Mitä ruokia tulee välttää raskausaikana?

Tämän päivän artikkelissa kerromme, mitä ruokia tai juomia raskausaikana tulee välttää ja miksi ne tulee poistaa ruokavaliosta tässä elämänvaiheessa.
Mitä ruokia tulee välttää raskausaikana?
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Raskausaikana on kiinnitettävä huomiota siihen, että tietyt ruoat ja aineet voivat aiheuttaa haittaa sikiölle ja niitä tulee välttää vauvan terveyden tähden. Ravitsemusta koskevat vaatimukset yleensä lisääntyvät tuona aikana ja niitä tulee pyrkiä noudattamaan. Tässä artikkelissa kerromme, mitä ruokia tai juomia tulee välttää raskausaikana ja miksi.

Niiden vaikutukset eivät ole kovinkaan voimakkaita raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana, koska alkion energiantarve on vielä rajallinen. Kuukausien kuluessa odottavan äidin on kuitenkin saatava ruoasta enemmän kaloreita sekä vauvan että omien ravitsemustarpeidensa täyttämiseksi.

Mitä ruokia (tai juomia) tulee välttää raskausaikana

1. Älä juo alkoholia raskausaikana

Pysy erossa alkoholista raskaana ollessasi. Alkoholin nauttiminen kaikissa muodoissaan hidastaa sikiön kehittymistä ja voi aiheuttaa epämuodostumia.

291 raskaana olevalla naisella tehty tutkimus tuli siihen johtopäätökseen, että kohtuullinenkin alkoholin kulutus raskausaikana vaikutti haitallisesti lapsen kehitykseen ja myös lapsen tulevaan käytökseen. Eli siihen ei liittynyt ainoastaan vakavia fyysisiä muutoksia, vaan myös käytöshäiriöitä tulevaisuudessa.

Tästä syystä rajoita alkoholinkäyttöäsi jo silloin kuin suunnittelet raskautta. Huomaa, että alkoholi heikentää hedelmällisyyttä ja pienentää hedelmöitymisen todennäköisyyttä.

Naisen on hyvä tietää, mitä ruokia tulee välttää raskausaikana
Alkoholi aiheuttaa vakavia sikiön epämuodostumia.

2. Vältä kahvia raskausaikana

Kofeiini on toinen vältettävä aine raskausaikana, koska sen vaikutuksia sikiöön ei vielä tunneta.

International Journal of Gynaecology and Obstetrics –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kuitenkin todetaan, että kofeiini saattaa saada aikaan keskenmenoja. Tämän vuoksi voi olla parasta välttää sitä kokonaan raskausaikana. 

Tiedämme, että jotkut ihmiset eivät yksinkertaisesti selviä ilman kupillista kahvia aamulla, mutta valitse tässä tapauksessa ainakin kofeiiniton kahvi.

3. Älä syö raakaa kalaa raskausaikana

Raa’an kalan syömisestä on tullut viime vuosina suosittua itämaisten perinteiden ja niiden herkkujen leviämisen myötä. Yleisesti tällainen ruoka ei ole terveysriski.

Asia on kuitenkin eri raskaana olevien naisten kohdalla, joiden tulisi välttää raa’an kalan syöntiä. Raaka kala sisältää todennäköisemmin sellaisia bakteereita tai muita mikro-organismeja, jotka voivat vaarantaa äidin ja sikiön terveyden.

Yksi esimerkki näistä mikro-organismeista on anisakis, joka pystyy aiheuttamaan jopa anafylaktisen reaktion. Tämä on terveysriski kenelle tahansa, mutta vielä enemmän raskaana olevalle naiselle ja tämän vauvalle.

4. Mitä ruokia tulee välttää raskausaikana: suuret kalat

Raskaana olevien naisten tulee olla erityisen huolissaan raskasmetalleista. Raskasmetallit voivat päästä sikiöön istukan kautta ja vaikuttaa haitallisesti sikiön kehitykseen.

Environment International -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan vauvan altistuminen elohopealle raskausaikana on yhteydessä viivästyneeseen kielenoppimiseen. Raskaana olevien naisten tulisikin välttää suurten kalojen syöntiä, sillä niiden rasvakudos sisältää suuremmalla todennäköisyydellä runsaasti elohopeaa.

Kalan kulutus on kuitenkin hyödyllistä kaikissa elämänvaiheissa, minkä vuoksi naisten tulisi sisällyttää ruokavalioonsa ainakin pienempiä kalalajeja. Niiden Omega-3 -rasvahapot on yhdistetty parempaan sikiönkehitykseen sekä pienempään kardiovaskulaariseen riskiin äidillä.

Raskaana olevien naisten tulisi välttää suuria kaloja, joissa on paljon elohopeaa
Suuret kalat sisältävät elohopeaa, joka on haitallista odottaville äideille. Pienemmät kalat ovat kuitenkin turvallisia.

Vältä tietynlaista ruokaa raskausaikana pienentääksesi sikiönkehitykseen liittyviä riskejä

Kuten voit nähdä, näiden ruokarajoitusten tarkoituksena raskausaikana on turvata äidin ja sikiön terveys. Ravitsemus on oleellisen tärkeä asia läpi elämän, mutta se voi merkittävästi vaikuttaa lapsen terveyteen tänä nimenomaisena aikana sekä kohdussa että myöhemmin aikuisiällä.

Juuri tästä syystä suosittelemme noudattamaan yllä annettuja vinkkejä. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä lääkäriin tai ravitsemusasiantuntijaan, joka voi auttaa sinua suunnittelemaan tasapainoisen ja juuri sinun tarpeesi täyttävän ruokavalion, vähentämään riskejä ja varmistamaan, että vauvasi kehittyy normaalilla tavalla.

Muista, että alkoholin lisäksi on tärkeää välttää myös tupakkaa. Nämä molemmat tavat voivat suuresti heikentää sikiön mahdollisuuksia. Jos pidät kalasta, pitäydy pienemmissä kalalajeissa, sillä niiden raskasmetallien pitoisuus on huomattavasti alhaisempi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sundelin Wahlsten V., Hallberg G., Helander A., Higher alcohol consumption in early pregnancy or low to moderate drinking during pregnancy may affect children’s behaviour and development at one year and six months. Acta Paediatr, 2017. 106 (3): 446-453.
  • Hong Zhao JL., Song JM., Zhang J., Tan YL., Xin CM., A meta analysis of risk of pregnancy loss and caffeine and coffee consumption during pregnancy. Int J Gynaecol Obstet, 2015. 130 (2): 116-22.
  • Vejrup K., Brandlistuen RE., Brantsaeter AL., Katrine H., et al., Prenatal mercury exposure, maternal seafood consumption and associations with child language at five years. Environ Int, 2018. 110: 71-79.
  • Cisneros Domínguez, Grethel, and Ana Ibis Bosch Núñez. “Alcohol, tabaco y malformaciones congénitas labioalveolopalatinas.” Medisan 18.9 (2014): 1293-1297.
  • Castillo Ortiz, Natalia del. “Modificación y efectos del consumo de cafeina durante el embarazo.” (2016).
  • Fox, Nathan S. “Qué hacer y qué no hacer durante el embarazo.” Obstet Gynecol 131 (2018): 713-21.
  • Bustillo, Alejandra Lozano, et al. “Sobrepeso y obesidad en el embarazo: complicaciones y manejo.” Archivos de medicina 12.3 (2016): 11.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.