Kuinka monta ateriaa päivässä pitäisi syödä, jos haluaa pudottaa painoa?

Kuinka monta ateriaa sinun pitäisi syödä päivässä: kolme, viisi, kuusi? Tämä on nykyään yksi kiistellyimmistä syömiseen liittyvistä ongelmista. Ravitsemusterapeutit ovat esitelleet monia eri syömisaikatauluja. Mikä niistä on paras painonpudotukseen?
Kuinka monta ateriaa päivässä pitäisi syödä, jos haluaa pudottaa painoa?

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Päivittäin syömiemme aterioiden lukumäärä on tämän hetken kuuma puheenaihe. Se voi saada sinut ajattelemaan, että tämä ongelma on kaikista tärkein asia. Se saattaa pitää paikkansa jossain määrin, mutta asiantuntijoiden mukaan se on kuitenkin paljon monimutkaisempaa. Vaikka siitä ei olekaan yleistä yhteisymmärrystä, suosittelevat ravitsemusterapeutit tällä hetkellä syömään 5-6 ateriaa päivässä.

Useiden aterioiden syöminen päivässä auttaa nopeuttamaan aineenvaihduntaa

Tällä käytännöllä on ehdottomasti etunsa. Ensimmäinen etu on se, että aineenvaihduntasi nopeutuu. Kun sinulla on nopeampi aineenvaihdunta, estää se rasvaa kertymästäKun olet pitkän aikaa syömättä, kerääntyy kehoon rasvaa.

Toisin sanoen harvojen ja erittäin suurten annosten syöminen saa kehon varastoimaan rasvaa. Se on mekanismi, jota keho käyttää energian säästämiseksi, kun ruokaa ei ehkä ole saatavilla.

Kun taas syöt useita aterioita päivässä, insuliinin tuotannon säätely on parempaa. Rasva ei keräänny, koska käytät energiaa ja täydennät sitä läpi päivän. Tämä on avaintekijä painonpudotukseen ja hyvään terveyteen. Älä kuitenkaan unohda harrastaa liikuntaa.

Hallitse mielihaluja

nainen miettii, kuinka monta ateriaa päivässä hänen kannattaisi syödä

Mielihalut tekevät terveellisesti syömisestä vaikeampaa. Mielihalut voivat jopa pahentua silloin, kun olet dieetillä ja yrität laihduttaa. Tuloksena on se, että antaudut turhautuneisuudelle ja palaat takaisin epäterveellisiin syömistapoihin.

Toisinaan näin tapahtuu oikeasta nälästä ja toisinaan kyseessä on vain mielihalu. Jos totut tapaan syödä useita pieniä aterioita päivässä, voit pienentää “tunnenälkääsi”. Itse asiassa tämä syömisaikataulu antaa sinun syödä välipaloja, toisin kuin tiukemmat ruokavaliot.

Ravitsemuksellisesta näkökulmasta hedelmät ja proteiini, kuten kana, voivat olla melko tehokkaita ruokia mielihaluja vastaan taistelemisessa. Ajatuksena on auttaa sinua tuntemaan itsesi kylläiseksi ilman, että olet liian täynnä.

Kuinka monta ateriaa? Tämä ei kuitenkaan ole ainoa tekijä

raikas salaatti

Useiden aterioiden syöminen päivässä on suositeltavaa, mutta se ei takaa mitään. Oikeastaan ihmiset, jotka syövät kolme isoa ateriaa päivässä välipalojen lisäksi tulevat todennäköisemmin lihomaan. Joten yli kolme ateriaa päivässä syövät ihmiset eivät välttämättä pudota painoa.

Tärkeintä on syödä useita kertoja päivässä, mutta pieninä annoksina. Lisäksi on tiettyjä hetkiä päivässä, jolloin on paras syödä hiilihydraatteja ja hetkiä, jolloin niitä tulisi vältellä.

Ideana on rajoittaa sellaisen ruoan syömistä, joka on erittäin huonoa terveydellesi. Tarkista annoskoot, sisällytä ruokavalioon vihanneksia ja hedelmiä ja poista tyydyttyneet rasvat sekä sokeri. Nämä ovat painonpudotuksen perusperiaatteita.

Valitse ruokasi hyvin ja laihdu

omena vai donitsi, ja kuinka monta ateriaa päivässä

On joitakin ruokia, jotka oikeasti auttavat nopeuttamaan aineenvaihduntaa. Esimerkiksi kana sisältää proteiinia, joka auttaa alentamaan kehon rasvapitoisuutta. Urheilijat ovat erittäin tietoisia tästä faktasta. Kananmunilla on samankaltainen vaikutus.

Hedelmistä ja vihanneksista kuten omenoista, greipeistä, parsakaalista ja lehtisalaatista on myös apua. Kahvi, vihreä tee ja proteiinipirtelöt (ilman lisättyä sokeria) ovat erittäin terveellisiä valintoja. Kaikki nämä ruoat edistävät lihasmassan kasvua.

Näitä ruokia suositellaan ruokavalioon, jossa syödään useita aterioita päivässä. Kuten huomaat, painonpudotus ei riipu pelkästään siitä kuinka monta ateriaa syöt päivässä, vaan myös syömäsi ruoan laadusta ja määrästä.

Suosittelemme sinua lukemaan: Parsakaalin hyödyt terveydelle

Kaikki on tietenkin suhteellista

terveelliset ruoat ja vaaka

Vaikka kuuden aterian syöminen päivittäin on suositeltua, muista, että kaikkien vartalot ovat erilaisia. Ennen kuin aloitat dieetin, on siis paras keskustella ravitsemusterapeutin kanssa. Hän auttaa sinua valitsemaan sinulle sopivan menetelmän.

Älä unohda: ei ole mitään parempaa aineenvaihdunnan nopeuttajaa kuin hyvä liikuntarutiini. Sekä anaerobinen että aerobinen liikunta ovat välttämättömiä parhaiden tulosten saamiseksi.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Tasapainoisella ruokavaliolla hoikemmaksi
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Tasapainoisella ruokavaliolla hoikemmaksi

Toisin kuin useissa ihmedieeteissä, tasapainoisella ruokavaliolla on neljää tärkeää ohjenuoraa, joita meidän tulee noudattaa. Lue täältä, mitkä ne ...  • Saltiel AR, Olefsky JM. Inflammatory mechanisms linking obesity and metabolic disease. J Clin Invest. 2017 Jan 3;127(1):1-4.
  • Rajan TM, Menon V. Psychiatric disorders and obesity: A review of association studies. J Postgrad Med. 2017 Jul-Sep;63(3):182-190
  • Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.