7 varoitusmerkkiä kohdunkaulan syövästä

Jos muiden oireiden ohella tunnet epämukavuutta virtsatessa tai seksin aikana, se saattaa olla merkki kohdunkaulan syövästä. Ylipaino voi myös kasvattaa kohdunkaulan syövän riskiä.

Noin 40 vuotta sitten kohdunkaulan syöpä edusti yhtä suurimmista kuoleman uhkista naisten syöpien joukossa. Nykypäivänä, johtuen lääketieteellisestä ja teknologisesta kehittymisestä, tämän sairauden aiheuttamat kuolemat ovat pudonneet huomattavasti vaikka se on edelleen todellinen uhka.

Tutkimustyö, lääketiede ja teknologinen edistys ovat olleet kykeneviä määrittämään sairauden pääoireet jotka mahdollistavat sairauden havaitsemisen ajoissa jotta myös sairauden hoito voidaan aloittaa ajoissa. Tästä syystä on tärkeää että kaikki naiset ovat hyvin tietoisia kohdunkaulan syövän oireista ja että he keskustelevat lääkärinsä kanssa ajoissa, jotta sairaus huomataan mahdollisimman varhain.

Mitkä ovat kohdunkaulan syövän riskitekijät?

Kohdunkaulan syövän riskitekijöiden tietäminen on todella tärkeää ehkäisyn ja syövän aikaisen havaitsemisen kannalta. Näiden tietojen avulla naiset voivat tiedostaa onko riski että heille voisi kehittyä kohdunkaulan syöpä.

 • Papilloomavirus -tartunta (HPV): HP-virus on kohdunkaulan syövän suuri aiheuttaja. Se tarttuu yhdynnän kautta ja voidaan tavallisesti havaita papa-kokeessa tai pahkuroiden havaitsemisella genitaalialueella.
 • Ruokavalio: huono ruokavalio voi johtaa ylipainoon naisilla, mikä lisää kohdunkaulan syövän kehittymisen riskiä.
 • Perimä: naisille joiden suvussa on esiintynyt kohdunkaulan syöpää, on kolminkertainen riski kehittyä tämä sairaus.
 • HIV: tämä virus heikentää immuunijärjestelmää ja asettaa kehon isompaan riskiin papilloomavirus -tartunnan saamiselle.
 • Tupakointi ja nuuskan käyttö.
 • Ensimmäinen sukupuoliyhteys nuorella iällä.
 • Lukuisat synnytykset.
 • Vaihdevuodet 52 ikävuoden jälkeen.
 • Diabetes.
 • Korkea verenpaine.
 • Korkealle estrogeenin määrä elimistössä.

Mitkä ovat kohdunkaulansyövän varoittavat merkit?

Yksi kohdunkaulan syövän huonoista asioista on että se on usein hiljainen sen alkuvaiheissa: se on yksi syistä minkä vuoksi tämä sairaus aiheuttaa yhä paljon kuolemia. Kuitenkin, avain sairauden ajoissa havaitsemiseen ja hoitoon on oireiden havaitseminen jotka saattavat näyttää hyvin yleisiltä. 

Jalkakipu

Jalkakipu
Yksi oireista jokta voivat ilmestyä kohdunkaulansyövän ensivaiheissa on kipu ja turvotus jaloissa. Tämä tapahtuu koska kohdunkaula turpoaa ja estää normaalin veren virtauksen lopulta aiheuttaen tämän kipeän tunteen.

Emätinvuoto

Emätinvuoto on normaalia kun se erittyy harvakseltaan ilman väriä ja hajua. Jos emätinvuoto lisääntyy, jos se erittyy useammin tai jos se haisee ja on oudon näköistä, on parasta ottaa yhteyttä lääkäriin koska se voi olla merkki mm. kohdunkaulan syövästä.

Vuoto kuukautisten välillä

Veri
Tämä on yksi kohdunkaulan syövän yleisimmistä oireista. Joillakin naisilla on epäsäännölliset kuukautiset ja heidän pitäisi keskustella lääkärin kanssa jotta saadaan selville mikä epäsäännöllisyyden aiheuttaa. Jos vuotosi ovat olleet tähän asti normaalit ja vuodat nyt kuukautisten välillä tai yhdynnän jälkeen, on tärkeää huomioida tämä ja ottaa yhteyttä lääkäriin.

Epämukavuus virtsatessa

Se mitä tapahtuu virtsaamisen aikana, voi auttaa havaitsemaan kohdunkaulan syövän useilla eri tavoilla. Ilmeisin oire on epämukavuus virtsatessa kuten kutina, kireys ja muut epätavalliset tuntemukset. Tämä oire, enemmistössä tapauksista viittaa virtsatietulehdukseen mutta kun nämä virtsaoireet ovat toistuvia ja pysyviä on tärkeää ottaa välittömästi yhteyttä lääkäriin koska se saattaa olla merkki kohdunkaulan syövästä.

Epäsäännöllinen virtsaaminen

Virtsaaminen
Lukuunottamatta epämukavuutta, muutokset virtsaamistavoissa voivat olla myös avainasioita tämän sairauden havaitsemisessa. Jos alat kärsiä virtsankarkailusta tai virtsaamisesta useammin kuin normaalisti tai huomaat virtsan olevan oudon väristä, ne ovat tärkeitä varoitusmerkkejä.

Kipu yhdynnän aikana

Kivun tai epämukavuuden tunteminen seksin aikana on myös yksi avaintekijä kohdunkaulan syövän havaitsemisessa. Tässä tapauksessa on parasta ottaa yhteyttä lääkäriin jotta näille vaivoille voidaan määrittää syy.

Lantiokipu

Lantiokipu on tavallisesti hyvin yleinen kuukautiskierron aikana. Mutta jos krampit ja lantiokipu kestävät kauemmin kuin normaalisti tai niitä on useammin tai ne ovat voimakkaampia, on tärkeää olla valpas ja kääntyä asiantuntijan puoleen.

UUTISIA VERKOSSA