Logo image
Logo image

Selittämättömän laihtumisen syyt

2 minuuttia
Selittämätön laihtuminen on yleensä varoitusmerkki mahdollisista terveysongelmista. Vakavampien sairauksien tapauksessa painon putoamiseen liittyy yleensä myös muita oireita. Ota yhteys lääkäriin, jos huomaat painosi putoavan nopeasti ilman mitään selkeää syytä.
Selittämättömän laihtumisen syyt
Viimeisin päivitys: 13 syyskuuta, 2021

Selittämätön laihtuminen voi johtua monista syistä, joista suurin osa liittyy terveysongelmiin. Joka tapauksessa tämä on tärkeä oire, jota ei pidä jättää huomiotta ja joka edellyttää nopeaa yhteydenottoa terveydenhoidon ammattilaiseen.

Nykyään kehonpainolla on monia esteettisiä ja sosiaalisia merkityksiä. Tästä syystä sinun on ensin varmistettava, että olet menettänyt painoa ilman mitään selkeää syytä. Joskus tapahtuu niin, että henkilön käsitys omasta kehonkuvastaan muuttuu.

Tältä osin tohtori Jorge Quiroga Vila, Clínica Universidad de Navarran sisätautien osaston johtaja, huomauttaa, että jopa 50 % potilaista, jotka hakeutuvat lääkärin vastaanotolle selittämättömän laihtumisen takia, eivät itse asiassa ole laihtuneet.

Mikäli olet todella laihtunut, siihen on olemassa useita mahdollisia syitä.

Selittämätön laihtuminen

Selittämätön laihtuminen on usein merkki systeemisestä sairaudesta. Ennen kuin jatkamme, meidän on kuitenkin määritettävä, mitä merkittävä tai kliinisesti merkittävä laihtuminen tarkoittaa.

Ei ole helppoa määrittää, milloin laihtumisen pitää aiheuttaa huolta. Kuitenkin on olemassa lähes ehdoton lääketieteellinen konsensus yhdestä tietystä parametrista. 5 % painonpudotus henkilön kokonaispainosta  6–12 kuukauden aikana pitäisi olla syy lääkärin kuulemiseen. Siksi tärkeintä ei ole se, kuinka monta kiloa on menetetty, vaan kuinka suurta prosenttiosuutta kokonaispainosta se edustaa.

Vaikka tämä tosiasia saattaa tuntua itsestäänselvältä, on tärkeää korostaa sitä: painonpudotuksen on oltava tahatonta. Toisin sanoen, sinun pitäisi olla huolissasi, jos laihtuminen tapahtui itsestään, ilman että olet tehnyt mitään erityistä.

Some figure

Tärkeimmät syyt

Selittämättömään laihtumiseen on monia syitä. 75 % tapauksista on mahdollista tunnistaa syy. Ihmiset laihtuvat yleensä siksi, että he saavat vähemmän kaloreita kuin tarvitsevat tai koska he kärsivät häiriöstä, joka estää heidän kehoaan absorboimasta ravintoaineita kunnolla. Joskus se johtuu molemmista.

On hyvin yleistä, että nämä selittämättömät laihtumiset ovat seurausta masennuksesta. On erittäin tärkeää analysoida, kärsikö henkilö läheisen kuoleman, avioeron tai jonkin traumaattisen tapahtuman vuoksi ennen laihtumista.

Laihtuminen on joidenkin sairauksien ensimmäisiä oireita. Tämä koskee ruoansulatuskanavan kasvaimia, tartuntatauteja, kuten HIV, endokardiitti, tuberkuloosi ja sieni- tai loistaudit.

Laihtuminen on yleistä kilpirauhasen liikatoiminnassa tai feokromosytoomassa, diabeteksessa ja lisämunuaisen vajaatoiminnassa. Vaikka laihtumiseen liittyy useita syöpätyyppejä, näissä tapauksissa potilas kärsii myös muista oireista.

Some figure
Selittämätön laihtuminen on yksi tiettyjen kroonisten sairauksien, kuten syövän, oireista.

Ikä ja laihtuminen

Ikä on tärkeä tekijä painonpudotuksen syiden ja seurausten analysoinnissa. Tämä tapahtuu tietyissä vaiheissa tai olosuhteissa:

  • Vastasyntyneet. Ei ole harvinaista, että vauvat menettävät jopa 10 % painostaan ​​ensimmäisten 15 elinpäivänsä aikana. Tämä johtuu siitä, että vauvat poistavat nesteitä ulosteiden tai virtsan kautta. Siitä lähtien vauvojen odotetaan kasvavan puoli kiloa viikossa kuuden kuukauden ikään asti.
  • Vanhemmat ihmiset. Laihtuminen on normaali osa ikääntymisprosessia, kunhan se tapahtuu vähitellen. Lihas- ja luumassan menetys on myös normaalia, mutta äkillinen selitetty laihtuminen on merkki terveysongelmista.
  • Meidän on myös huomattava, että monesti paino laskee nopeasti raskauden aikana. Tämä tapahtuu äideillä, jotka kärsivät huimauksesta ja oksentelevat ensimmäisen kolmanneksen aikana eivätkä siksi pysty ylläpitämään riittävää ruokavaliota. Näiden potilaiden on tarkistettava asia lääkärin kanssa.
  • Psyykkinen stressi on myös yleinen syy laihtumiseen. Korkeat kortisolitasot ja syöminen epätavallisina vuorokaudenaikoina johtavat tähän. Samoin pakonomainen psykoaktiivisten lääkkeiden käyttö voi vaikuttaa painoon.

Mitä tehdä, jos havaitset selittämätöntä laihtumista

Jos huomaat menettäneesi paljon painoa lyhyessä ajassa ja huomaat, että kehon toiminnassa on muutoksia, ota yhteys lääkäriin. Terveydenhuollon ammattilainen tietää vaiheet, joita on noudatettava syyn löytämiseksi ja ongelman ratkaisemiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Reig García-Galbis, M., Rizo Baeza, M., & Cortés Castell, E. (2015). Factores predictores de pérdida de peso y grasa en el tratamiento dietético: sexo, edad, índice de masa corporal y consulta de asistencia. Nutrición Hospitalaria, 32(3), 1028-1035.
  • Vaca, Giancarlo Erazo, et al. “Factores de riesgo en pacientes con enfermedades sistémicas para los enfermedades periodontales.” RECIAMUC 4.1 (2020): 83-92.
  • Amzallag, William. “De perder peso, al control del peso.” Revista cubana de investigaciones biomédicas 19.2 (2000): 98-115.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.