Erilaisia abortteja: mitä niistä tulisi tietää

On hyvä olla tietoinen siitä, millaisia abortteja on olemassa. Niihin sovelletaan erilaisia lakeja ja aikarajoja. Jatka lukemista, niin kerromme lisää aiheesta.
Erilaisia abortteja: mitä niistä tulisi tietää
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Abortti tarkoittaa raskauden keskeyttämistä ennen 180 päivän aikarajan täyttymistä. Abortteja on kolmenlaisia: itsestään tapahtuvia eli spontaaneja, hoidollisia ja indusoituja. Raskaudenkeskeytys voi aiheuttaa emättimen verenvuotoa, olipa kyseessä sitten luonnollinen tai indusoitu keskeytys.

Syyhyn perustuvia abortteja

Keskenmeno eli spontaani abortti

Tällaisen abortin kohdalla nainen ei tee itse päätöstä abortin suhteen. Useimmat keskenmenot tapahtuvat raskauden ensimmäisen 12 viikon aikana. Niissä ei yleensä tarvita leikkausta.

Jotkut keskenmenojen syyt johtuvat kromosomien sekä kohtuvaltimon poikkeavuuksista. Endometrioosi ja myoomat voivat myös olla syitä keskenmenoon.

Tupakointi, alkoholi, huumeiden käyttö ja traumaattiset tilanteet voivat myös lisätä keskenmenon riskiä.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Mitä ruokia tulee välttää raskausaikana?

Indusoitu abortti

Indusoitu abortti tarkoittaa sitä, että nainen tarkoituksella haluaa keskeyttää raskauden.

Hoidollinen abortti

Tässä abortissa lääkäri keskeyttää raskauden, mikäli äidin tai sikiön terveys on vaarassa. Näin voi tapahtua, jos raskauteen liittyy kuoleman vaara tai muita välittömiä terveysriskejä, kuten esimerkiksi mielenterveysongelmat.

Abortteja koskevat lait

Abortteja on erilaisia.

Laittomat abortit

Abortit ovat laittomia, kun ne tehdään kyseisen valtion lain vastaisesti. Jos abortit ovat lain mukaan kiellettyjä, turvautuvat naiset usein vaarallisiin ja riskialttiisiin abortteihin. Tällaisissa maissa odottavien äitien kuolleisuusriski on suurempi kuin maissa, joissa abortit ovat sallittuja.

Lailliset abortit

Jopa kaikista edistyksellisimmät lait rankaisevat raskaana olevia naisia ja abortin tekeviä lääkäreitä, mikäli abortteihin liittyviä aikarajoja ei noudateta. Siihen liittyen voidaan antaa sakkoja tai jopa vankeusrangaistus. Abortit ovat laillisia melkein kaikissa maailman maissa, ainakin joidenkin syiden nojalla, paitsi kuudessa maassa.

Aikaraja mahdollistaa tietyn kehyksen, jonka sisällä abortin tekeminen on laillista. Suomessa tämä aikaväli on esimerkiksi 20 viikkoa tai erityistapauksissa 24 viikkoa. Siihen kuuluu myös kolmen päivän pohdinta-aika. On monia eri syitä siihen, miksi abortin tekeminen on laillista. Yhdysvalloissa jokainen osavaltio voi taas laatia omat aborttilakinsa.

Erilaisia abortteja sen mukaan, miten toimenpide tehdään

Abortteja voidaan tehdä eri syistä.

1. Lääkkeellinen abortti

Nainen voi tehdä lääkkeellisen abortin pillereillä seitsemänteen raskausviikkoon asti. Ensin raskaana oleva nainen ottaa yhden tai useamman mifepristoni -tabletin. 24 tai 48 tunnin jälkeen naiselle annetaan misoprostolia raskauspussin poistamiseksi.

Näitä lääkkeitä annetaan kuitenkin vain sairaaloissa ja hyväksytyissä terveyskeskuksissa.

2. Kirurginen abortti

Tähän tyyppiin liittyy eri tekniikkaan perustuvia abortteja:

  • Kohdunkaulan laajennus ja imukaavinta. Ensin kohdunkaulaa laajennetaan asteittain. Sitten se kaavitaan. Lääkäri ei tee mitään viiltoja tai leikkauksia, eli kyseessä ei ole leikkaustoimenpide. Abortin tekemiseen tarvitaan kuitenkin lääkäri ja oikeat välineet. Lääkäri voi suorittaa tällaisen abortin 17 viikkoon asti, ja toimenpide kestää yleensä 5-10 minuuttia.
  • Leikkaus. Gynekologi tai kirurgi suorittaa tämän operaation.
  • Kohdunkaulan laajennus ja induktio. Tätä toimenpidettä käytetään, kun abortti tehdään viikoilla 16-19. Siihen liittyy kuitenkin suurempi riski, koska raskaus on jo edennyt pidemmälle. Se tehdään aina nukutuksen alaisena ja leikkaustoimenpiteenä. Kohdunkaulaa laajennetaan ja lääkäri käyttää kirurgisia välineitä sikiön poistamiseksi. Toimenpide kestää yleensä 10-30 minuuttia, mutta toipuminen voi viedä useita tunteja.
  • Kaavinta. Tässä toimenpiteessä kohdun seinämät kaavitaan. Gynekologit käyttävät tätä menetelmää myös muiden toimenpiteiden suorittamiseen. Sitä käytetään lisäksi poikkeuksellisista syistä, mikäli Maailman terveysjärjestö näin suosittelee.
  • Viivästynyt lääkkeellinen abortti tai indusoitu abortti. Tässä menetelmässä käytetään sekä lääkkeellistä menetelmää kohdunkaulan laajentamiseksi että kirurgista toimenpidettä kohdun sisällön poistamiseksi. Siihen liittyy kuitenkin tiettyjä riskejä 19-20 raskausviikon jälkeen. Lääkärin tulee siis arvioida tilanne tapauskohtaisesti, sillä se vaatii nukutuksen. Induktio joudutaan toistamaan joissakin tapauksissa.
Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Lihavuus raskausaikana: mitä haittaa siitä on?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Lihavuus raskausaikana: mitä haittaa siitä on?

Lihavuus on terveysriski odottaville äideille. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka lihavuus vaikuttaa äitiin ja sikiöön raskausaikana.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Durán, R. I. B. (2012). ABORTO ESPONTÁNEO. Liberabit. Revista de Psicología.

  • Alejandro Manzur, Y. (2010). Aborto recurrente. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(10)70553-8

  • Martins, E. F., Almeida, P. F. B. de, Paixão, C. de O., Bicalho, P. G., & Errico, L. de S. P. de. (2017). Causas múltiplas de mortalidade materna relacionada ao aborto no Estado de Minas Gerais, Brasil, 2000-2011. Cadernos de Saúde Pública. https://doi.org/10.1590/0102-311×00133116</p>


Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.