Logo image
Logo image

Ihon altistuminen auringolle: riskit ja varotoimenpiteet

4 minuuttia
Auringonotto voi aiheuttaa monia kielteisiä seurauksia, kuten ihon punoitusta, palamista, ikääntymistä ja lisääntynyttä syöpäriskiä. Mitä sinun pitäisi tehdä suojellaksesi itseäsi? Ota selvää!
Ihon altistuminen auringolle: riskit ja varotoimenpiteet
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Ihon altistuminen auringolle pitkään tai ilman tarvittavia varotoimia on haitallista ihon terveydelle. Kenties tavoitteenasi on saavuttaa samanlainen tasainen rusketus, kuin mitä näet aikakausilehtien kansikuvissa. Todellisuudessa auringonvalo voi vahingoittaa ihoasi ja aiheuttaa esimerkiksi ennenaikaista ikääntymistä, silmävaurioita ja pahimmassa tapauksessa ihosyöpää.

Ei syytä huoleen. On olemassa useita tutkimuksia, jotka antavat sinulle työkaluja ja vinkkejä kaikkien varotoimien toteuttamiseen ennen kuin altistat itsesi auringon säteille. Nämä vinkit auttavat pitämään ihosi terveenä ja estävät sinua kärsimästä juuri mainitsemistamme seurauksista. Oletko kiinnostunut tietämään mitä ne ovat? Jatka lukemista!

Huomioon otettavat tekijät ennen auringolle altistumista

Eräässä raportissaan Yhdysvaltain kansallinen terveysinstituutti (NIH) osoittaa, että auringonvalo on yksi ennenaikaisen ihon vanhenemisen riskitekijöistä.

Pitkällä aikavälillä se johtaa myös syöpään, jos et ota tarvittavia varotoimenpiteitä. Siksi sinun on noudatettava seuraavia suosituksia, ennen kuin altistat itsesi auringolle.

Älä käytä alkoholia sisältäviä tuotteita iholla

Hajuvesiä ja muita tuotteita, jotka sisältävät alkoholia, ei suositella käytettävän iholla ennen auringolle altistumista. Kun ne joutuvat kosketuksiin auringon kanssa, niillä on taipumus aiheuttaa tummia läikkiä iholla.

Jopa muilla nesteillä, kuten sitruunamehulla, on tämä vaikutus. Jos levität sitä ihollesi ja altistat alueen auringonvalolle, huomaat ihoalueen tummuvan nopeasti. Ole varovainen!

Vältä ihokarvojen poistoa

Jotkut ihmiset haluavat vahata tai höylätä viime hetkellä, ennen kuin menevät rannalle tai uima-altaalle. Tämä on kuitenkin virhe. Näin tekemällä ihosi on alttiimpi karvatuppien ärsytykselle.

Siten altistuminen auringolle ja muille ympäristötekijöille voi aiheuttaa kipua, tulehdusta ja jopa infektioita. Joten, jos aiot olla ulkona auringossa, muista vahata hyvissä ajoin etukäteen.

Mustelmat

Jos sinulla on mustelmia, yritä välttää aurinkoa. Mikäli auringonvalolle altistumista ei voida välttää, yritä peittää ainakin mustelmat. Kuten jotkut My Health Alberta -järjestön asiantuntijat ovat selittäneet, tämä yhdistelmä voi aiheuttaa tummia laikkuja alueella, jolla mustelma sijaitsee.

Käytä aina aurinkovoidetta

Niin paljon kuin haluatkin näyttää täydellisen rusketuksesi, etusijalla tulee ihosi terveys. Ihon altistuminen auringolle useita tunteja ilman aurinkovoidetta, kuten tapahtuu helposti rannalla tai uima-altaalla, on erittäin haitallista.

Pitkällä aikavälillä, jos kieltäydyt edelleen käyttämästä aurinkovoidetta, voit sairastua vakaviin sairauksiin, esimerkiksi ihosyöpään. Ole varovainen!

Some figure
Aurinkovoiteen käyttäminen on yksi tärkeimmistä toimenpiteistä suojaamaan ihoa auringon negatiivisilta vaikutuksilta.

Varotoimet auringonoton aikana

Tämä on ehkä tärkein askel, kun aiot oleilla auringossa. Ehkäisy ei ole tärkeää vain ennen tai jälkeen auringonoton, vaan sinun tulee huolehtia terveydestäsi myös auringonoton aikana. Katsotaanpa seuraavia kohtia.

Juo vettä

Kun hikoilet runsaasti etkä juo tarpeeksi vettä, menetät huomattavan määrän nesteitä, mikä voi johtaa elimistön kuivumiseen. Tämän vuoksi, aina kun menet ulos rannalle tai nautit päivästä uima-altaalla, pidä vesipullo lähellä ja muista juoda paljon.

Argentiinan OSDE -lääketieteellisen palveluverkoston mukaan vesi edustaa 60 % kehon koostumuksesta, joten hyvän nestetasapainon ylläpitäminen varmistaa kaikkien elinten moitteettoman toiminnan.

Huolehdi hiuksistasi

Hiukset ja aurinko eivät ole parhaat ystävät. Itse asiassa, jos suunnittelet lomamatkaa johon liittyy pitkäaikainen altistuminen auringolle, sinun on varmistettava että pidät hyvää huolta hiuksistasi.

Käytä lämpösuojaa ja kosteuttavia naamioita, ja kun palaat takaisin arkeen, tasoita hiusten latvat niiden terveyden varmistamiseksi.

Levitä aurinkovoidetta uudelleen

Yksi aurinkovoidekerros ei riitä. Auringolle altistettuina asiantuntijat suosittelevat tuotteen levittämistä uudelleen optimaalisen suojan varmistamiseksi. American Cancer Societyn mukaan meidän tulisi käyttää tuotetta, jonka SPF (aurinkosuojakerroin) on vähintään 30.

Mitä korkeampi SPF (aurinkosuojakerroin), sitä paremmin tuote suojaa sinua auringon ultraviolettisäteiltä. Pidä aurinkovoidetta käsilaukussasi, jotta voit käyttää sitä tarvittaessa.

Älä käytä meikkiä

Meikin levittäminen ennen rannalle tai uima-altaalle menemistä voi vaikuttaa kielteisesti ihon terveyteen. Tuotejäämät voivat aiheuttaa huokosten tukkeutumisen hikoilun aikana. Tämän seurauksena aknen ja infektioiden riski kasvaa.

Ihonhoito auringonoton jälkeen

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä, asiana tulee ottaa huomioon ihosta huolehtiminen auringonoton jälkeen. Usko tai älä, tämä on yhtä tärkeä vaihe kuin aikaisemmin mainitut.

Kosteuta ihoasi auringonoton jälkeen

Pitkäaikainen altistuminen auringonsäteille saa ihon kuivumaan. Tämän korjaamiseksi sinun tulisi juoda 2-3 litraa vettä päivässä.

Voit myös hoitaa ihoa kosteusvoiteilla, jotka tarjoavat joitain ravinteita. Esimerkiksi aloe veraan tai manteliöljyyn perustuvat tuotteet ovat hyviä vaihtoehtoja.

Some figure
Kosteuttavien tuotteiden levittäminen auringonoton jälkeen auttaa palauttamaan ihon luonnollisen kosteustasapainon.

Käy kylmässä suihkussa

Suola tai kloori on poistettava ihosta, kun palaat kotiin. Tätä varten suosittelemme kylmää suihkua. Tämä antaa sinulle mahdollisuuden parantaa ihon happamuustasapainoa. Voit täydentää sitä neutraalilla saippualla ja hellävaraisella kuivaamisella.

Levitä after sun -tuotteita

Löydät monia tuotteita, jotka on erityisesti valmistettu auringonoton jälkeiseen ihonhoitoon. Esimerkiksi aloe verasta, kamomillasta ja joistakin minttu-uutteista valmistetut voiteet sopivat hyvin tähän tarkoitukseen. Niiden avulla voit rauhoittaa ihon punoitusta ja tulehdusta, jos olet saanut palovammoja.

Ne ovat myös hyviä valintoja, jos sinulla on herkkä iho. Paremman vaikutuksen saavuttamiseksi voit laittaa ne jääkaappiin hetkeksi ennen levittämistä. Näin tuote tuntuu ihanan viileältä ja virkistävältä iholla.

Leikkaa hiuksesi

Kuten jo mainitsimme, auringonvalossa kannattaa käyttää hiuksia suojaavia tuotteita, kuten naamioita tai hoitoaineita joissa on suojakerroin. Jos olet esimerkiksi ollut lomalla aurinkorannalla, kotiin palattua tasoita vielä hiukset kampaamossa päästäksesi eroon auringon kuivattamista latvoista.

Mitä muistaa auringonvalosta

Ihon altistuminen auringolle mahdollistaa rusketuksen, jota monissa kulttuureissa ihannoidaan. On kuitenkin tärkeää muistaa, että liika altistuminen auringonvalolle voi olla haitallista. Siksi riskien minimoimiseksi meidän on sovellettava tiettyjä varotoimia ennen auringolle altistumista, sen aikana ja sen jälkeen.

Jos ihosi on erittäin herkkä ja palaa helposti, ihanteellisinta on maksimoida hoito riskien pienentämiseksi. Aurinkovoiteen lisäksi voit käyttää muita keinoja, kuten hatut, pitkät vaatteet ja aurinkolasit. Älä unohda hoitaa ihoasi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Al Robaee AA. Awareness to sun exposure and use of sunscreen by the general population. Bosn J Basic Med Sci. 2010;10(4):314-318. doi:10.17305/bjbms.2010.2678
  • Luz Solar [Internet]. Instituto Nacional del Cáncer (NIH). 2020 [citado 10 enero 2021]. Disponible en: https://www.cancer.gov/espanol/cancer/causas-prevencion/riesgo/luz-solar
  • Efectos del sol en la piel [Internet]. Sanitas España. 2020 [citado 10 enero 2021]. Disponible en: https://www.sanitas.es/sanitas/seguros/es/particulares/biblioteca-de-salud/prevencion-salud/piel-y-sol-medico.html
  • 7 razones para hidratarte con agua [Internet]. OSDE. 2020 [citado 10 enero 2021]. Disponible en: https://www.osde.com.ar/salud-y-bienestar/7-razones-para-hidratarte-con-agua-1512.html

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.