Paksusuolentulehdus - vältä näitä 4 asiaa

Paksusuolentulehdus on sairaus, joka liittyy selkeästi siihen, mitä ihminen syö, ja sillä on yhteys myös tunne-elämään ja elämänlaatuun. Jos kärsit tästä häiriöstä tai haluat torjua sitä tehokkaasti, jatka lukemista ja kokeile seuraavia neuvoja.
Paksusuolentulehdus - vältä näitä 4 asiaa
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Paksusuolentulehdus on nimensä mukaisesti tulehdus paksusuolessa tai peräsuolessa. Kyseessä on hyvin tavallinen vaiva niiden keskuudessa, jotka elävät suurkaupungeissa ja jotka kärsivät kovasta stressistä.

Ruoka on elintärkeä tekijä silloin, kun tavoitteena on hallita paksusuolen tulehduksen oireita – tämä liittyy sekä oireista toipumiseen että niiden välttämiseen täysin.

Suuri määrä stressiä, istuma-asentoon painottuva elämäntyyli ja epäterveelliset ruoat (pikaruoat, hiilihapotetut juomat sekä mausteet) ovat kaikki tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa tämän sairauden kehittymiseen.

Paksusuolentulehduksen oireet

Tähän sairauteen liittyy monia oireita, muun muassa seuraavat:

 • vatsan turvotus ja kipu
 • verinen uloste
 • värinä ja vapina
 • kehon puutteellinen nesteytys
 • ripuli
 • kuume

Vältä näitä asioita, jos sinulla on paksusuolentulehdus

1. Tietyt ruoat

Paksusuolentulehdus voi aiheutua tiettyjen ruokien tai juomien nauttimisesta.

Jotkut ruoat ovat täysin kiellettyjä tämän sairauden kohdalla, kun tavoitteena on täysi toipuminen ja pidemmän aikavälin vahingon estäminen paksusuolessa. Eräät tuotteet voivat nimittäin saada aikaan suoliston supistuksia sekä tuottaa haitallisen vaikutuksen koko kehossa.

 • Jätä tällöin pois paistetut ruoat, rasvaiset lihat ja pikaruoka.
 • Lisäksi tulisi myös välttää maitotuotteita jonkin aikaa sen jälkeen kun sinulla on ollut paksusuolentulehdus.
 • Jos sinulla on suolisto-ongelmia, vältä mitä tahansa sellaisia juomia, jotka aiheuttavat ärtymistä, kuten esimerkiksi teetä ja kahvia. Sen sijaan valitse vaikka vesi sitruunan kanssa tai yrttiteet, sillä näiden avulla pystyt saamaan kehosi puhdistumaan nopeammin.

2. Stressaavat tilanteet

Tunne-elämän häiriöt lisäävät ja muuttavat paksusuolesi toimintaa. Nämä häiriöt voivat ilmetä ripulin tai ummetuksen kera, jotka ovatkin paksusuolentulehduksen pääasialliset oireet.

On erittäin tärkeää hallita stressiä hyvin sekä kotona että töissä, jotta voisit estää oireitasi muuttumasta vaikeammiksi.

3. Istuma-asentoon painottuva elämäntyyli

Paksusuolentulehdus on todennäköisempää heillä, joiden elämäntyyli painottuu istuma-asentoon.

Istuma-asennossa paljon olevat ihmiset saavat asiantuntijoiden mukaan helpommin paksusuolentulehduksen, ja siksi kannattaakin harrastaa liikuntaa joka päivä. Näin pystyt vaikuttamaan kokemasi stressin ja ahdistuksen määrään.

On hyödyllistä kävellä, pyöräillä, uida tai tehdä muuta liikunnallista, mutta lisäksi on tarpeen varmistaa, että tämä liikunta on johdonmukaista.

Lue aiheesta lisää: 6 tapaa hallita stressiä ja ahdistusta luonnollisesti

4. Itselääkintä paksusuolentulehdukseen

Käy lääkärissä, jos huomaat mitään seuraavista oireista paksusuolentulehduksesta: vatsan turpoaminen, kipu tai muutokset ulosteessa (kuten esimerkiksi ripuli, tiheä ulostusväli tai ummetus).

Vältä lääkkeiden käyttöä, sillä muut sairaudet saattavat aiheuttaa samanlaisia oireita kuin paksusuolentulehdus, ja tämä saattaa tehdä tilanteesta pahemman.

Ruoat, jotka sopivat paksusuolentulehduksen hoitoon

Syö 5-6 pientä ateriaa päivässä, äläkä koskaan jätä väliin aamiaista – näin voit varmistaa, että päiväsi alkaa energisesti. Voit kokeilla nestemäisen ravinnon dieettiä, johon kuuluvat vesi, omenamehu, liemet ja smoothiet.

Aamiainen

Älä jätä aamiaista syömättä.
 • Kupillinen rasvatonta maitoa, pari viipaletta paahtoleipää sekä viipale kinkkua tai vähärasvaista kalkkunaa on aivan loistava valinta aamulla.
 • Toinen ehdotuksemme on vähärasvainen luonnonjogurtti, jossa on lisänä leseitä.
 • Kolmas suosittelemamme aamiainen on kupillinen teetä sekä täysjyväpaahtoleipää ja juustoa, mieluiten vähärasvaista.

Jos haluat nauttia aamiaisella hedelmiä, parhaat vaihtoehdot paksusuolentulehduksen aikana ovat papaija, omena, päärynä, banaani, persikka tai meloni. Vältä sen sijaan appelsiineja, kiiviä, mansikkaa ja guavaa, sillä nämä kaikki ovat hyvin hapokkaita, ja ne saattavat tehdä ruoansulatuksesta hitaamman.

Lounas

Kannattaa kokeilla grillattua tai paistettua kanaa, jonka sivussa on vihreää salaattia, vesikrassia ja raakaa pinaattia sekä mausteena teelusikallinen oliiviöljyä. Voit nauttia myös viipaleen paahdettua täysjyväpaahtoleipää tämän aterian ohessa.

Illallinen

Kokeile pastaa, jonka olet valmistanut oliiviöljyssä. Hyvä valinta on vähärasvainen luonnonjogurtti tai palanen tuoretta juustoa hunajalusikallisen kera.

Tämä on esimerkkidieetti aamiaisen, lounaan ja illallisen osalta, mutta voit myös lisätä seuraavien ohjeiden mukaisesti syötävää aterioiden väliin, jotta et joudu viettämään pitkiä aikoja aivan ilman ruokaa:

Välipalat aterioiden välillä

 • Kupillinen sokeritonta hedelmämehua.
 • Yksi hedelmä – banaani, omena tai päärynä.
 • Kupillinen teetä ja kaksi viipaletta täysjyväpaahtoleipää.

Voit noudattaa tätä dieettiä joka viikko, mutta lisäksi kannattaisi harkita muitakin tuotteita, kuten esimerkiksi hedelmiä, kasviksia, keitettyä pastaa, riisiä, kanaa tai lihaa, perunoita ja täysjyväleipää.

Voit yhdistellä makusi mukaan omat ateriasi ja valmistaa eri tyyppisiä salaatteja, jos haluat. Tämä dieetti on siis vain ehdotus sellaisten aikojen varalle, jolloin paksusuolentulehdus vaivaa.

Muita suosituksia paksusuolentulehduksen ajaksi

 • Juo ainakin kaksi litraa vettä tai luonnollisia hedelmämehuja päivittäin.
 • Pureskele ruokasi kunnolla. Anna ruoalle aikaa tulla käsitellyksi ruoansulatuksessasi.
 • Pidä ruoka-aikataulu samana, äläkä kiirehdi ulostamisen kanssa.
 • Vältä laksatiivien käyttöä jos sinulla on ummetusta, paitsi jos lääkärisi näitä lääkkeitä sinulle määrää.

Jos noudatat näitä suosituksia, ja mikäli elämäntyylisi on terveellinen ja ruokavaliosi tasapainoinen, autat parantamaan paksusuolentulehduksen sekä estämään täysin kyseisen sairauden synnyn. Muuta siis tapojasi ja pidä hyvää huolta terveydestäsi, jotta voisit minimoida tämän tulehduksen aiheuttamat haitat hyvinvoinnillesi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.