Mitä toksiinit ovat ja kuinka ne vaikuttavat elimistössä?

Toksiinien poistamiseksi elimistöstä on tärkeää ylläpitää terveellistä ruokavaliota ja juoda riittävästi nestettä. Tässä tehtävässä tärkeimmät liittolaisesi ovat maksa ja munuaiset.
Mitä toksiinit ovat ja kuinka ne vaikuttavat elimistössä?

Viimeisin päivitys: 20 marraskuuta, 2020

Viime vuosina on puhuttu paljon toksiineista, detox-dieeteistä tai parhaista tavoista poistaa myrkkyjä liikunnalla. Harva kuitenkaan tietää, mitä toksiinit todellisuudessa ovat ja miksi elimistöä tulisi puhdistaa.

Toksiinit ovat haitallisia aineita, joita niin kasvi-, eläin- kuin bakteerisolutkin tuottavat. Ihmisten tapauksessa niitä voi syntyä elimistössä tai tulla ulkopuolelta.

Ongelma toksiineissa on se, että kertyessään kehoon ne aiheuttavat haittaa soluillemme ja kudoksillemme. Tässä artikkelissa kerromme, mistä toksiinit ovat peräisin ja mitä niiden poistamiseksi voi tehdä.

Mitä toksiinit ovat?

Toksiinit ovat siis aineita, jotka voivat olla haitallisia soluille ja kudoksille. Ne voivat olla pieniä molekyylejä, proteiineja tai muita elementtejä, joita tulee niin kehon ulko- kuin sisäpuoleltakin.

Ihan ensiksi on hyvä tietää, että elimistö tuottaa toksiineja jatkuvasti johtuen elämän kannalta välttämättömistä aineenvaihduntaprosesseista. Esimerkiksi se mekanismi, jonka kautta solut saavat energiaa, synnyttää vapaita radikaaleja.

Vapaat radikaalit ovat epävakaita molekyylejä, joita pidetään toksiineina, koska kertyessään elimistöön ne voivat aiheuttaa vaurioita soluissa. Toksiineja syntyy paljon myös syödessä, hengittäessä tai esimerkiksi tupakkaa polttaessa.

Kehossa on mekanismit, jotka neutralisoivat kaikkia näitä toksiineja tai poistavat niitä. Kun ne on neutralisoitu, niitä ei pääse kertymään kovinkaan suuria määriä, mikä on se todella haitallinen asia niissä kudosten kannalta.

Kaksi tärkeintä toksiineja neutralisoivaa ja poistavaa elintä ovat maksa ja munuaiset. Iso osa toksiineista poistetaan virtsan ja ulosteiden mukana.

Näiden elinten on kuitenkin toimittava normaalisti, jotta ne saisivat puhdistettua kehoa asiaankuuluvalla tavalla. Munuais- ja maksasairaudet muuttavat näitä puhdistusprosesseja ja hidastavat vapaiden radikaalien poistumista, mikä vaikuttaa esimerkiksi ikääntymiseen.

Maksa poistaa toksiineja.
Maksa on yksi tärkeimmistä ihmiselimistöä puhdistavista elimistä.

Saatat pitää tästäkin artikkelista: 5 kosmetiikasta löytyvää myrkkyä

Muita merkittäviä toksiineja

Kuten jo yllä mainittiin, ruoka on merkittävä toksiinien lähde – ei vain niiden reaktioiden vuoksi, joita elimistön sisällä tapahtuu ruoankäsittelyn aikana, vaan myös siksi, että niitä tulee itse ruoankin mukana.

Runsaasti lisäaineita ja rasvaa sisältävissä ruoissa on enemmän toksiineja. Sama koskee esimerkiksi friteerattuja ja uppopaistettuja sekä korkeissa lämpötiloissa valmistettuja ruokia. Myös tupakka ja alkoholi ovat äärimmäisen haitallisia.

Saasteet, kuten raskasmetallit, joita on joissakin syömissämme eläinkunnan tuotteissa, ovat nekin toksiinien lähde. Eikä pidä unohtaa sitäkään, että eläinten kuten käärmeiden ja joidenkin hyönteisten myrkky on myös toksista.

Ultraprosessoitu ruoka, joka on yleistä nykyajan elintarviketeollisuudessa, nopeuttaa myrkynvapautumisprosessia johtuen sen valmistuksen monista vaiheista. Kaupasta ostettava ruoka tulisikin valita huolella terveysriskien minimoimiseksi.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Opi lisää maksasairauksista

Kuinka toksiineja voi poistaa kehosta?

Puhdistuskuurien tehosta ei ole varmuutta
Puhdistuskuurien tehosta ei ole selvää näyttöä.

Vaikka erilaisia puhdistuskuureja ja detox-dieettejä mainostetaan paljon, niiden hyödyistä ei ole vielä mitään selvää tutkimusnäyttöä. On kuitenkin totta, että haitta-aineiden poistamiseksi kehosta elinten on toimittava kunnolla, erityisesti maksan ja munuaisten.

Tästä syystä on erittäin tärkeää juoda riittävästi nestettä, 1,5-2 litraa vettä päivässä. Tämä auttaa munuaisia muodostamaan enemmän virtsaa ja puhdistamaan itseään useammin.

On myös loogista, että jos nautittujen haitta-aineiden määrää vähentää, siitäkin on hyötyä terveydelle. Tämän voi tehdä esimerkiksi välttämällä kokonaan alkoholia, tupakkaa sekä prosessoituja ja runsasrasvaisia ruokia. Lisäksi ruokavalioon tulisi lisätä enemmän hedelmiä ja vihanneksia.

Ruokavalio ei ole ainoa keino puhdistaa elimistöä

Suosittelemme viettämään aktiivista elämää ja harrastamaan kohtuutehokasta liikuntaa useita kertoja viikossa. Myös liikunnan kautta voi nimittäin poistaa haitallisia aineita kehosta ja laskea samalla stressitasoa, joka näyttäisi liittyvän asiaan.

Sinun tulee muistaa, että toksiinit ovat haitallisia kudoksille. Ennen kuin ryhdyt millekään dieetille tai käytät puhdistavia tuotteita, on tärkeää perehtyä aiheeseen asiantuntijan kanssa.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rodríguez Perón, José Miguel, José Rogelio Menéndez López, and Yoel Trujillo López. “Radicales libres en la biomedicina y estrés oxidativo.” Revista cubana de medicina militar 30.1 (2001): 15-20.
  • Sánchez-Valle, Vicente, and Nahum Méndez-Sánchez. “Estrés oxidativo, antioxidantes y enfermedad.” Médica Sur 20.3 (2018): 161-168.
  • Saavedra, Octavio Maldonado, et al. “Radicales libres y su papel en las enfermedades crónico-degenerativas.” (2010).
  • Cogollos Ortega, Marcos. “Antinutrientes en las dietas detox.” (2019).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.