Uusi ruokapyramidi terveelliseen elämään

toukokuu 18, 2019
Terveellinen elämäntapa, johon kuuluu fyysistä aktiivisuutta, on uuden ruokapyramidin perusta. Se suosittelee liikkumaan vähintään tunnin päivässä kunnossa pysymiseksi ja sairauksien ehkäisemiseksi.

Tiedätkö, millainen on uusi ruokapyramidi? Tässä artikkelissa puhumme uusista ravitsemussuosituksista, jotta voit noudattaa niitä ja kohentaa terveyttäsi.

Terveenä pysyäkseen on syötävä tasapainoisesti. Paras keino tehdä tämä on nauttia tuotteita eri ruokaryhmistä. Terveellistä ruokavaliota tulisi myös täydentää kehoa hyödyttävillä ja vahvistavilla aktiviteeteilla, kuten säännöllisellä liikunnalla.

Spanish Society of Community Nutrition (SENC) -yhdistys esitteli vastikään joitakin uusia ohjeistuksia ruokavaliota koskien. Se teki parannuksia niin kutsuttuun ruokapyramidiin, joka auttaa ihmisiä elämään terveemmin ja parantamaan elämänlaatuaan yleisesti.

Uusi ruokapyramidi: perusta

Kasviksilla on tärkeä merkitys uudessa ruokapyramidissa

Yksi suurimmista vanhaan ruokapyramidiin tehdyistä muutoksista tehtiin sen perustaan. Tämä pyramidin ensimmäinen lokero suosittelee elämään terveellisesti liikkumalla vähintään 60 minuuttia päivässä.

Terveellisen ruokavalion pohja on säännöllinen liikunta ja sopiva paino. Mikä tahansa laji käy se mikä on tärkeää, on kehon pitäminen kuosissa, suorituskyvyn parantaminen ja sydämen sekä vastustuskyvyn vahvistaminen. Tämä auttaa ehkäisemään rappeumasairauksia.

Liikuntaa harrastamalla on helpompi ylläpitää hyvää energiatasapainoa eli estää lihominen. Keholle pitää antaa toisaalta riittävästi energiaa kaikkien aktiviteettien suorittamiseen.

Jos olet syönyt liian paljon tai epäterveellisiä ruokia, liikunta auttaa polttamaan nuo ylimääräiset kalorit. Tämä auttaa ehkäisemään rasvan kertymistä.

Syö ruokia kaikista ruokaryhmistä

Uuden ruokapyramidin toiseen lokeroon on sisällytetty täysjyvä, tärkkelykset ja terveelliset hiilihydraatit.

Hedelmiä ja vihanneksia tulisi syödä kahdesta kolmeen kertaan päivässä. Niistä saa välttämättömiä ravintoaineita, kuten vitamiineja ja kivennäisaineita, joten niitä on syötävä säännöllisesti.

Suosittelemme valitsemaan hedelmiä jälkiruoaksi runsassokeristen ja -rasvaisten tuotteiden sijaan. Hedelmät auttavat hillitsemään mielitekoja makeaan aiheuttamatta terveyshaittoja ja lihottamatta.

Myös maitotuotteita tulisi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon. Laktoosi-intoleranssista kärsivät voivat valita maidottomia korvikkeita. Painontarkkailijoille on monia vähärasvaisia ja rasvattomia versioita.

Myös valkoiset lihat, kana ja kala kuuluvat uuteen ruokapyramidiin, ja ne tulisi mieluiten kypsentää grillissä tai uunissa käyttäen mahdollisimman vähän rasvaa. Niitä voi täydentää kananmunilla tai kasviproteiinin lähteillä.

Tutustu: Kuinka monta ateriaa päivässä pitäisi syödä, jos haluaa pudottaa painoa?

Uusi ruokapyramidi sallii satunnaisen herkuttelun

Uusi ruokapyramidi sallii satunnaisen herkuttelun

Uuden ruokapyramidin huipulla sijaitsevat ne ruoat, joita tulisi nauttia satunnaisesti ja kohtuudella. Niihin kuuluvat punainen liha ja makkarat.

Jotta nämä ruoat olisivat hyödyksi eivätkä pilaisi ruokavaliota, niiden kypsentämistä rasvassa tulisi välttää. Ihanteellista olisi syödä niiden kanssa kasviksia ja terveellisiä rasvoja.

Samoin alkoholijuomia voi nauttia vastuullisesti. Punaviinin, valkoviinin ja oluen tiedetään olevan terveydelle jossain määrin hyödyllisiä.

On silti parasta nauttia enintään yksi alkoholijuoma viikossa. Lisäksi on aina hyvä muistaa juoda riittävästi nestettä ennen ja jälkeen alkoholin.

Ne ruoat, joita tulisi syödä ainoastaan hyvin harvakseltaan, ovat runsaasti tyydyttynyttä rasvaa ja sokeria sisältävät tuotteet, kuten donitsit, jäätelöt, leivokset ja vastaavat.

Lue tämäkin artikkeli: Painonpudotus ilman dieettiä: 7 toimivaa muutosta

Lisäravinteet

Uuden ruokapyramidin huipulla ovat lisäravinteet. Yleisesti ottaen tulisi syödä mahdollisimman monipuolisesti, jotta ravinnosta saisi kaiken tarpeellisen, ilman lisäravinteita.

Joskus lisäapu voi kuitenkin tulla tarpeeseen. Kysy lääkäriltäsi, sillä lisäravinteita tulisi käyttää asiantuntijan ohjeistuksella.

Lisäravinteet voivat auttaa ravintoainepuutoksien voittamisessa, mutta niillä ei tulisi korvata ruokia.

  • Díaz SM, Ximena, Neri D, Daniela, Moraga M, Francisco, Rebollo G, María Jesús, Olivares C, Sonia, & Castillo D, Carlos. (2006). Análisis comparativo de la canasta básica de alimentos, pirámide alimentaria y recomendaciones nutricionales para preescolares y escolares chilenos: A comparative analysis. Revista chilena de pediatría77(5), 466-472. https://dx.doi.org/10.4067/S0370-41062006000500003
  • Gil, Ángel, Ruiz-López, María Dolores, Fernández-González, Miguel, & Martínez de Victoria, Emilio. (2015). Guía FINUT de estilos de vida saludable: más allá de la Pirámide de los Alimentos. Nutrición Hospitalaria31(5), 2313-2323. https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.31.5.8803
  • González-Gross, M., Gómez-Lorente, J. J., Valtueña, J., Ortiz, J. C., & Meléndez, A.. (2008). The “healthy lifestyle guide pyramid” for children and adolescents. Nutrición Hospitalaria23(2), 159-168. Recuperado en 28 de enero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0212-16112008000200013&lng=es&tlng=en.