Logo image
Logo image

Paksusuolisyöpätapaukset ovat kasvaneet merkittävästi

4 minuuttia
Laaja tutkimus on osoittanut, että nuorten paksusuolensyöpätapaukset ovat nousussa. Lue tästä artikkelista lisää niistä tekijöistä, jotka aiheuttavat tämän taudin ja kuinka sitä voi yrittää ehkäistä.
Paksusuolisyöpätapaukset ovat kasvaneet merkittävästi
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Paksusuolisyöpätapaukset ovat kasvaneet merkittävästi viime vuosikymmeninä. Yksi hälyttävimmistä seikoista on se, että yhä useammat nuoret kärsivät tästä syövästä. Vanhemmassa ikäryhmässä tapaukset ovat kuitenkin vähentyneet.

Kolorektaalisyöpä, joka tunnetaan myös nimellä paksusuolen syöpä, tarkoittaa erilaisia syöpiä, jotka vaikuttavat peräsuoleen, sisäelimiin tai paksusuoleen. Se on yksi yleisimmistä syöpätyypeistä. Itse asiassa ammattilaiset arvioivat, että yksi kahdestakymmenestä ihmisestä sairastuu siihen elämänsä aikana.

Paksusuolen syövän yleistyminen tekee siitä myös toiseksi yleisimmän syöpäkuolemien syyn maailmassa.

Kolorektaalisyövän oireet

Some figure

Lue myös: Trastutsumabi on hoito HER2-positiivista rintasyöpää vastaan

Suurimman osassa tapauksista paksusuolen syöpä alkaa pienten solumassojen muodostumilla peräsuolessa ja/tai paksusuolessa.

US National Library of Medicine toteaa, että paksusuolen syövän oireet voivat olla aluksi hienovaraisia. Tämä koskee erityisesti nuoria.

Nämä ovat tyypillisiä oireita:

 • Verenvuoto peräsuolesta, joko kivulla tai ilman.
 • Veri ulosteessa, ulostamisen aikana tai sen jälkeen.
 • Veri WC-pöntössä.
 • Muutos suolen toimintatavoissa. Tällä voidaan tarkoittaa ummetusta, ripulia tai molempia.
 • Muutos ulosteen muodossa tai koossa. Tämä koskee erityisesti ohuempia ulosteita.
 • Suolen tyhjentäminen on merkittävästi vaikeampaa kuin ennen.
 • Laihtuminen ilman näkyvää syytä.
 • Lisääntynyt väsymys ja vähentynyt halu liikkua.
 • Täysi tunne vatsassa sekä turvotus tai kouristukset vatsan alueella.

Syyt ja riskitekijät

Tutkijat eivät ole vielä saaneet selville, miksi paksusuolisyöpätapaukset ovat kasvaneet merkittävästi nuorten keskuudessa. He arvioivat, että vain 10-20 % tapauksista johtuu perinnöllisistä tekijöistä.

He huomauttavat myös, että kun sairaus muuttaa malliaan sukupolvelta toiselle, vastaus piilee ympäristötekijöissä eikä geneettisissä tekijöissä. Lisäksi he ovat havainneet, että on olemassa kaksi selvää riskitekijää.

Ruokavalio, bakteerit ja tulehdukset

Eri tutkimusten mukaan epäterveellinen syöminen liittyy suoraan varhain alkavaan paksusuolensyöpään. Esimerkiksi ruokavalio, jossa on paljon rasvaa ja prosessoitua lihaa, yhdistettynä vähäiseen hedelmien ja vihannesten kulutukseen, on riskitekijä.

Liikalihavuus liittyy usein liikkumattomaan elämäntapaan. Lisäksi se voi aiheuttaa paksusuolen syöpää. Myös muutokset suolistofloorassa, kuten tiettyjen bakteerien esiintyminen, vaikuttavat moniin alle 50-vuotiaisiin.

Huono ruokavalio ja muutokset suolistofloorassa voivat aiheuttaa tulehdusta. Tämä luo haitallisia kemikaaleja, jotka joskus aiheuttavat DNA-mutaatioita ja stimuloivat syövän kasvua. Tämän seurauksena se heikentää immuunijärjestelmääsi ja estää sitä taistelemasta syöpää vastaan.

Kemiallinen saastuminen

Jotkut ympäristössä olevat kemikaalit voivat aiheuttaa paksusuolen syöpää. Esimerkiksi monet torjunta-aineet ilmassa, vedessä, maaperässä ja ruoassa voivat aiheuttaa sen.

Jotkut saatavilla olevat todisteet osoittavat, että nämä kemikaalit voivat muuttaa DNA:tamme. Ne voivat myös aiheuttaa haitallisia mutaatioita peräsuolen ja paksusuolen soluissamme. Ne voivat myös aiheuttaa muutoksia suoliston bakteereissa.

Myrkylliset tuotteet voivat olla haitallisia, vaikka altistuminen tapahtuisi sikiön ollessa kohdussa. Altistuminen useille kemikaaleille samanaikaisesti voi johtaa erittäin haitallisiin yhteisvaikutuksiin.

Miten tiedemiehet kehittivät kolorektaalisyöpätapauksia tutkivat tutkimukset?

American Cancer Society julkaisi raportin, jossa kerättiin tietoja laajasta vuonna 2020 tehdystä tutkimuksesta. Tämä tutkimus osoittaa, että alle 50-vuotiaiden paksusuolisyöpätapaukset ovat kasvaneet merkittävästi.

Valvonta-, epidemiologia- ja lopputulosohjelma, kansallinen syöpäinstituutti sekä tautien torjunta- ja ehkäisykeskuksen kansallinen rekisteriohjelma keräsivät tiedot.

Tutkimuksessa käytettiin vuosina 1995–2016 kerättyä tietoa. Se kattoi 95 % Yhdysvaltain väestöstä ja sisälsi tietoja myös muualta maailmasta. Lisäksi he käyttivät vuoteen 1975 asti tehtyjä tutkimuksia perustana suhteellisten eloonjäämistrendien määrittämiseen. Myös monet muut lähteet täydensivät tietoja.

Tutkimus jatkuu vuoteen 2016, koska myöhempien vuosien tiedon kerääminen, käsittely ja levittäminen vaatii kahdesta neljään vuotta. Tiedemiehet tekivät kuitenkin myös arvioita, jotka kattoivat vuoteen 2020 asti.

Mitä tutkimukset osoittavat?

Some figure

Lue myös: Näin immuunijärjestelmä taistelee syöpää vastaan

Tutkimuksessa todetaan, että paksusuolen syövän tapaukset yli 65-vuotiailla ovat vähenemässä. Lisäksi se osoittaa, että nuorten syöpätapaukset ovat kasvussa. Tutkijat arvioivat, että vuonna 2020 tätä tautia sairastaa 12 prosenttia alle 50-vuotiaista.

Lisäksi tapaukset ovat lisääntyneet 20–39-vuotiaiden keskuudessa 1980-luvulta lähtien. Ja näiden 40–54-vuotiaiden kohdalla kasvu on ollut havaittavampaa 1990-luvulta lähtien. Viimeisten 20 vuoden aikana paksusuolensyövän esiintyvyys 50-vuotiailla ja sitä vanhemmilla on kuitenkin vähentynyt.

Tapaukset ovat lisääntyneet 2,2 % vuodessa alle 50-vuotiailla. He havaitsivat myös seuraavanlaisia muutoksia kuolleisuusluvuissa:

 • 65-vuotiaat: kuolleisuus alkoi laskea vuodesta 2008 lähtien 3 % vuodessa.
 • 50–64-vuotiaista: kuolleisuus laski vain 0,6 % vuodessa.
 • Alle 50-vuotiaat: kuolleisuus nousi 1,3 % vuodessa.

Tarkemmat tiedot tutkimuksesta

Tutkimuksessa havaittiin myös vaihtelua rodun ja etnisten ryhmien välillä. Ei ole selvää, johtuvatko erot rodullisista tekijöistä vai elämäntavoista.

Tutkimuksessa kerätty data osoitti seuraavaa:

 • Vuosina 2012–2016 paksusuolisyöpätapausten alhaisin ilmaantuvuus oli Tyynenmeren saarten asukkailla ja aasialaisilla. Tapauksia oli 30 jokaista 100 000 asukasta kohti.
 • Valkoisten ja latinalaisamerikkalaisten keskuudessa luku oli 39 per 100 000.
 • Mustien keskuudessa se oli 46 per 100 000.

Alaskan alkuperäisasukkaiden osuus on korkein, 89 asukasta 100 000 kohden. Se on myös ainoa ryhmä, jossa kuolleisuus paksusuolen syöpään ei ole laskenut viime vuosina.

Tärkeitä havaintoja tehtiin myös havaitsemisasteessa. Tutkijat havaitsivat, että 66 % yli 50-vuotiaista oli ajan tasalla seulontatesteissään vuonna 2018. Toinen järkyttävä tosiasia on, että yli puolet paksusuolen syöpätapauksista johtuu muutettavissa olevista riskitekijöistä.

Suolistosyövän ehkäisy on paras keino taistella sitä vastaan

Tutkijat ovat havainneet, että monet paksusuolen syöpätapaukset voidaan ehkäistä. Tätä varten sinun on omaksuttava terveelliset elämäntavat. Sinun tulee liikkua säännöllisesti, hallita painoasi ja noudattaa terveellistä ruokavaliota.

Lisäksi ihmisten on oltava ajan tasalla seulontojen ajankohdista. Kuten mainitsimme, tämä koskee kaikkia, ei vain iäkkäitä ihmisiä. Kolorektaalisyövän varhainen havaitseminen voi olla ero elämän ja kuoleman välillä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Aiassa, D., Manas, F., Bosch, B., Gentile, N., Bernardi, N., & Gorla, N. (2012). Biomarcadores de daño genético en poblaciones humanas expuestas a plaguicidas. Acta Biológica Colombiana, 17(3), 485-509.
 • Siegel, R. L. (2020, 1 mayo). Colorectal cancer statistics, 2020. American Cancer Society Journals. https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.3322/caac.21601.
 • Villar-Ortega, P., Expósito-Ruiz, M., Gutiérrez-Soto, M., Jiménez, M. R. C., Navarro-Marí, J. M., & Gutiérrez-Fernández, J. (2021). La asociación entre Fusobacterium nucleatum y el cáncer colorrectal: una revisión sistemática y metaanálisis. Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica.
 • Cancer.net. Cáncer colorrectal: Estadísticas. https://www.cancer.net/es/tipos-de-cáncer/cáncer-colorrectal/estad%C3%ADstica
 • MedlinePlus. Cáncer colorrectal. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000262.htm
 • Revista Española de Enfermedades Digestivas vol.99 no.4 Madrid abr. 2007. Dieta y cáncer de colon. https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082007000400001
 • Ciencia en Desarrollo vol.11 no.2 Tunja July/Dec. 2020  Epub Mar 20, 2021. Daño celular y genético como determinantes de la toxicidad de los plaguicidas. https://doi.org/10.19053/01217488.v11.n2.2020.11245

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.