Syöpä raskauden aikana

Syöpään sairastuminen raskauden aikana on erittäin vaikea tilanne sekä sairastuneelle itselleen että hänen läheisilleen. On välttämätöntä arvioida tilannetta monesta eri näkökulmasta ennen hoidon aloittamista.
Syöpä raskauden aikana
Diego Pereira

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Syöpä raskauden aikana on tilanne, jota esiintyy naisilla satunnaisesti. Onneksi syövän hoidossa on tapahtunut paljon kehitystä viime vuosien aikana. Näin ollen useimpia syöpiä voidaan hoitaa ja parantaa tehokkaasti, olipa potilas raskaana tai ei.

Raskauden aikainen syöpä on mikä tahansa syöpäsairaus, jonka lääkärit diagnosoivat raskauden aikana tai enintään vuoden kuluttua synnytyksestä. Jotkut asiantuntijat lyhentävät tuota ajanjaksoa vuodesta puoleen vuoteen.

Syöpädiagnoosi raskauden aikana on monimutkainen tilanne käsiteltäväksi ja tunnekuohu on valtava. Raskaus on prosessi, jossa odotetaan uutta elämää. Syöpä taas muodostaa uhkan elämälle.

Syöpä voi aiheuttaa useita raskaudenaikaisia komplikaatioita. Useiden tekijöiden arviointi on ratkaisevan tärkeää selviytymisen kannalta.

Joitakin asioita, joista potilaat tarvitsevat tietoa, ovat:

  • Diagnostinen ja terapeuttinen hoitomuoto, joita heidän on noudatettava.
  • Huonontaako raskaus äidin ennustetta?
  • Onko suositeltavaa keskeyttää raskaus?
  • Kuinka kasvain vaikuttaa sikiöön?

Tässä artikkelissa tarkastelemme näitä kysymyksiä.

Terapeuttinen hoitomuoto raskauden aikaiselle syövälle

Tässä tilanteessa tärkein terapeuttinen tavoite on parantaa potilas vaikuttamatta sikiöön. Tätä ihanteellista tavoitetta on kuitenkin usein vaikea saavuttaa, joten monissa tapauksissa on välttämätöntä tehdä aloitteita, jotka aiheuttavat vähemmän pahaa.

Jos syöpä on diagnosoitu ensimmäisen kolmanneksen aikana tai toisen kolmanneksen alussa, äidin terveyden on oltava etusijalla. Hoidosta ei tule kieltäytyä, vaikka se voi johtaa sikiön kuolemaan.

Potilaan ohjaamiseksi on kuitenkin korostettava syöpätyypin, sen leviämisvaiheen, kyseessä olevan hoidon ja raskausasteen arvioinnin merkitystä. Tällä tavalla potilas saa yksityiskohtaista ja selkeää tietoa, jotta hän voi viime kädessä tehdä päätöksen, jota hän pitää parhaiten uskomustensa ja arvojensa mukaisena.

Raskauden vaikutus syövän etenemiseen

Vaikka tämä on hyvin kiistelty aihe, useimmat ovat sitä mieltä että raskaus ei muuta syöpäsairauden luonnollista etenemistä. Mekanismi, jolla äidin keho sallii vieraiden kappaleiden kasvun, voi viitata immuunijärjestelmän tilaan.

Suurempi alttius kasvaimen kehittymiselle on jatkuva tutkimuksen aihe, koska se voi olla avain turvallisten hoitojen suunnitteluun. Vaikuttaa siltä, ​​että raskauden etenemisellä ei ole vaikutusta kasvainten kehittymiseen.

Kasvaimen vaikutukset raskauteen

Syövällä ei näytä olevan merkittävää vaikutusta sikiöön tai raskauden kehittymiseen. Keskenmenojen ja ennenaikaisten syntymien määrä on samanlainen kuin jos syöpää ei ole, ja vain joissakin erityisissä syöpätyypeissä, kuten leukemia ja kohdunkaulan syöpä, komplikaatiot lisääntyvät. Näitä ovat infektiot, verenvuodot tai alapääsynnytykseen liittyvät vaikeudet.

Siksi on tärkeää tietää, että syöpä vaikuttaa sikiöön vain harvoin. Tilastojen mukaan vain melanoomatyyppiset syövät voivat aiheuttaa komplikaatioita sikiön kehityksessä.

Syöpähoitojen perusta raskauden aikana

Tämän taudin hoito perustuu neljään päävaihtoehtoon:

  • Leikkaus: Tähän liittyy kasvaimen poisto.
  • Sädehoito: Asiantuntijat varoittavat sädehoidosta ensimmäisen kolmanneksen aikana. Se voi aiheuttaa muutoksia sikiön kehitykseen, henkisen kehityksen ongelmia ja luuston muutoksia.
  • Kemoterapia: Potilaiden tulisi välttää kemoterapiaa raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana, etenkin lääkkeitä, jotka muuttavat folaattimetaboliaa, kuten metotreksaatti ja aminopteriini. Hoitoa suositellaan vain yhdellä kemoterapiatyypillä, kuten vinblastiinilla tai doksorubisiinilla.
  • Biologiset aineet.

Imetys ja syöpä

Suurin osa lääkäreistä suosittelee imetyksen keskeyttämistä syöpähoitojen ajaksi. Mikäli nainen sairastaa rintasyöpää ja lääkärit suosittelevat rintojen leikkausta, imetyksen lopettaminen auttaa vähentämään rintojen verenkiertoa sekä edesauttaa rintojen kutistumista, mikä voi auttaa leikkauksessa.

Monet syövän hoidossa käytetyistä lääkkeistä voivat imeytyä äidinmaitoon. Siksi asiantuntijat eivät suosittele imetystä, jos nainen saa kemoterapiaa, hormonaalista hoitoa tai kohdennettua hoitoa.

Yhteenveto

Syöpä raskauden aikana on vaikea tilanne, joka vaatii arviointia monista eri näkökulmista.

On täysin mahdollista parantua syövästä vaikuttamatta kielteisesti sikiöön. Se on kuitenkin vaativa tilanne, ja on tärkeää ymmärtää että se ei tule olemaan helppoa.

Keskustele lääkärin kanssa kaikista mahdollisista vaihtoehdoista. Lääkärit osaavat suositella juuri sinun tilanteesi parhaiten sopivan hoitomuodon. 

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Kuinka syöpä kehittyy elimistössä?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Kuinka syöpä kehittyy elimistössä?

Syöpä on sairaus, joka tunnetaan monitekijäisestä luonteestaan. Tässä artikkelissa kerromme yksityiskohtaisesti, kuinka syöpä kehittyy.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.