Kuinka ehkäistä syöpää? 4 vinkkiä

On totta, että syöpää ei voi ehkäistä sadan prosentin varmuudella. Voit kuitenkin muuttaa joitakin haitallisia tottumuksia pienentääksesi omaa syöpäriskiäsi. Tässä artikkelissa jaamme vinkkejä syövän ehkäisyyn.
Kuinka ehkäistä syöpää? 4 vinkkiä
Jael Garrido Dominguez

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Jael Garrido Dominguez.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Syöpää ei voi ehkäistä sataprosenttisella varmuudella, onhan kyseessä kuitenkin yksi aikakautemme haastavimmista sairauksista. Arvioiden mukaan syöpätapauksia oli vuonna 2008 maailmanlaajuisesti noin 18,1 miljoonaa. Tästä syystä on tärkeää tehdä tiettyjä toimia syövän riskin pienentämiseksi. Kuinka ehkäistä syöpää? Tässä artikkelissa annamme siihen neljä vinkkiä.

Syövän kehittyminen liittyy riskitekijöille altistumiseen. Maailman terveysjärjestö määrittelee riskitekijän miksi tahansa yksilön piirteeksi, ominaisuudeksi tai altistukseksi, joka lisää hänen todennäköisyyttään kärsiä sairaudesta tai vauriosta.

Joitakin riskitekijöitä ei voi välttää, sillä ne ovat ihmiselle sisäsyntyisiä, kuten ikä, sukupuoli tai geenimutaatio. Tästä syystä keskitymme tässä artikkelissa siihen, kuinka voimme välttää tai vähentää altistumista sellaisille tekijöille, jotka ovat hallinnassamme. Samalla autamme omaksumaan terveempiä elämäntapoja.

Alta löydät neljä vinkkiä, joiden avulla voit ehkäistä syöpää!

Kuinka ehkäistä syöpää? Neljä vinkkiä

Mayo Clinicin tietojen mukaan on yleisesti hyväksytty ajatus, että syövän kehittymisen riskiin vaikuttavat elämäntapavalinnat. Tässä mielessä on hyvä tietää, että voit ehkäistä tai ainakin pienentää syövän riskiä muutamilla elämäntapamuutoksilla.

Katsomme seuraavaksi niistä kaikkein tärkeimpiä.

1. Älä käytä tupakkatuotteita

Polttamisen lopettaminen on yksi tapa, kuinka tupakoijat voivat ehkäistä syöpää
Syövän riskiä voi pienentää välttämällä tupakointia ja kaikenlaista altistumista tupakan myrkyille.

Tupakointi on yksi merkittävimmistä syövän riskitekijöistä. Maailman terveysjärjestön mukaan tupakointi liittyi 22 prosenttiin kaikista syöpäkuolemista maailmanlaajuisesti vuonna 2004. Toisin sanoen se vaikutti 1,6 miljoonaan ihmiseen maailmanlaajuisesti.

Tupakka on yhdistetty yli kymmeneen erilaiseen syöpään, joista merkittävin on keuhkosyöpä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että 16 prosentille tupakoijista, jotka ovat käyttäneet tupakkaa nuoresta iästä lähtien, kehittyy keuhkosyöpä 60 ikävuoteen mennessä.

Ihmiset usein uskovat, että muunlaiset tupakkatuotteiden käyttötavat, kuten sikarin tai vesipiipun polttaminen, ovat vähemmän myrkyllisiä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Valitettavasti tämä luo valheellista luottamusta käyttäjissä ja suuremman riskin niille ihmisille, jotka altistuvat savulle passiivisesti.

2. Pudota painoasi ehkäistäksesi syöpää

Lihavuus on yhteydessä ainakin kahdeksaan erityyppiseen syöpään, joista valtaosa liittyy ruoansulatuskanavaan. Kansainvälisen syöväntutkimuskeskuksen (IARC) mukaan lihavuus on suoraan yhteydessä:

  • 39 prosenttiin kohdunrungon syövistä
  • 37 prosenttiin ruokatorven syövistä
  • 25 prosenttiin munuaissyövistä
  • 11 prosenttiin paksu- ja peräsuolen syövistä

Liiallinen punaisen lihan ja tölkkiruokien kulutus on yhteydessä suurempaan paksu- ja peräsuolen syövän riskiin. Näin ollen terveen painon ylläpitäminen säännöllisellä liikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla voi auttaa ehkäisemään syöpää.

3. Kuinka ehkäistä syöpää? Pidä alkoholin käyttö maltillisena

Syöpää voi ehkäistä pitämällä alkoholinkäytön maltillisena.
Myös liiallinen alkoholinkäyttö on yhteydessä suurempaan syöpäriskiin. Tästä syystä alkoholinjuonnin tulee pysyä kohtuullisena.

Alkoholinkäyttö on yhteydessä suusyöpään ja seitsemään muuhun syöpään, joihin kuuluu myös naisten rintasyöpä. Syöpään sairastumisen riski liittyy kuitenkin siihen, kuinka paljon alkoholia juodaan.

Maailman terveysjärjestö arvioi, että noin 22 % suusyövistä miehillä ja 9 % naisilla johtuu alkoholinjuonnista.

Asiantuntijat suosittelevat, että miehet eivät joisi enempää kuin kaksi standardia lasillista viiniä tai kaksi pullollista vaaleaa olutta päivässä. Naisten sen sijaan ei tulisi juoda enempää kuin yksi standardi lasillinen viiniä tai yksi pullollinen vaaleaa olutta päivässä.

4. Vältä liiallista auringolle altistumista

Ionisoiva säteily on ihmisille karsinogeenistä. Ionisoivaa säteilyä on myös auringon ultraviolettisäteily. Tällainen säteily liittyy läheisesti erityyppisiin ihosyöpiin, pääosin melanoomaan.

Vuoden 2018 arvioiden mukaan melanooma aiheuttaa noin 55 000 kuolemaa vuosittain.

WHO:n suositukset auringon ultraviolettisäteiden haitallisten vaikutusten välttämiseksi ovat:

Kuinka ehkäistä syöpää: lisävinkkejä

Lisäksi on olemassa muita huomioon otettavia toimenpiteitä syövän ehkäisemiseksi. Jokaisen olisi hyvä esimerkiksi noudattaa terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota, vähentää sokerinsaantia sekä syödä runsaasti hedelmiä ja vihanneksia.

Samoin on tärkeää käydä säännöllisissä lääkärintarkastuksissa ja pyytää asiaankuuluvia tutkimuksia, erityisesti jos sinulla on perinnöllisiä riskitekijöitä.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Karsinofobia, syövän pelko
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Karsinofobia, syövän pelko

Syövän pelko ei ole lainkaan tavatonta. Pelosta tulee kuitenkin ongelma siinä vaiheessa, kun se alkaa olla irrationaalista ja pakkomielteistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • OMS | Prevención del cáncer. (2017, August 9). Retrieved from https://www.who.int/cancer/prevention/es/
  • Cob Guillén, E., Cohen Rosenstock, S., & Cob Sánchez, A. (2018). Obesidad y cáncer. Medicina Legal de Costa Rica35(2), 45-53.
  • Zinser-Sierra, J. W. (2019). Tobacco use and lung cancer. Salud publica de Mexico61(3), 303-307.
  • IARC Working Group on the Evaluation of Carcinogenic Risk to Humans. Ionizing Radiation, Part 1: X- and Gamma (γ)-Radiation, and Neutrons. Lyon (FR): International Agency for Research on Cancer; 2000. (IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans, No. 75.) Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK401325/

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.