Logo image
Logo image

5 kosmetiikasta löytyvää myrkkyä

3 minuuttia
Käytämme joka päivä erilaisia ​​kosmetiikkatuotteita ihon puhdistukseen, meikkaukseen sekä ihon desinfiointiin. Jotkut näistä päivittäin käyttämistämme kosmetiikkatuotteista voivat kuitenkin sisältää myrkyllisiä aineita, joiden mahdollisia haittavaikutuksia terveydelle tutkitaan tälläkin hetkellä.
5 kosmetiikasta löytyvää myrkkyä
Sergio Alonso Castrillejo

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Sergio Alonso Castrillejo

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Oletko koskaan kurkistanut päivittäin kasvoille ja keholle käyttämiesi tuotteiden ainesosiin? On tärkeää, että tunnistat seuraavat 5 kosmetiikasta löytyvää myrkkyä, sillä ne voivat vahingoittaa ihoasi ja jopa yleistä terveydentilaasi.

Parabeenit, sulfaatit, lyijy, triklosaani tai ftalaatit ovat näistä myrkyllisistä ainesosista yleisimpiä. Selitämme seuraavaksi, miksi ne ovat terveydelle haitallisia ja miksi sinun tulisi välttää niitä. Omaa terveyttä ei kannata asettaa vaakalaudalle, ja markkinoilla on myös runsaasti kosmetiikkatuotteita, jotka eivät ole haitallisia ihollesi ja yleiselle terveydellesi.

5 kosmetiikasta löytyvää myrkkyä, jotka voivat vahingoittaa ihoasi

1. Parabeenit

Some figure

Parabeenit ovat aineita, joita käytetään suurissa määrissä säilöntäaineina päivittäiseen kauneudenhoitoon suunnatuissa tuotteissa.

Parabeenit ovat säilöntäaineita, joita lisätään useimpien kosmetiikkatuotteiden lisäksi myös lääkinnällisiin ja teollisiin tuotteisiin. Parabeenien haitallisista vaikutuksista ihon hyvinvointiin sekä sen mahdollisesta osallistumisesta rintasyövän muodostumiseen sen estrogeenisten ominaisuuksien vuoksi on tehty tutkimuksia jo useampien vuosien ajan.

Sen käytön rajoittamiseksi ei kuitenkaan ole vielä löydetty riittävästi näyttöä. Jotkut tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että parabeenien käytön riski olisi merkittävä, jos tätä ainetta sisältäville kemikaaleille altistuminen olisi päivittäistä. Tänä päivänä se onkin enemmän kuin mahdollista, sillä parabeenien yhä laajempi esiintyminen monissa eri tuotteissa ja jopa ruoassa suosii jatkuvaa altistumista kyseiselle kemikaalille.

2. Sulfaatit

Useiden eri sulfaattien joukosta haluamme korostaa erityisesti natriumlauryylisulfaattia (SLS), yleistä surfaktanttista ainetta, jolla on puhdistava vaikutus. Tämä yhdiste tunkeutuu ihon läpi ja aiheuttaa ihon kuivumista ja ihoärsytystä kosmetiikkatuotteen SLS-pitoisuudesta riippuen.

Siitä kritiikistä, joka koskee natriumlauryylisulfaatin suhdetta syövän muodostumiseen, ei kuitenkaan ole löytynyt tieteellistä näyttöä. On kuitenkin myös totta, että pitkäaikaiset tutkimukset sen jatkuvan käytön vaikutuksista ihon terveyteen puuttuvat edelleen.

  • Kosmetiikkatuotteisiin voidaan myös lisätä joitakin natriumlauryylisulfaattia lievempiä sulfaatteja, joita käytetään sen vähemmän haitallisina korvikkeina; näistä esimerkkejä ovat ammoniumlauryylisulfaatti (ALS) ja natriumlauryylieetterisulfaatti (SLES).

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Tiedätkö, missä kuudessa ruoassa on eniten myrkkyjä?

3. Lyijy

Some figure

Erityisesti huulipunissa lyijy on yksi edustavimmista elementeistä, joilla voi olla mahdollisia haittavaikutuksia terveyden kannalta.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n suorittama tutkimus analysoi huulipunien ja muiden kosmetiikkatuotteiden sisältämiä lyijypitoisuuksia. Näiden tuotteiden joukosta erottuivat erityisesti maailmalla tunnetut tuotemerkit.

Tämän analyysin perusteella tutkijat määrittivät sen enimmäismäärän lyijyä, jota näistä tuotteista löytyy sekä toteuttivat erilaisia toimenpiteitä niiden tuotteiden poistamiseksi, jotka voisivat osoittautua terveydelle vaarallisiksi tuotteiksi. Tutkimuksessa määriteltiin, että jopa 10 ppm lyijyä näissä tuotteissa ei muodostaisi merkittävää riskiä terveyden kannalta.

On kuitenkin huomattava, että analyysissä otetaan huomioon vain näiden kosmetiikkatuotteiden ulkoinen käyttö. Huulipunan tapauksessa tutkimus ei esimerkiksi ottanut huomioon sitä osaa huulipunasta, jonka henkilö vahingossa nielee.

4. Triklosaani

Trikloosaani (TCS) on yleinen antimikrobinen ainesosa, jota löytyy esimerkiksi deodoranteista ja puhdistusaineista, kuten desinfiointiaineista. Pienissä määrin sitä voi löytyä myös hammastahnoista ja suuvesistä.

Tämä yhdiste imeytyy helposti ihoon ja limakalvoihin. Itse asiassa sitä on havaittu virtsassa ja jopa rintamaidossa, ja sille jatkuva altistuminen liittyy allergioihin, astmaan, sydän- ja verisuonitauteihin, endokriinisiin ongelmiin, lisääntymiseen liittyviin ongelmiin sekä tietyntyyppisten syöpien kehittymiseen.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Näin lievität atooppisen ihottuman oireita

5. Ftalaatit

Some figure

Ftalaattien kaltaiset yhdisteet vaikuttavat elimistön hormonitoimintaan ja tämän lisäksi niiden vaikutusta hedelmällisyyteen tutkitaan tälläkin hetkellä.

Ftalaatit ovat monitoiminnallisia kemiallisia komponentteja, joita käytetään monissa päivittäiseen kulutukseen suunnatuissa tuotteissa, mukaanlukien kosmeettiset ja henkilökohtaiset hygieniatuotteet ja jopa vauvoille suunnatut hygieniatuotteet. Lisäksi niitä voidaan löytää monista muovisista säilöntäastioista. Sen laajan esiintyvyyden vuoksi olemme suorassa ja säännöllisessä kontaktissa ftalaattien kanssa.

Ftalaatit on liitetty vakaviin terveysongelmiin, kuten hedelmättömyyteen, liikalihavuuteen, astmaan, allergioihin ja jopa rintasyöpään. Vaikka joissakin tutkimuksissa ftalaatille altistumiselle on havaittu terveydelle merkityksettömiä muutoksia, ei niissä myöskään oteta huomioon ftalaattien vaikutuksen kehitystä pitkällä aikavälillä, aivan kuin tutkimukset itse esittävät.

5 kosmetiikasta löytyvää myrkkyä: yhteenveto

Kuten olemme voineet huomata, näistä tutkimuksista on vaikeaa löytää yksimielisyyttä, sillä jotkut tutkimukset osoittavat näiden komponenttien turvallisuuden, siinä missä taas toiset varoittavat niihin liittyvistä terveysriskeistä. Joka tapauksessa joudumme päivä päivältä enemmän kontaktiin tämäntyyppisten aineiden kanssa, joita vain tulevaisuudessa teetettävät tutkimukset voivat luotettavasti arvioida.

Tästä syystä suosittelemme välttämään näitä myrkyllisiä aineita kosmetiikassa aina, kun se vain on mahdollista. Monet näistä kemikaaleista eivät ole edes välttämättömiä ja ne voidaan korvata helposti muilla paljon luonnollisemmilla komponenteilla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Crinnion, W. J. (2010). Toxic effects of the easily avoidable phthalates and parabens. Alternative Medicine Review.
  • Darbre, P. D., & Harvey, P. W. (2008). Paraben esters: Review of recent studies of endocrine toxicity, absorption, esterase and human exposure, and discussion of potential human health risks. Journal of Applied Toxicology. https://doi.org/10.1002/jat.1358
  • Löffler, H., & Happle, R. (2003). Profile of irritant patch testing with detergents: Sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate and alkyl polyglucoside. Contact Dermatitis. https://doi.org/10.1034/j.1600-0536.2003.480105.x
  • Brown, V. J. (2013). Metals in Lip Products – A Cause for Concern? Environmental Health Perspectives. https://doi.org/10.1289/ehp.121-a196
  • Weatherly, L. M., & Gosse, J. A. (2017). Triclosan exposure, transformation, and human health effects. Journal of Toxicology and Environmental Health – Part B: Critical Reviews. https://doi.org/10.1080/10937404.2017.1399306

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.