Logo image
Logo image

8 varhaista kurkkusyövän merkkiä – älä sivuuta näitä

2 minuuttia
Varhaisen diagnoosin saamiseksi on tärkeää osata tunnistaa kurkkusyövän ensioireet, sillä ne voidaan helposti sekoittaa muihin sairauksiin.
8 varhaista kurkkusyövän merkkiä – älä sivuuta näitä
Viimeisin päivitys: 23 lokakuuta, 2022

Kurkkusyövän varhainen diagnosointi lisää suuresti selviytymismahdollisuuksia. Tästä syystä on tärkeää tietää sen ensimmäiset oireet, vaikka ei kuuluisikaan tämän sairauden riskiryhmään.

Kurkkusyövässä solujen epänormaali kasvu vaikuttaa nieluun, kurkunpäähän, ruokatorveen ja nielurisoihin. Vaikka sen voi saada kuka tahansa, suurin riski on tupakoivilla ihmisillä tai niillä, joilla on ihmisen papilloomavirus (HPV).

Tällä hetkellä sitä pidetään yhtenä vaarallisimpana syöpänä, sillä sen alkuvaiheessa ei esiinny mitään selkeitä oireita. Tämä hidastaa diagnoosin saamista.

Haluammekin nyt jatkaa joitakin kurkkusyövän ensimmäisistä merkeistä, jotka voivat olla avuksi sen varhaisessa tunnistamisessa.

Jatka lukemista!

1. Äänen käheys ja muut äänen muutokset

Some figure

Solujen epänormaali kasvu kurkussa voi alkaa äänihuulista; tästä syystä kurkkusyövän ensimmäinen merkki voi olla huomattava muutos äänessä.

 • Yli kolme viikkoa jatkunut äänen käheys tai äkillinen muutos äänessä ovat syitä mennä lääkäriin.
 • Joskus äänen käheyden voivat aiheuttaa infektiot tai tupakointiin liittyvät ongelmat, mutta kyse voi olla myös vakavammasta asiasta.

2. Kurkkukipu

Pelkkää kurkkukipua ei tule herkästi pidettyä syövän oireena, ja usein se johtuukin jostain tavallisesta hengitystiesairauden aiheuttamasta tulehduksesta. Mutta jos se kestää pitkään tai ilmaantuu toistuvasti, on tärkeää selvittää sen syy.

 • Kasvain kurkussa voi aiheuttaa toistuvaa kurkkukipua. Kipu voi olla voimakkaampaa niellessä tai huutaessa.

3. Pahanhajuinen hengitys

Some figure

Jos kärsit pahanhajuisesta hengityksestä eikä se katoa hyvällä suuhygienialla, se voi olla merkki jostain vakavammasta. Vaikka on turha tehdä heti hätäisiä johtopäätöksiä, syövän mahdollisuus on kuitenkin hyvä pitää mielessä.

 • Kurkkusyöpäpotilailla on yleensä vaikeuksia saada pahanhajuista hengitystä taltutettua huolimatta suuvesistä tai muista siihen tarkoitetuista suuhygieniatuotteista.

4. Hengitysvaikeudet

Hengitysvaikeudet eli dyspnoea on mahdollinen hengitystietukoksen oire. Se voi johtua vakavasta tulehduksesta, mutta on myös toisinaan merkki kasvaimesta.

5. Kaulan turvotus

Some figure

Pullistuma kaulalla voi johtua monista eri syistä. Kurkkusyövässä sen aiheuttaa kasvaimen leviäminen kaulan imusolmukkeisiin.

 • Kaulan pullistuma on syy mennä lääkäriin välittömästi, sillä se voi olla merkki leviämässä olevasta syövästä.

6. Sinnikäs yskä

Hengitystieongelmista tai allergioista kärsivillä potilailla on yleensä toistuvaa yskää, joka johtuu immuunijärjestelmän reaktiosta vieraaseen partikkeliin.

Kun kurkussa, hengityselinjärjestelmän yhdessä osassa, on jokin ongelma, yskä voi muuttua krooniseksi.

 • Aluksi yskä on kuivaa ja siihen liittyy kurkun ärsytystä. Kasvaimen edetessä voi ilmetä haavoja tai verenvuotoa.

7. Äänekäs hengitys

Some figure

Kun kasvainta ei havaita varhain, syöpäsolut jatkavat leviämistään ja aiheuttavat kovaa kipua ympäröivissä kudoksissa. Ne voivat tukkia hengitystiet osittain, jolloin sisäänhengityksessä syntyy ääntä.

 • Tämä vinkuna johtuu äänihuulten välisen aukon ahtautumisesta.
 • Jos syöpää ei hoideta ajoissa, se voi tukkia kurkun kokonaan ja aiheuttaa tukehtumisen sekä kuoleman.

8. Nielemisvaikeudet

Suurin osa kurkkusyöpäpotilaista laihtuu huomattavasti nielemisvaikeuksista johtuen. Kasvain ahtauttaa ruokatorven yläosaa, mikä saa ruoan takertumaan kurkkuun. Tämä puolestaan aiheuttaa lihasten heikkenemistä ja lisää happorefluksia.

Näiden oireiden tunnistamisen jälkeen on erittäin tärkeää lähteä lääkäriin pikimmiten. Lääkäri voi sitten oireet arvioituaan ohjata potilaan tähystykseen tai muihin kokeisiin diagnoosin varmistamiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • American Cancer Society. (s.f.). Detección temprana, diagnóstico y clasificación por etapas. Disponible en: https://www.cancer.org/es/cancer/cancer-de-laringe-e-hipofaringe/deteccion-diagnostico-clasificacion-por-etapas.html
 • American Cancer Society. (s.f.). Signos y síntomas del cáncer de orofaringe y de cavidad oral. Disponible en: https://www.cancer.org/es/cancer/cancer-de-orofaringe-y-de-cavidad-oral/deteccion-diagnostico-clasificacion-por-etapas/senales-sintomas.html
 • Cardemil, F., Ortega, G. y Cabezas, L. (2017). Importancia de la epidemiología en cáncer laríngeo: Incidencia y mortalidad por carcinoma escamoso de laringe. Revista de otorrinolaringología y cirugía de cabeza y cuello77(1), 107-112. Disponible en: https://www.scielo.cl/scielo.php?pid=S0718-48162017000100016&script=sci_arttext&tlng=pt
 • Dezube, R. (s.f.). Estridor. Manual MSD. Disponible en: https://www.msdmanuals.com/es-ve/hogar/trastornos-del-pulm%C3%B3n-y-las-v%C3%ADas-respiratorias/s%C3%ADntomas-de-los-trastornos-pulmonares/estridor
 • García, M. N., García-Rivera, M. E., Nachón-García, F. J., Hernández-Parra, T. G., & Hernández-Lira, G. (2010). Tabaquismo y cáncer bucal: una revisión teórica. Revista Médica de la Universidad Veracruzana10(1), 30-37. Disponible en: https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=27833
 • Schmitz, M., Driesch, C., Beer‐Grondke, K., Jansen, L., Runnebaum, I. B., & Dürst, M. (2012). Loss of gene function as a consequence of human papillomavirus DNA integration. International journal of cancer131(5), 593-602. Disponible en: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ijc.27433
 • Schiff, B. (s.f.). Cáncer de boca y garganta. Manual MSD. Disponible en: https://www.msdmanuals.com/es/hogar/trastornos-otorrinolaringol%C3%B3gicos/c%C3%A1ncer-de-boca,-nariz-y-faringe/c%C3%A1ncer-de-boca-y-garganta

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.