Logo image
Logo image

5 siementä, jotka kannattaa sisällyttää painonpudotusta edistävään ruokavalioon

3 minuuttia
Erilaisten siementen syöminen voi parantaa painonpudotusta edistävän ruokavalion tehoa. Koska siemenet sisältävät runsaasti kuitua ja aminohappoja, ne ovat ihanteellisia aineenvaihdunnan tueksi.
5 siementä, jotka kannattaa sisällyttää painonpudotusta edistävään ruokavalioon
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Tänään esittelemme viisi siementä, jotka kannattaa sisällyttää painonpudotusta edistävään ruokavalioon. Vaikka siemenet eivät sisälläkään mitään ihmeitä tekeviä ainesosia, on niitä kuitenkin hyvä nauttia taistellessa liikakiloja vastaan.

Monissa siemenissä on niin kutsuttuja “rasvanpoltto-ominaisuuksia”, sillä ne auttavat stimuloimaan aineenvaihdunnan toimintoja, mikä auttaa painonpudotuksessa. Toiset siemenet sen sijaan sisältävät kuitua ja muita tärkeitä ravintoaineita, jotka vaikuttavat positiivisesti painonpudotuksen tärkeimpiin prosesseihin.

Mikä parasta, siemenien maku on niin miellyttävä, että niitä voidaan helposti yhdistellä muihin ruokavalion sisältämiin ruoka-aineisiin. Siemeniä voi syödä sellaisenaan, mutta niitä voidaan helposti hyödyntää myös erilaisissa resepteissä.

Haluatko tietää, mitkä siemenet ovat parhaimpia painonpudotuksen kannalta? Jatka lukemista ja ota selvää!

5 siementä, jotka kannattaa sisällyttää painonpudotusta edistävään ruokavalioon

Siemenet ovat olleet osa ihmisen ruokavaliota jo muinaisista ajoista lähtien. Vuosisatojen ajan niitä on arvostettu niiden tarjoaman energian ja hyvien ravintoarvojen vuoksi sekä siksi, että siemenet ovat loistava makro- ja mikroravintoaineiden lähde.

Viime vuosien trendinä on ollut sisällyttää siemeniä keventäviin ruokavalioihin, koska siemenillä on painonpudotusta tukevia ominaisuuksia. Lisäksi siemeniä suositellaan syötäväksi myös terveydellisistä syistä, sillä ne auttavat kontrolloimaan korkeaa kolesterolia sekä ehkäisemään diabetesta.

1. Chia-siemenet

Some figure

Chia-siemenet auttavat kiihdyttämään painonpudotusta. Ne ovat tunnettuja niiden runsaasti sisältämästä liukenevista ja liukenemattomista kuiduista sekä antioksidanteista. Koska chia-siemenet sisältävät lisäksi Omega-3 -rasvahappoja sekä aminohappoja, ovat ne niin kutsuttua superruokaa.

 • Chia-siementen säännöllinen nauttiminen auttaa taistelemaan hidasta ruoansulatusta sekä ummetusta vastaan. Lisäksi ne auttavat tehostamaan aineenvaihduntaa sekä vähentämään rasvan kertymistä vatsan alueelle.
 • Siementen sisältämien tyydyttymättömien rasvahappojen vuoksi ne auttavat taistelemaan korkeaa huonoa kolesterolia sekä triglyseridejä vastaan.
 • Chia-siemenet ovat vähäkalorisia, ja ne sisältävät proteiinia ja hiilihydraatteja, jotka auttavat optimaalisen energiatason ylläpidossa.

2. Auringonkukansiemenet

Jotkut saattavat luulla, että auringonkukansiemenet sopivat vain linnuille. Tänä päivänä ne kuuluvat kuitenkin osaksi monen ihmisen säännöllistä ruokavaliota, sillä ne ovat hyväksi painonpudotuksessa ja ahdistuneisuuden lievittämisessä.

 • Auringonkukansiemenet sisältävät runsaasti E-vitamiinia eli antioksidanttista ravintoainetta, joka auttaa taistelemaan vapaiden radikaalien vaikutusta vastaan iholla.
 • Siementen sisältämät mineraalit ja B-vitamiinit auttavat vahvistamaan lihaksia sekä vähentämään väsymystä.
 • Ne tarjoavat jonkin verran aminohappoja sekä hiilihydraatteja, jotka auttavat ylläpitämään hyvää aineenvaihdunnallista rytmiä.
 • Auringonkukansiementen sisältämät tyydyttymättömät rasvahapot auttavat stimuloimaan verisuonten puhdistumista sekä vähentämään vahingollisten lipidien kulkeutumista vereen.

3. Korianterinsiemenet

Some figure

Korianterinsiemenet ovat pieniä, ruskeita pähkinänomaisia siemeniä, joissa on korianterille ominainen sitruksinen maku. Vaikka korianterinsiemenet eivät olekaan yhtä tunnettuja kuin edellä mainitut siemenet, on niillä kuitenkin monia oloa keventäviä ja lääkinnällisiä ominaisuuksia.

 • Niiden sisältämät fytoravinteet stimuloivat aineenvaihdunnallista aktiivisuutta sekä auttavat säätelemään veren glukoositasoja.
 • Ne sisältävät tärkeitä öljyjä, jotka optimoivat insuliinintuotantoa, mikä on tärkeässä roolissa sokerin muuttamisessa energianlähteiksi.
 • Ne auttavat lievittämään ruoansulatukseen liittyviä vaikeuksia sekä puhdistamaan elimistöä sinne kertyneistä toksiineista.

4. Seesaminsiemenet

Seesaminsiemeniä saadaan seesami-nimisestä kasvista, joka kuuluu siis seesamikasvien heimoon. Seesaminsiemenet tunnetaan ympäri maailman niiden ravinnollisista ja lääkinnällisistä ominaisuuksista, sillä niistä on apua painonhallinnassa sekä sairauksien ehkäisyssä.

 • Siementen sisältämä niasiini auttaa vähentämään ahdistuneisuuden tunnetta, joka johtuu jatkuvasta halusta syödä.
 • Ne sisältävät aminohappoja, jotka tukevat lihasmassan muodostumisessa samalla parantaen fyysistä suoriutumista. 
 • Seesaminsiemenet ovat mielenkiintoinen ravintokuidun lähde. Ne auttavat parantamaan ruuansulatusta sekä kontrolloimaan kolesterolia.
 • Siementen sisältämät antioksidantit suojelevat soluja oksidatiiviselta stressiltä sekä toimivat ulostamiseen liittyvien elimien hyväksi poistamalla jätettä.

5. Pellavansiemenet

Some figure

Pellavansiementen nauttiminen on lisääntynyt räjähdysmäisesti viime vuosikymmenten aikana, vaikka kyse onkin melko vanhasta ruuasta. Niiden suosio on noussut etenkin joidenkin julkisuuden henkilöiden ja fitness-urheilijoiden ansiosta, sillä he ovat suositelleet pellavansiemenien käyttöä painonpudotuksessa.

 • Pellavansiemenet sisältävät merkittävästi kuitua, polyfenoleja sekä tärkeitä rasvahappoja, jotka ovat eduksi aineenvaihdunnalle.
 • Niiden sisältämä pieni määrä Omega-3 -rasvahappoja auttaa lisäämään elinvoimaa sekä parantamaan sydämen ja verisuonten terveyttä, etenkin siksi että ne auttavat vähentämään kolesterolia.
 • Pellavansiemenet ovat helposti sulavia ja niiden sisältämät luonnolliset öljyt voitelevat lynkkysuolta, jotta jäte pääsee helpommin poistumaan.
 • Pellavansiemenet saavat aikaan pitkäaikaisen kylläisyyden tunteen, mikä vähentää halua syödä roskaruokaa.

Mitä edellä mainituista painonpudotukseen sopivista siemenistä sinä haluaisit kokeilla? Kuten voit huomata, niillä kaikilla on tarjota tärkeitä hyötyjä ruokavalioosi. Valitse itsellesi ja kehollesi parhaiten sopivat siemenet, äläkä epäröi lisätä niitä lempi salaatteihisi ja smoothieihisi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Chia seeds. (n.d.)
  //www.clevelandclinicwellness.com/Features/Pages/chia-seeds.aspx
  metabolic-syndrome-randomized-trial
 • Basic report: 12036, seeds, sunflower seed kernels, dried. (2016, May)
  ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3626?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=35&offset=&sort=&qlookup=sunflower+seeds
 • Effects of dietary flaxseed on atherosclerotic plaque regression. Canadian Centre for Agri-food Research in Health and Medicine and the Institute of Cardiovascular Sciences, St. Boniface Hospital Research Centre, Winnipeg, Manitoba, Canada. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23585134

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.