Logo image
Logo image

Miten nauttia kesästä terveyttä vaarantamatta

3 minuuttia
Kesä on yksi odotetuimmista vuodenajoista. Mutta jos oikeita varotoimia ei tehdä, siihen voi liittyä terveysriskejä. Annamme tässä artikkelissa joitakin vinkkejä, jotta voit nauttia kesästä turvallisesti!
Miten nauttia kesästä terveyttä vaarantamatta
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Jotta kesästä voisi nauttia terveyttä vaarantamatta, täytyy muistaa eräät varotoimet. Vaikka onkin totta, että tälle vuodenajalle on ominaista hyvä sää ja hauskanpito, siihen liittyy myös loukkaantumisen ja sairastumisen riski.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että käynnit ensiavussa lisääntyvät kesäaikaan eri sairauksista johtuen. Monet niistä ovat kesäkaudelle tyypillisiä, kun taas osa on seurausta huolimattomuudesta ja vaarallisista aktiviteeteista. Miten näitä riskejä voi vähentää?

Katsotaanpa!

Kuinka nauttia kesästä terveyttä vaarantamatta? 7 varotoimea

Lämpimän sään ja lomien vuoksi kesä on monen lempivuodenaika. Ja vaikka kesän yleinen ilmapiiri houkutteleekin rentoutumaan, meidän on tehtävä tiettyjä varotoimia suojataksemme terveyttämme tähän vuodenaikaan ja sen aktiviteetteihin liittyviltä riskeiltä. Tässä muutamia vinkkejä.

1. Rajoita auringolle altistumista

Tämä on varmastikin yleisin suositus kyseiseen vuodenaikaan liittyen. Onneksi auringolta voi suojautua helposti – noudata vain seuraavia vinkkejä:

 • Suojaa pää hatulla.
 • Käytä kevyitä, vaaleanvärisiä vaatteita pysyäksesi viileänä.
 • Käytä hyvän suojakertoimen aurinkorasvaa ja levitä sitä uudelleen iholle aina kahden tai kolmen tunnin välein. Laita rasvaa myös aina uudestaan vedessä oleilun jälkeen.
 • Käytä aurinkolaseja.
 • Pysy varjossa kello yhdentoista ja neljän välillä välttääksesi voimakkaimman UV-säteilyn.
Some figure
Asianmukainen aurinkosuoja on yksi keino nauttia kesästä terveyttä vaarantamatta.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Ihon altistuminen auringolle: riskit ja varotoimenpiteet

2. Juo riittävästi nestettä

Nestetasapainosta puhutaan paljon, ja vettä onkin tärkeää juoda runsaasti: kahdesta kahteen ja puoleen litraan päivässä. 

Tämä on erittäin tärkeää, varsinkin jos matkustat hyvin kuumille seuduille ulkomaille. Tällöin tulisi juoda mieluiten pullovettä tai suodatettua vettä, sillä hanavesi voi lisätä mahataudin riskiä. Sama koskee valmistettuja juomia ja drinkkejä; etsi aina sellainen paikka, jossa huolehditaan hyvästä hygieniasta. Älä koskaan nauti juomia, jotka on valmistettu epähygieenisissä paikoissa tai olosuhteissa.

3. Ole erityisen varovainen uidessasi

Kesällä nautitaan myös vedestä, mutta se tulee tehdä huomioimalla kaikki tarvittavat varotoimet. Jos menet ulkomailla rannalle, ui vain siihen tarkoitetuilla alueilla ja varmista, että rantavahdit ovat töissä. Kultainen sääntö kaikille sukeltajille ja uijille on se, että koskaan ei tulisi uida yksin. Mikä tahansa tilanne voi olla kohtalokas, jos kukaan ei ole lähellä auttamassa.

Veteen ei tulisi sukeltaa pää edellä kuin ainoastaan silloin, kun on varma veden syvyydestä. Sukeltaminen matalaan veteen voi aiheuttaa vakavia vammoja. Kolme hyvin merkittävää tilannetta, joita tulisi välttää turvallisuussyistä, ovat:

 • Uiminen meressä yöaikaan
 • Uiminen raskaan aterian jälkeen
 • Uiminen meressä tai uima-altaassa alkoholin juomisen jälkeen

4. Ripulin ehkäisy

Veden juomiseen liittyvien varotoimien lisäksi sinun tulisi kiinnittää huomiota myös siihen mitä syöt. Valmistitpa ruoan itse tai söit ravintolassa, aina kannattaa pitää silmällä hygieniaa.

Muista, että kesän kuumuudessa ruoka pilaantuu nopeammin. Kiinnitä siis huomiota seuraaviin:

 • Pidä kaikki herkästi pilaantuvat ruoat jääkaapissa.
 • Pese kädet huolellisesti ennen ruoan valmistamista tai syömistä.
 • Merenelävien tulisi olla tuoreita, eikä niitä tulisi koskaan syödä raakana tai huonosti kypsennettynä.

5. Suojaudu hyttysiltä nauttiaksesi kesästä

Hyttysenpuremat ovat erittäin ärsyttäviä, koska ne aiheuttavat kutinaa. Ne voivat olla myös vaarallisia, jos ne välittävät taudinaiheuttajia, kuten niitä jotka aiheuttavat Länsi-Niilin kuumetta, denguekuumetta tai malariaa. Näitä tauteja voi saada hyttysenpuremista trooppisilla alueilla.

Jos siis matkustat lomalle ulkomaille, on tärkeää olla tietoinen niistä alueista, joilla tauteja saattaa levitä. Ehkäistäksesi hyttysten ja muiden hyönteisten puremia muista käyttää hyvää hyttyskarkotetta. Kannattaa myös käyttää sellaista vaatetusta, joka peittää enimmän osan vartalosta.

Tutustu myös: Basilikaa hyttysten karkottamiseen

6. Ota tavanomaiset lääkkeesi matkalle mukaan

Lähi- tai kaukomatkat ovat hyvin yleisiä kesäisin. Sinun tulee kuitenkin varmistaa, että otat matkalle mukaan tavanomaiset lääkkeesi.

Tänä vuonna asiaan liittyy vielä yksi seikka: pandemia. Jos siis aiot matkustaa ulkomaille, perehdy matkustusehtoihin ja rokotusvaatimuksiin.

On myös tärkeää pitää lääkkeet suojassa auringonvalolta ja lämmöltä. Muista, että jotkut lääkkeet aiheuttavat valoherkkyyttä. Jos sinua askarruttaa jokin, on parasta kääntyä lääkärin puoleen.

Some figure
Varaudu ottamaan matkalle mukaan säännöllisesti käyttämäsi lääkkeet. Lisäksi ota selvää siitä, aiheuttavatko ne valoherkkyyttä.

7. Nauti kesästä ottamatta turhia riskejä

Kesällä jotkut paikat voivat olla erityisen viihtyisiä ja niissä voi olla loistava juhlatunnelma. Mutta arkiset vaarat ovat läsnä kaiken aikaa. Juo alkoholia kohtuudella ja unohda ajoneuvojen ajaminen juotuasi.

Jos päätät harrastaa satunnaista seksiä, on erittäin tärkeää suojautua sukupuolitaudeilta. Pitääksesi huolta terveydestäsi kesällä käytä tervettä järkeä äläkä tee mitään mitä et tekisi minään muunakaan päivänä.

Käänny lääkärin puoleen tarvittaessa

Kun lähdet matkalle, sinun on tärkeää tietää mistä voit saada hoitoa tarvittaessa. Jos terveytesi reistailee, on parasta kääntyä lääkärin puoleen. Lääkäri on ainoa henkilö, jolla on valtuus hoitaa mitä tahansa terveysongelmia sairauksista tulehduksiin tai vammoihin.

Tärkeintä on joka tapauksessa muistaa varovaisuus ja pitää huolta itsestään kesän riennoissa. Riskien välttäminen on paras tapa nauttia kesästä terveyttä vaarantamatta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Guo YM, Wang JJ, Li GX, Zheng YA, He W, Pan XC. [Association between ambient temperature and hospital emergency room visits for cardiovascular diseases: a case-crossover study]. Zhonghua Liu Xing Bing Xue Za Zhi. 2009 Aug;30(8):810-5. Chinese. PMID: 20193204.
 • Gabros S, Nessel TA, Zito PM. Sunscreens And Photoprotection. [Updated 2020 Sep 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537164/
 • Gerencia de Promoción y Difusión, I. N. D. E. C. O. P. I. (2016). En esta temporada de verano las personas deben elegir una piscina higiénica y saludable para su recreación. Disponible en: https://repositorio.indecopi.gob.pe/bitstream/handle/11724/5095/NP%20160219%20Piscina%20saludable.pdf?sequence=1&isAllowed=y
 • Mezzatesta, Pablo. “Alimentación saludable.” (2019). Disponible en: http://200.80.230.14/handle/00261/924
 • Przybilla B, Ruëff F. Insect stings: clinical features and management. Dtsch Arztebl Int. 2012 Mar;109(13):238-48. doi: 10.3238/arztebl.2012.0238. Epub 2012 Mar 30.
 • Riddle MS, Connor BA, Beeching NJ, DuPont HL, Hamer DH, Kozarsky P, Libman M, Steffen R, Taylor D, Tribble DR, Vila J, Zanger P, Ericsson CD. Guidelines for the prevention and treatment of travelers’ diarrhea: a graded expert panel report. J Travel Med. 2017 Apr 1;24(suppl_1):S57-S74. doi: 10.1093/jtm/tax026.
 • Leung AKC, Leung AAM, Wong AHC, Hon KL. Travelers’ Diarrhea: A Clinical Review. Recent Pat Inflamm Allergy Drug Discov. 2019;13(1):38-48. doi: 10.2174/1872213X13666190514105054.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.