Korkean kolesterolin hallinta ruokavalion avulla

Parempien ruokailutottumusten oppiminen on elintärkeää kolesterolitasojen hallinnan kannalta. Tiesitkö, että korkeaan kolesteroliin on olemassa erityinen ruokavalio? Jatka lukemista!
Korkean kolesterolin hallinta ruokavalion avulla
Daniel Baldó Vela

Kirjoittanut ja tarkastanut sairaanhoitaja Daniel Baldó Vela.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kolesterolin hallinta on tärkeää, vaikka kolesteroli onkin normaali osa kehon soluja. Se on itse asiassa erittäin tärkeä monien fysiologisten prosessien kannalta. Valitettavasti kolesterolista tulee kuitenkin haitallista silloin, kun sitä on liikaa.

Mutta tiesitkö, että voit pitää kolesterolitason vakaana noudattamalla siihen tarkoitettua ruokavaliota?

Hyperkolesterolemia, tai korkea kolesteroli, kaksinkertaistaa sydänkohtauksen ja aivoverenkiertohäiriöiden riskin. Onkin suositeltavaa vähentää kaikkien runsaasti kolesterolia sisältävien ruokien käyttöä. Mutta ottaen huomioon sen, että 90 % veren kolesterolista ei tule syömästämme ruoasta vaan kehosta itsestään, on tämä toisinaan jossakin määrin turha ja haitallinen teko.

Amerikan sydäntautiyhdistys on selvittänyt, että 80 % korkean hyperkolesterolemiariskin omaavista ihmisistä ei pidä huolta kolesterolitasostaan.

Mitä meidän sitten tulisi syödä pitääksemme korkean kolesterolin hallinnassa? Sen salaisuutena on toimia endogeenisessä synteesissä.

Korkean kolesterolin hallinta ruokavalion avulla

Älä tukahduta kolesterolia

Kyllä, luit oikein. Tämä menetelmä on aivan päinvastainen kuin mitä ehkä ajattelit. Kehomme säätelee kolesterolia negatiivisen palautemekanismin avulla. Mitä enemmän kolesterolia kehossa siis on, sitä vähemmän se tuottaa sitä. Voit pysäyttää endogeenisen tuotannon vain lisäämällä kolesterolia ruokavalion avulla.

Useat prosessit aktivoituvat lisäämään kolesterolin tuotantoa sen ollessa alhainen. Sinun tulee kuitenkin olla varovainen runsaasti kolesterolia sisältävien ruokien valitsemisessa, sillä jotkut niistä ovat haitallisia muista syistä. Kananmunat ovat esimerkiksi hyvä vaihtoehto.

Syö ruokia, joissa on paljon Omega-3 ja Omega-9 -rasvahappoja

Kolesterolin hallinta ruokavalion avulla.

Omega-3 ja Omega-9 -rasvahappoja runsaasti sisältävien ruokien syöminen auttaa hallitsemaan korkeaa kolesterolia.

Nämä rasvahapot estävät kolesterolin tuotantoa. Ne myös vähentävät kolesterolia valtimoihin kuljettavien proteiinien synteesiä ja auttavat poistamaan muodostuneen kolesteroliplakin. Omega-9 -rasvahappoja saat helposti tietyistä ruoista, kuten oliiviöljystä.

Omega-3 puolestaan hapettuu lämmön kanssa ja sen saaminen pelkästä ruokavaliosta on erittäin vaikeaa. Yksi tapa sen riittävän määrän takaamiseksi on ottaa lisäravinteita.

Vähennä hiilihydraatteja, joiden glykeeminen indeksi (GI) on korkea

Insuliini voi aktivoida mekanismeja, jotka edistävät kolesterolin synteesiä. On siis tärkeää välttää tämäntyyppisiä ruokia, jotka lisäävät sen tuotantoa.

Niitä ovat jotkin niin sanotut korkean glykeemisen indeksin omaavat hiilihydraatit.

Syö ruokia, jotka voivat lisätä korkean tiheyden lipoproteiinien määrää

Hallitse kolesterolitasoja avokadon avulla.

Korkean tiheyden lipoproteiinia sisältävien ruokien syöminen estää kolesterolia kertymästä valtimoihin.

Korkean tiheyden proteiinit (HDL) eivät ole kolesterolityyppejä (on vain yhdenlaista kolesterolia), mutta ne toimivat kulkuvälineenä sen liikuttamisessa. Ne näkyvät verikokeissa “HDL-kolesterolina” ja tunnetaan puhekielessä “hyvänä kolesterolina”.

HDL:n toiminta on tärkeää, jotta korkean kolesterolin hallinta onnistuu. Se on käytännössä katsoen vastuussa näiden proteiinien kuljettamisesta alueille, joissa niitä joko käytetään tai joissa ne poistetaan.

HDL-tasoa lisäävien ruokien syöminen onkin siis tärkeä toimenpide.

Korkean kolesterolin hallinta probioottien avulla

Lactobacillus reuteri on todistetusti tehokas hoitokeino hyperkolesterolemiaan. Se edistää sappisuolojen poistamista suoliston kautta. Kun näin tapahtuu, lisää keho kolesterolin käyttöä uusien suolojen muodostamiseksi ja vähentää siten veren kolesterolitasoa.

Toimiakseen probioottien täytyy sisältää vähintään 10 x 6 CFU -pesäkkeitä muodostavia yksiköitä, olla peräisin ihmisestä sekä pysyä aktiivisena suolistossa.

Sen sijaan että välttelisit kolesterolia ruokavaliossa, tulee sinun vaikuttaa endogeeniseen synteesiin. Sen tehdäksesi sinun täytyy vähentää sitä aktivoivien ruokien määrää. Sinun tulee myös lisätä sellaisten ravintoaineiden määrää, jotka voivat lisätä sen kuljetusta alueille, joissa kolesterolia voidaan joko käyttää tai se voidaan poistaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Soliman GA., Dietary colesterol and the lack of evidence in cardiovascular disease. Nutrients, 2018.
  • Watanabe Y., Tatsuno I., Omega 3 polyunsaturated fatty acids for cardiovascular diseases: present, past and future. Expert Rev Clin Pharmacol, 2017. 10 (8): 865-873.
  • Wu Y., Zhang Q., Ruan Z., Effect of probioti lactobacillus on lipid profile: a systematic review and meta analysis of randomized, controlled trials. PLoS One, 2017.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.