Logo image
Logo image

Neljä tapaa alentaa kolesterolia ilman statiineja

3 minuuttia
Kolesterolia voidaan alentaa käyttämällä siihen tarkoitettuja lääkkeitä, statiineja, mutta niillä on usein negatiivisia sivuvaikutuksia. Tässä on siis neljä tapaa alentaa kolesterolia luontaisesti ilman statiineja.
Neljä tapaa alentaa kolesterolia ilman statiineja
Kirjoittanut Óscar Dorado
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Statiinit ovat lääkkeitä, jotka auttavat hallitsemaan ja alentamaan kolesterolia. Niillä on kuitenkin usein haitallisia sivuvaikutuksia niitä käyttäville. Tästä syystä haluamme kertoa sinulle joitakin tapoja, joilla voit alentaa kolesterolia ilman statiineja. Kokeile!

Näiden lipidiä alentavien lääkkeiden toiminta perustuu maksan kolesterolin tuotannon estämiseen. Statiinien tehokkuus kolesterolitason vähentämisessä tai tasapainottamisessa aiheuttaa kuitenkin monia muita negatiivisia seurauksia. Niitä ovat muun muassa lihaskipu, diabeteksen syntymisen riski, maksaentsyymien epänormaali veritaso sekä ruoansulatusongelmat. Ne myös ehkäisevät HDL-C-entsyymiä, jolla on keskeinen rooli hyvän kolesterolin tuotannossa.

Näiden vaikutusten johdosta sinun tulisi tietää, että on muita tapoja alentaa kolesterolia ilman statiineja, jotta voit vähentää sydän- ja verisuoniongelmien riskiä. Lue lisää tästä artikkelista.

Neljä tapaa alentaa kolesterolia ilman statiineja

Veren kohonnut kolesterolitaso johtaa ateroskleroosiin. Ajan kuluessa se voi johtaa sydänkohtaukseen, aivohalvaukseen sekä perifeeriseen verisuonitautiin. Kolesterolitasoa on paras hoitaa tiukalla ruokavaliolla, joka koostuu alhaisesta määrästä tyydyttyneitä rasvoja sekä transrasvoja ja vähäkolesterolisista ruoista.

Sen ehkäisemiseksi ilman, että sinun täytyy turvautua lääkkeisiin, olemme koonneet tähän joitakin kolesterolia alentavia tapoja ilman statiineja:

1. Muuta ruokavaliota

Some figure

Ensimmäinen vinkki korkean kolesterolitason laskemiseen ilman statiineja on muuttaa ruokavaliota. Terveellinen ruokavalio tarkoittaa:

  • Transrasvojen välttämistä. Siihen sisältyvät margariini ja muut prosessoidut kasviöljyt, joita saamme valmisruoista.
  • Tyydyttyneiden rasvojen nauttimisen vähentämistä. Voi, kananmunat ja punainen liha ovat paljon terveellisempiä kuin transrasvat, mutta niitä tulee nauttia kohtuudella ja tasapainoisen ruokavalion kanssa, joka sisältää hieman kaikkea jokaisesta ruokaryhmästä.
  • Hienon sokerin, viljojen ja natriumin alentamista. Jälleen kerran melkein kaiken prosessoidun ja valmiiksi pakatun ruoan välttämistä.

Tasapainoisen ruokavalion pitäisi sisältää tuoretta ruokaa, jossa on runsaasti kuituja kuten hedelmiä, vihanneksia, siemeniä sekä täysjyviä. Lisäksi sen pitäisi sisältää Omega-3 -rasvahappoa, kalsiumia, magnesiumia, kaliumia ja D-vitamiinia sisältäviä ruokia. On välttämätöntä, että sisällytät asianmukaisen annoksen kaikkien ruokaryhmien ruokia päivittäisiin aterioihin.

Tiettyjä ruokia, jotka voivat auttaa alentamaan kolesterolitasoa, ovat pähkinät, oliiviöljy, munakoiso, kala, täysjyvät, kaura, banaanit, soija ja rypäleet.

Hyvä ruokavalio on tärkeää kaikille. Olet kuitenkin loppujen lopuksi sitä, mitä syöt. Se on tärkeää sydän- ja verisuonisairauksille alttiille ihmisille.

Lue myös: 8 kehon varoitusmerkkiä aivohalvauksesta

2. Lopeta tupakointi

Some figure

On yleisesti tunnettua, että tupakointi aiheuttaa monia seurauksia terveydelle. Tässä tapauksessa tupakointi osallistuu yhdessä kolesterolin kanssa sydänsairauksien edistämiseen. Joten jos sinulla on korkea kolesteroli, on se ihanteellinen aika lopettaa tupakointi.

Tupakoinnin lopettaminen yhdistyy selvästi HDL-C -entsyymipitoisuuden kasvuun. Yleisesti ottaen sen kohoaminen tapahtuu nopeasti, alle kolmessa viikossa, ilman selkeää muutosmallia sen jälkeen. Tämä korostaa sitä, että jotkut tupakoinnin haittavaikutukset vaikuttavat olevan nopeasti palautuvia tupakoinnin lopettamisen jälkeen. Sitä myöten se vahvistaa argumentteja, joilla tupakoivia ihmisiä rohkaistaan lopettamaan tupakointi.

3. Vähennä stressiä

Mikäli haluat alentaa kolesterolia, tulisi sinun yrittää elää stressitöntä elämää. Stressin ja kohonneen kolesterolitason välillä on ehdottomasti yhteys.

Stressin vähentäminen saattaa olla niinkin yksinkertaista, että et ota vastuuta yhtä monista asioista ja lisäät fyysistä aktiivisuutta sekä luonnossa vietettyä aikaa.

Käsitelläksesi stressiä paremmin, on ensin tärkeää ymmärtää se, milloin stressistä aiheutuu sinulle ongelmia. Tunnista sen aiheuttajat ja arvioi sekä muuta elämäntyyliäsi. Tämän tavoitteena on vapauttaa painetta, jota saattaa syntyä, kun yrität tehdä liian monta asiaa lyhyessä ajassa.

Lue myös: Kuinka hallita stressiä kunnolla: 6 vinkkiä

4. Vähennä kolesterolia ilman statiineja liikunnan avulla

Some figure

Sen lisäksi, että liikunta auttaa vähentämään stressiä, on sillä myös erittäin positiivinen vaikutus dyslipidemiasta kärsivän ihmisen fyysiseen kuntoon ja siten se alentaa kolesterolitasoa. Liikunnan optimaalinen tapa, määrä, voimakkuus ja kesto kolesterolitason parantamiseksi pitää kuitenkin vielä määritellä.

Aihetta käsittelevissä tutkimuksissa kuitenkin vahvistetaan, että säännöllisellä fyysisellä aktiivisuudella on hyödyllinen vaikutus kolesterolitasoon, sillä se auttaa ehkäisemään ja hallitsemaan kohonnutta kolesterolia vähentäen samalla sydänkohtauksen, aivohalvauksen ja sepelvaltimotaudin riskiä.

Sinun tulisi olla kaiken kaikkiaan niin fyysisesti aktiivinen kuin vain mahdollista, mutta pelkästään 30 minuuttia päivässä auttaa vähentämään kolesterolia.

Pidä mielessä, että jos haluat alentaa kolesterolia ilman statiineja, tulee sinun luopua pahoista tavoista ja parantaa kokonaisvaltaista elämäntyyliä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Aune D, Giovannucci E, Boffetta P, Fadnes LT, Keum N, Norat T, Greenwood DC, Riboli E, Vatten LJ, Tonstad S. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Int J Epidemiol. 2017 Jun 1;46(3):1029-1056. doi: 10.1093/ije/dyw319. PMID: 28338764; PMCID: PMC5837313.
  • Song W, Wang W, Dou LY, Wang Y, Xu Y, Chen LF, Yan XW. The implication of cigarette smoking and cessation on macrophage cholesterol efflux in coronary artery disease patients. J Lipid Res. 2015 Mar;56(3):682-691. doi: 10.1194/jlr.P055491. Epub 2015 Jan 19. PMID: 25601961; PMCID: PMC4340315.
  • Kivimäki M, Steptoe A. Effects of stress on the development and progression of cardiovascular disease. Nat Rev Cardiol. 2018 Apr;15(4):215-229. doi: 10.1038/nrcardio.2017.189. Epub 2017 Dec 7. PMID: 29213140.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.