiussuortuvat saavat enemmän niitä ravinteita, joita ne tarvitsevat kasvaakseen hyvin.
Tässä on joitakin ruokia, joka sisältävät suuria määriä C-vitamiinia:
- hedelmät (kuten appelsiini, sitruuna, mansikka, kiivi ja greippi)
- parsakaali
- pinaatti
- kukkakaali
- persilja
Me suosittelemme myös käyttämään apuna seuraavaa luonnollista naamiota, joka perustuu C-vitamiiniin, sillä sen avulla voit kohentaa tukkasi ulkonäköä tehokkaasti.
Tarvittavat ainekset
- 50 ml tuoretta appelsiinimehua
- 100 ml tuoretta sitruunamehua
- 2 ruokalusikallista luomuhunajaa
Näin tämä hoito valmistetaan
- Laita kaikki ainekset kulhoon ja sekoita hyvin.
- Laita tahnaa kosteisiin hiuksiin ja jätä vaikuttamaan 15 minuutin ajaksi.
- Sitten huuhtele hyvin.
- Toista tätä hoitoa kerran viikossa.
Lue aiheesta lisää: Itsetehdyt shampoot kaikille hiustyypeille
2. B3-vitamiini
Tällä vitamiinilla on tärkeä rooli päänahan ravitsemisen kannalta, ja se edistää tervettä hiustenkasvua.
Jos et saa tarpeeksi B3-vitamiinia, hiuksesi voivat menettää kiiltonsa ja muuttua hauraiksi.
Tässä ruokia, jotka sisältävät runsaasti B3-vitamiinia:
- vehnä ja siitä johdetut tuotteet
- riisi
- anjovis
- tonnikala
- kana
- tomaatti
3. B7-vitamiini
Tämä vitamiini vaikuttaa rasvahappojen tuotantoon soluissa, ja tämä ravitsee hiusten karvatuppia päänahassa. Säännöllinen B7-vitamiinin saanti parantaa hiusten vahvuutta sekä edistää niiden nopeampaa kasvua.
Kokeile siis mitä tahansa seuraavia ruokia, jotta voisit saada oikean määrän B7-vitamiinia:
- manteli tai pähkinät
- kananmunan keltuainen
- vihreät herneet
- maito ja maitotuotteet
- kala
- linssit
Kananmunan keltuaisesta tehty naamio on ihanteellinen apu silloin, kun haluat antaa hiuksillesi runsaasti B7-vitamiinia.
Tarvittavat ainekset
- 1 kananmuna
- 3 ruokalusikallista oliivi- tai kookosöljyä
Näin tämä hoito valmistetaan
- Vatkaa kananmunan keltuainen ja öljy hyvin.
- Laita tätä seosta hiusten juuriin, ja hiero hellävaraisesti sormilla.
- Jätä vaikuttamaan viiden minuutin ajaksi.
- Huuhtele tukkasi lämpimällä vedellä ja pese sitten tavallisella shampoolla.
- Toista tätä hoitoa joka toinen viikko.
4. E-vitamiini
On tärkeää muistaa, että suurin asia hiustesi kunnon kannalta on se, kuinka terve päänahkasi on.
Tässä mielessä E-vitamiini on suureksi avuksi, sillä se lisää hapen määrää verenkierrossa sekä stimuloi verenkiertoa, mikä on erittäin tärkeä asia hiusten hyvän kasvun kannalta.
Lisäksi tämä vitamiini tuo kosteutta hiussuortuvillesi, mikä tekee niistä vahvemmat sekä antaa suojaa vakavalta vahingolta.
Saat runsaasti E-vitamiinia seuraavista ruoista:
- kasviöljyt
- maapähkinät ja hasselpähkinät
- parsakaali
- pinaatti
- auringonkukansiemenet
- vesikrassi
Voit myös kokeilla seuraavaa E-vitamiinipitoista hiusnaamiota:
Tarvittavat ainekset
- ½ banaani
- ½ avokado
- 3 ruokalusikallista luonnonjogurttia
- 1 kapseli E-vitamiinia (näitä saadaan esimerkiksi apteekeista)
Näin valmistat tämän hiusnaamion
- Sekoita kaikki ainekset yhteen (mukaan lukien E-vitamiinikapselin sisältö).
- Kostuta tukkasi ja laita seosta kaikkialle.
- Tee hellävaraisia ja pyöriviä hierovia liikkeitä käyttäen tässä sormenpäitäsi.
- Jätä vaikuttamaan kymmenen minuutin ajaksi, ja sitten huuhtele kunnolla.
5. A-vitamiini
Koska A-vitamiinilla on runsaasti antioksidanttiominaisuuksia, se ei ainoastaan hoida hyvin tukkaasi, vaan lisäksi se antaa suojaa näöllesi ja ihollesi.
Kun lisäät sen määrää ruokavaliossasi, pystyt parantamaan tukkasi koostumusta ja lisäämään sen kiiltoa, sillä se stimuloi öljyn tai talin tuotantoa – nämä estävät sitä, että hiukset muuttuvat hauraiksi.
Saat A-vitamiinia seuraavista ruoista:
- porkkana
- maksapatee
- voi
- rasvaiset juustot
- manteli
Lue aiheesta lisää: 6 vitamiinipuutosten oiretta, jotka näkyvät kasvoillasi
6. D-vitamiini
Kun lapsi syntyy, lääkärit suosittelevat hänen altistamistaan auringolle muutamaksi minuutiksi joka päivä tai ottamaan vitamiinitippoja, jotta D-vitamiinia tulisi riittävästi. Ei siis ole mikään ihme, että tämä on hyvin tärkeä vitamiini ravinteiden imeytymistä ajatellen.
Kalsium on elintärkeä ravinne hiusten terveyden kannalta. Tämän vitamiinin riittävä saanti on hyödyksi hiusten kasvulle.
Sen lisäksi että menet ulos muutamaksi minuutiksi joka päivä, kannattaa syödä seuraavia tuotteita, joista saat D-vitamiinia:
- maito
- sienet
- makkara
- turskanmaksaöljy
- juusto
- rikastetut viljat
Muita vinkkejä hiusten kasvun edistämiseksi
Sen lisäksi että kiinnität hyvää huomiota siihen mitä suuhusi laitat, kannattaa ottaa päivittäiseen rutiiniin mukaan myös seuraavat suositukset:
- Vältä hiustenkuivaajan tai kihartimen käyttöä, sillä näiden laitteiden kuumuus kuivattaa hiuksia sekä vahingoittaa myös päänahkaa.
- Älä käytä liikaa kemikaalituotteita kuten värejä, permanenttiaineita ja muita vastaavia.
- Suojaa päänahkaasi ja hiuksiasi auringolta. Kokeile tähän tarkoitettujen tuotteiden käyttöä hiustesi pitämiseksi kosteutettuina ja suojattuina.
- Älä harjaa hiuksia liian kovakouraisesti.
- Varmista, että juot tarpeeksi vettä. Tämä tulee auttamaan sinua pitämään tukkasi kosteutettuna luonnollisin keinoin.
- Pese hiuksesi ja päänahkasi hyvin perusteellisesti. Me suosittelemme kuitenkin, että hiuksia ei pestä aivan joka päivä, sillä muuten ei voi tapahtua niiden luonnollisten öljyjen kertymistä, jotka pitävät tukan terveenä ja silkkisenä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Almohanna HM, Ahmed AA, Tsatalis JP, Tosti A. The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2019;9(1):51–70. doi:10.1007/s13555-018-0278-6
- Guo EL, Katta R. Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use. Dermatol Pract Concept. 2017;7(1):1–10. Published 2017 Jan 31. doi:10.5826/dpc.0701a01
- Trüeb RM. Oxidative stress in ageing of hair. Int J Trichology. 2009;1(1):6–14. doi:10.4103/0974-7753.51923
- Goluch-Koniuszy, Z. S. (2016). Nutrition of women with hair loss problem during the period of menopause. Przeglad Menopauzalny. https://doi.org/10.5114/pm.2016.58776
- Zempleni, J., Hassan, Y. I., & Wijeratne, S. S. K. (2008). Biotin and biotinidase deficiency. Expert Review of Endocrinology and Metabolism. https://doi.org/10.1586/17446651.3.6.715
- Trueb, R. (2009). Oxidative stress in ageing of hair. International Journal of Trichology. https://doi.org/10.4103/0974-7753.51923
-
OGATA, S., TAKEUCHI, M., TERADAIRA, S., YAMAMOTO, N., IWATA, K., OKUMURA, K., & TAGUCHI, H. (2002). Radical Scavenging Activities of Niacin-Related Compounds. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 66(3), 641–645. https://doi.org/10.1271/bbb.66.641
- Beoy, L. A., Woei, W. J., & Hay, Y. K. (2010). Effects of tocotrienol supplementation on hair growth in human volunteers. Tropical Life Sciences Research, 21(2), 91–99.
- Kim, D. H., Lee, J. W., Kim, I. S., Choi, S. Y., Lim, Y. Y., Kim, H. M., … Kim, M. N. (2012). Successful treatment of alopecia areata with topical calcipotriol. Annals of Dermatology. https://doi.org/10.5021/ad.2012.24.3.341
- Aksu, C. A., Sarikaya, S. S., & Kivanc, A. I. (2014, June). Vitamin D deficiency in alopecia areata. British Journal of Dermatology, 170(6), 1299-1304
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24655364
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.