Logo image
Logo image

7 varoitusmerkkiä kohdunkaulan syövästä

2 minuuttia
Jos muiden oireiden ohella tunnet epämukavuutta virtsatessa tai seksin aikana, se saattaa olla merkki kohdunkaulan syövästä. Ylipaino voi myös kasvattaa kohdunkaulan syövän riskiä.
7 varoitusmerkkiä kohdunkaulan syövästä
Viimeisin päivitys: 22 marraskuuta, 2018

Noin 40 vuotta sitten kohdunkaulan syöpä edusti yhtä suurimmista kuoleman uhkista naisten syöpien joukossa. Nykypäivänä, johtuen lääketieteellisestä ja teknologisesta kehittymisestä, kohdunkaulan syövän aiheuttamat kuolemat ovat vähentyneet huomattavasti, vaikka se onkin edelleen todellinen uhka.

Tutkimustyö, lääketiede ja teknologinen edistys ovat kyenneet määrittämään sairauden pääoireet, jotka mahdollistavat sen havaitsemisen varhaisessa vaiheessa. Näin myös sairauden hoito voidaan aloittaa ajoissa. Tästä syystä on tärkeää, että kaikki naiset tuntevat hyvin kohdunkaulan syövän oireet ja keskustelevat lääkärinsä kanssa ajoissa, jotta sairaus huomattaisiin mahdollisimman varhain.

Mitkä ovat kohdunkaulan syövän riskitekijät?

Kohdunkaulan syövän riskitekijöiden tietäminen on todella tärkeää syövän ehkäisyn ja sen varhaisen havaitsemisen kannalta. Näiden tietojen avulla naiset voivat päätellä, onko heillä riskiä sairastua tähän syöpään.

 • Papilloomavirus-tartunta (HPV): HP-virus on kohdunkaulan syövän suuri aiheuttaja. Se tarttuu yhdynnän kautta, ja se voidaan tavallisesti havaita papa-kokeesta tai syylistä genitaalialueella.
 • Ruokavalio: huono ruokavalio voi johtaa ylipainoon naisilla, mikä lisää kohdunkaulan syövän kehittymisen riskiä.
 • Perimä: naisilla, joiden suvussa on esiintynyt kohdunkaulan syöpää, on kolminkertainen riski sairastua siihen.
 • HIV: tämä virus heikentää immuunijärjestelmää ja suurentaa riskiä saada papilloomavirus-tartunta.
 • Tupakointi ja nuuskan käyttö.
 • Ensimmäinen sukupuoliyhteys nuorella iällä.
 • Lukuisat synnytykset.
 • Vaihdevuodet 52 ikävuoden jälkeen.
 • Diabetes.
 • Korkea verenpaine.
 • Korkea estrogeenin määrä elimistössä.

Mitkä ovat kohdunkaulan syövän varoitusmerkit?

Yksi kohdunkaulan syövän huonoista puolista on se, että se on usein hiljainen sen alkuvaiheissa. Tämä on yksi syistä siihen, miksi tämä sairaus aiheuttaa yhä paljon kuolemia. Avain sairauden varhaiseen havaitsemiseen ja hoitoon on oireiden tunnistaminen ajoissa. Oireet saattavat vaikuttaa hyvin yleisiltä. 

Jalkakipu

Some figure

Yksi oireista, jotka voivat ilmestyä tämän syövän ensivaiheissa, on kipu ja turvotus jaloissa. Tämä tapahtuu, koska kohdunkaula turpoaa ja estää normaalin veren virtauksen aiheuttaen kipua.

Emätinvuoto

Emätinvuoto on normaalia, kun sitä erittyy harvakseltaan ilman epänormaalia väriä tai hajua. Jos emätinvuodon määrä lisääntyy, jos sitä erittyy useammin tai jos se haisee ja näyttää oudolta, on parasta ottaa yhteyttä lääkäriin, sillä se voi olla merkki mm. kohdunkaulan syövästä.

Vuoto kuukautisten välillä

Some figure

Tämä on yksi kohdunkaulan syövän yleisimmistä oireista. Joillakin naisilla on epäsäännölliset kuukautiset, ja heidän pitäisi selvittää lääkärissä mikä epäsäännöllisyyden aiheuttaa. Jos vuotosi ovat olleet tähän asti normaalit ja vuodat nyt kuukautisten välillä tai yhdynnän jälkeen, on tärkeää huomioida tämä ja ottaa yhteyttä lääkäriin.

Epämukavuus virtsatessa

Tuntemukset virtsaamisen aikana voivat auttaa havaitsemaan kohdunkaulan syövän useilla eri tavoilla. Ilmeisin oire on epämukavuus virtsatessa, kuten kutina, ahtauden tunne ja muut epätavalliset tuntemukset. Tämä oire viittaa useimmissa tapauksissa virtsatietulehdukseen, mutta jos nämä virtsaoireet ovat toistuvia ja pysyviä, on tärkeää ottaa välittömästi yhteyttä lääkäriin, sillä se saattaa olla merkki kohdunkaulan syövästä.

Epäsäännöllinen virtsaaminen

Some figure

Virtsaamiseen liittyvän epämukavuuden lisäksi muutokset virtsaamistavoissa voivat olla myös avainasioita tämän sairauden havaitsemisessa. Jos alat kärsiä virtsankarkailusta tai virtsaamisesta useammin kuin normaalisti tai huomaat virtsan olevan oudon väristä, ne ovat tärkeitä varoitusmerkkejä.

Kipu yhdynnän aikana

Kivun tai epämukavuuden tunteminen seksin aikana on myös yksi avaintekijä tämän sairauden havaitsemisessa. Tässä tapauksessa on parasta ottaa yhteyttä lääkäriin, jotta näille vaivoille voidaan määrittää syy.

Lantiokipu

Lantiokipu on hyvin yleistä kuukautisten aikana. Mutta jos krampit ja lantiokipu kestävät kauemmin kuin normaalisti, niitä on useammin tai ne ovat voimakkaampia, on tärkeää olla valppaana ja kääntyä asiantuntijan puoleen.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.