Logo image
Logo image

Verenvuoto raskauden aikana: syyt ja hoito

3 minuuttia
Verenvuoto on yksi monista mahdollisista komplikaatioista raskauden aikana, ja se aiheuttaa suurta huolta usealle tulevalle äidille. Kannattaa siis olla tietoinen verenvuodon mahdollisista syistä sekä kiinnittää asiaan huomiota.
Verenvuoto raskauden aikana: syyt ja hoito
Viimeisin päivitys: 01 kesäkuuta, 2019

Verenvuoto raskauden aikana on yleisempää kuin luullaan, sillä 50 % naisista kokee tiputteluvuotoa jossakin vaiheessa odotusta. Ilmiö ei kuitenkaan aina liity vakavaan ongelmaan, vaikka verenvuoto aiheuttaakin tietysti aina huolta.

Riippuen raskauden vaiheesta verenvuodon ilmetessä, se saattaa olla oire hoitoa vaativasta ongelmasta. Veren määrä sekä eräät muut riskitekijät, kuten naisen ikä, tulee ottaa aina huomioon.

Jos sinulla on ilmiöstä tietoa etukäteen, pystyt paremmin suhtautumaan tilanteeseen ja hankkimaan oikeanlaista hoitoa. Paras vaihtoehto on kuitenkin aina, kuten muissakin ongelmatilanteissa, välittömästi lääkärin puoleen kääntyminen.

Tästä tilasta on kahta versiota: runsas verenvuoto sekä vähäinen tiputteluvuoto, ja molempia näistä voi ilmetä milloin tahansa raskauden aikana. Tiputteluvuoto on yleensä vain muutama pisara verta, jonka voi huomata pieninä tahroina alushousuissa. Runsas verenvuoto taas on selkeästi voimakkaampaa vuotoa.

Miksi raskauden aikana ilmenee verenvuotoa?

Some figure

Verenvuoto raskauden aikana voi johtua monenlaisista asioista, ja syy riippuu pääosin raskauden vaiheesta.

Verenvuoto raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana

Ensimmäisellä kolmanneksella verenvuoto johtuu yleensä alkion kiinnittymisestä kohtuun. Hedelmöittymishetkellä hedelmöittynyt munasolu etenee kohdun limakalvolle, ja tämä aiheuttaa hiukan verenvuotoa.

Pientä tiputteluvuotoa voi ilmetä muutaman päivän ajan. Yleensä tätä on päivinä, jolloin naisella olisi normaalitilanteessa kuukautiset. Lisäksi verenvuoto voi johtua normaaleista hormonaalisista muutoksista raskauden alkuvaiheessa. Krampit, vatsan turvotus tai pingottuminen sekä lantion alueen epämukavuus ovat myös mahdollisia oireita.

Ensimmäisen kolmanneksen aikana verenvuoto voi johtua myös kohdunulkoisesta raskaudesta. Tällöin munasolu sijoittuu kohdun ulkopuolelle, yleensä munanjohtimiin. Kohdunulkoiseen raskauteen liittyvät oireina voimakas kipu vatsassa, pahoinvointi sekä huimaus. Tätä tilaa tulee aina hoitaa välittömästi.

Yhdyntä on yksi mahdollinen syy verenvuotoon raskauden aikana, ja se onkin hyvin yleinen selitys. Yleensä seksi ei aiheuta vammoja, ja verenvuoto johtuukin raskauden aikana pääasiassa verenkierron lisääntymisestä sukupuolielinten alueella.

Verenvuoto raskauden aikana: toinen ja viimeinen kolmannes

Tällöin syynä voivat olla kohdunkaulan ongelmat. Kohdun repeämiä tulee aina hoitaa välittömästi. Joka tapauksessa verenvuoto on näissä raskauden vaiheissa oire komplikaatioista, joten lääkärihoitoa tulee saada välittömästi.

Kohdun fibroidit, jotka ovat hyvänlaatuisia lihaskasvaimia, ovat yksi syy. Näitä voi olla sekä kohdun seinämän sisä- että ulkopuolella, ja ne saattavat olla raskauden kannalta haitattomia.

Placenta praevia eli etinen istukka tarkoittaa sitä, että istukka kiinnittyy kohdun sisälle, mutta lähelle kohdun suuta tai sen päälle. Tämäkin ongelma saattaa aiheuttaa verenvuotoa. Kyseinen epänormaali tila tuottaa yleensä kivutonta verenvuotoa, ja joissakin tapauksissa naisen tarvitsee saada täyttä lepoa.

Emätintulehdukset sekä ennenaikainen syntymä (yleensä ennen 37. raskausviikkoa) ovat muita yleisiä syitä raskaudenaikaiseen verenvuotoon.

Lue aiheesta lisää: Miten itkeminen raskauden aikana vaikuttaa sikiöön?

Miten raskaudenaikaista verenvuotoa hoidetaan?

Some figure

On tärkeää hakeutua lääkärihoitoon välittömästi, mikäli ilmenee jokin yllä kuvatuista tilanteista. Lisäksi naisen tulee yrittää pysyä rauhallisena.

Älä käytä tamponeja, jos koet verenvuotoa raskauden aikana. Vuodossa voi olla hyytymiä, ja lisäksi voi ilmetä vatsa- ja selkäkipuja. Syyn selvittämiseksi tarvitaan aina tehdä tutkimus.

Useimmiten lepo on paras hoito raskaudenaikaisen verenvuodon sattuessa. Rentoutuminen on elintärkeää tällaisessa kriisitilanteessa, ja useimmiten se onkin asia, joka kuuluu lääkärin antamiin suosituksiin.

Diagnoosista riippuen lääkäri voi myös suositella lääkitystä verenvuodon hoitamiseksi. Lisäksi, mikäli kyseessä on emätintulehdus (kuten hiivatulehdus, klamydia, herpes tms.), voidaan määrätä paikallista tai suun kautta otettavaa lääkettä.

Lääkkeiden ohjeet vaihtelevat tilanteesta riippuen. Jotkut häiriöt vaativat fyysistä tutkimusta, ultraäänitutkimusta tai sekä ultraääni- että verikokeita. Menetelmät riippuvat raskauden vaiheesta sekä muista oleellisista tekijöistä.

Verenvuoto raskauden aikana voi olla haitatonkin ilmiö, mutta tulisi aina kysyä asiasta lääkäriltä. Oireista kysyminen on tärkeää etenkin, jos ne eivät vaikuta normaaleilta. Asiantuntija on aina paras apu, jotta oma tilanteesi saataisiin arvioitua ja jotta saisit itsellesi parhaiten sopivan hoidon.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.