Kolesterolia vähentävät yrttihoidot: 6 reseptiä

Seuraavat kuusi tehokasta lääkinnällistä yrttiä vähentävät kolesterolia ja parantavat terveyttäsi. Lisäksi tulee kuitenkin muistaa pitää ruokavalio muutenkin terveellisenä, harrastaa liikuntaa ja varmistaa sopivat elintavat sekä riittävä määrä myönteisiä tunteita päivittäisessä arjessa.
Kolesterolia vähentävät yrttihoidot: 6 reseptiä
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Nämä kolesterolia vähentävät yrtit kannattaa ottaa jokapäiväiseen käyttöön, ja lisäksi on syytä pitää ruokavalio muutenkin terveellisenä. Samoin liikunta ja stressinhallinta auttavat vähentämään kehon kolesterolia.

Jos kärsit korkeasta kolesterolista, ei kannattaisi suhtautua tähän ongelmaan kevyesti, vaan ryhtyä toimeen tilanteen korjaamiseksi. Sydän- ja verisuonijärjestelmän terveyden vuoksi kolesterolin määrä tulee pitää sopivissa rajoissa.

Kolesterolia vähentävät hoidot yrteistä

Kolesterolia vähentävät yrttihoidot: 6 reseptiä

Seuraavat lääkinnälliset yrtit auttavat alentamaan kolesterolitasoa luonnollisesti ja ilman haitallisia sivuvaikutuksia. Lisäksi eläinperäisten tuotteiden nauttimista saattaa olla syytä vähentää, kun taas kasvisten määrää lisätä.

Kannattaa ehdottomasti vähentää transrasvojen saantia ravinnosta – nämä ovat hyvin yleisiä kaiken tyyppisissä teollisissa tuotteissa, kuten kastikkeissa, margariinissa, jäätelössä, perunalastuissa ja muissa vastaavissa.

Stressi on myös yksi syy kolesterolitason nousuun, sillä se haittaa suuresti maksan toimintaa. Stressi voi siis myöskin lisätä kolesterolin määrää kehossa.

1. Vihreä tee

Tämä on ikivanha juoma, jota on nautittu useissa kulttuureissa. Se on loistava lääkinnällinen neste, jonka runsas antioksidanttiannos tekee siitä erinomaisen avun ikääntymisen estämiseksi. Sen katekiinien määrä auttaa vähentämään haitallisen kolesterolin määrää.

Yleinen suositus on nauttia 1-2 kupillista vihreää teetä päivässä. Sitä kannattaa juoda vain aterioiden ulkopuolella, sillä se voi muuten estää kehoa imeyttämästä rautaa. Samoin on muistettava, että teessä on kofeiinia, mutta vihreässä teessä sitä on vähemmän kuin mustassa teessä.

2. Artisokan lehdet

Kolesterolia vähentävät yrttihoidot: 6 reseptiä

Artisokka on erittäin terveellinen maksalle. Sen lehdistä saatava hauduke on voimakkaan makuista ja kitkerää, mutta se on erittäin tehokas apu korkean kolesterolin hallinnassa.

Samoin artisokkatee sopii oivallisesti koko ruoansulatuksen toiminnan parantamiseksi sekä kehon puhdistamiseksi myrkyistä. Sen avulla pystyt parantamaan terveyttäsi sekä estämään monia kroonisia ongelmia.

3. Inkivääri

Tämän tuotteen ei tulisi jäädä pois ruokavaliostasi, sillä se on äärimmäisen tehokas. Sen lisäksi, että inkivääri alentaa kolesterolia, se helpottaa ruoansulatusta, estää nesteen kertymistä sekä auttaa painonpudotuksessa.

  • Voit käyttää tuoretta tai kuivattua inkivääriä haudukkeen valmistamiseksi tai sitten laittaa sitä erilaisiin aterioihin lisänä. Se tarjoaa loistavaa makua monenlaisiin ruokalajeihin.
  • Voit ostaa sitä myös naposteltavaksi sopivina “karkkeina”, jotta voisit nauttia inkivääriä aina silloin tällöin päivän mittaan.

4. Voikukka

Tämä kasvi on lääkinnällinen, ja se on tehokas puhdistaja, joka on hyväksi maksalle ja munuaisille. Siten voikukka on ihanteellinen valinta kehon puhdistamiseksi ja yleisesti ottaen terveysongelmien estämiseksi.

Se sisältää inositolia, ja tämä yhdiste ensinnäkin vähentää kolesterolia, mutta se myös estää sen haittavaikutuksia valtimoissa. Voit hyödyntää sitä valmistamalla voikukasta haudukkeen tai käyttämällä voikukkaöljyä esimerkiksi salaateissa.

5. Sahrami

sahrami

Sahrami on vähemmän tunnettu hoitotuote, mutta se on silti hyvin tehokas. Kasvi on suosittu etenkin ruoan värjäämisessä, ja se antaa kellertävää väriä. Hauduke, jossa on sahramia, auttaa vähentämään kehon kolesterolia.

Sahramin parantavien vaikutusten tarjoaja on sen pigmentti, joka on nimeltään krosetiini. Kun tätä tulee elimistöön päivittäin, pystytään ravitsemaan hiussuonia sekä estämään ateroskleroosia.

Näin voit pitää parempaa huolta sydämesi ja verisuontesi kunnosta.

6. Maarianohdake

Viimeisenä tämä kasvi, joka on yksi parhaista hoitotuotteista maksalle. Se ensinnäkin helpottaa kyseisen elimen toimintaa, mutta auttaa myös uudistamaan sitä kirroosin, hepatiitin, rasvamaksan ja muiden vastaavien ongelmien ollessa kyseessä.

Maarianohdakkeen käyttö haudukkeen valmistamiseksi tai sitten ravinnelisänä säätelee veren triglyseridien määrää sekä vähentää tulehtuneisuutta. Kannattaa käyttää sitä 1-2 kertaa vuodessa kolmen kuukauden ajan, jotta voisit puhdistaa vertasi sekä estää kaiken tyyppisiä terveysongelmia.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Lawes, C. M. M., Hoorn, S. Vander, Law, M. R., & Rodgers, A. (2004). High cholesterol. In Comparitive Quantification of Health Risks. https://doi.org/10.1007/s11356-012-1164-x
  • Chacko, S. M., Thambi, P. T., Kuttan, R., & Nishigaki, I. (2010). Beneficial effects of green tea: A literature review. Chinese Medicine. https://doi.org/10.1186/1749-8546-5-13
  • Hartley, L., Flowers, N., Holmes, J., Clarke, A., Stranges, S., Hooper, L., & Rees, K. (2013). Green and black tea for the primary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD009934.pub2
  • Gebhardt, R. (1998). Inhibition of Cholesterol Biosynthesis in Primary Cultured Rat Hepatocytes by Artichoke (Cynara scolymus L.) Extracts . Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics .
  • Bundy, R., Walker, A. F., Middleton, R. W., Wallis, C., & Simpson, H. C. R. (2008). Artichoke leaf extract (Cynara scolymus) reduces plasma cholesterol in otherwise healthy hypercholesterolemic adults: A randomized, double blind placebo controlled trial. Phytomedicine. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2008.03.001
  • Thomson, M., Al-Qattan, K. K., Al-Sawan, S. M., Alnaqeeb, M. A., Khan, I., & Ali, M. (2002). The use of ginger (Zingiber officinale Rosc.) as a potential anti-inflammatory and antithrombotic agent. Prostaglandins Leukotrienes and Essential Fatty Acids. https://doi.org/10.1054/plef.2002.0441
  • Jafarnejad, S., Keshavarz, S. A., Mahbubi, S., Saremi, S., Arab, A., Abbasi, S., & Djafarian, K. (2017). Effect of ginger (Zingiber officinale) on blood glucose and lipid concentrations in diabetic and hyperlipidemic subjects: A meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of Functional Foods. https://doi.org/10.1016/j.jff.2016.12.006
  • Choi, U. K., Lee, O. H., Yim, J. H., Cho, C. W., Rhee, Y. K., Lim, S. Il, & Kim, Y. C. (2010). Hypolipidemic and antioxidant effects of dandelion (Taraxacum officinale) root and leaf on cholesterol-fed rabbits. International Journal of Molecular Sciences. https://doi.org/10.3390/ijms11010067
  • Derosa, G., Bonaventura, A., Bianchi, L., Romano, D., D’Angelo, A., Fogari, E., & Maffioli, P. (2013). Berberis aristata / Silybum marianum fixed combination on lipid profile and insulin secretion in dyslipidemic patients. Expert Opinion on Biological Therapy. https://doi.org/10.1517/14712598.2013.832751

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.