7 japanilaista terveyttä edistävää tottumusta

· tammikuu 19, 2018
On hyvin todennäköistä, että olematta itse asiasta tietoinen, sinulla on jo arjessasi eräitä japanilaisia rutiineja, jotka ovat erittäin hyvä apu elämänlaadun parantamiseksi.

Japani on tällä hetkellä ensimmäisellä sijalla, mitä tulee terveyteen ja eliniänodotteeseen.

Japanilaiseen kulttuuriin kuuluu tasapainoisen ruokavalion lisäksi sellainen suhtautuminen terveysasioihin, joka perustuu ennaltaehkäisyyn ja tarpeeseen edistää terveellistä elämäntyyliä. Siihen kuuluu yhtä lailla säännöllisten terveystarkastusten rahoittaminen työpaikoilla, jotta voitaisiin estää kroonisten sairauksien kehittymistä sekä havaita syöpä sen ensimmäisissä vaiheissa.

Toisaalta ei sovi unohtaa sitä, mitkä Japanin juuret ovat koskien filosofiaa, uskontoa ja hyvin läheistä suhdetta luonnon, kulttuurin, kauneuden, järjestyksen ja kurinalaisuuden kanssa.

Kaikki tämä on luonut suuren uteliaisuuden japanilaista kulttuuria kohtaan huolimatta siitä, että monelle tämä maa on liian kaukana, jotta sitä voitaisiin harkita matkakohteeksi.

Tällä kertaa haluammekin siis artikkelissamme ottaa esille sellaiset tekijät, jotka tukevat japanilaista lähestymistapaa elämään. Tämä lähestymistapa lisää sisäisen tasapainon pysyvyyttä, kuten myös sellaista hyvinvointia, joka luo parempaa terveyttä ilman, että kyse olisi sairauksien parantamisesta.

Olemme varmoja, että seuraava tieto on sinullekin kiinnostavaa ja jopa joillakin tavoin käytännöllistä – jatka siis lukemista ja saat tietää enemmän japanilaisten hyvinvoinnin salaisuuksista!

1. Shiatsu tai painepisteet

koita japanilaista tottumusta painepisteistä

Shiatsu tai akupunktuuri ei ole täysin tuntematon asia täällä läntisessä maailmassakaan.

Puhumme tässä sellaisesta vaihtoehtoisesta lääkehoidosta, jossa käytetään käsiä, sormia, kyynärpäitä ja jopa jalkoja, jotta saataisin aikaan vaihtelevaa painetta kehon strategisissa kohdissa.

Artikkeleissamme olemme jo aiemminkin viitanneet tähän tekniikkaan ja sen hyötyihin esimerkiksi sen kannalta, että voitaisiin vähentää tiettyjä kipuja. Se on avuksi myös niskan ja selän alueiden hoitamiseksi – nämä ovat kaksi aluetta, jotka ovat kovin herkkiä stressin hallitsemassa elämässämme.

Lue aiheesta lisää: 4 tehokasta hengitystekniikkaa stressin torjuntaan

2. Taiso nivelien hoitamiseksi

Olemme varmoja, että olet joskus nähnyt tätä tehtävän jossakin elokuvassa, dokumentissa tai kenties vaikkapa puistossa: henkilö tai ryhmä ihmisiä tekemässä pehmeitä venytysliikkeitä täydessä harmoniassa.

Taiso on erään tyyppistä voimistelua, jonka perinne menee yli 800 vuoden päähän, ja sen tarkoituksena on varjella ihmisten nivelten terveyttä.

Tämä harjoitemuoto käsittää hellävaraisia liikkeitä, joiden tavoitteena on luoda riittävä liikkeen laajuus, jotta voitaisiin edistää nivelten notkeutta.

Kyseessä on hyvin rentouttava ja terapeuttinen harjoitemuoto, jota hyödynnetään nykyisin monissa läntisissäkin maissa.

3. Teeseremoniat

japanilainen teeseremonia

Tee ja hyvä terveys liiittyvät aina toisiinsa sekä japanilaisille että monelle meistä länsimaiden ihmisistä.

On kuitenkin hyvä muistaa, että japanilaisille teenjuonti on jotakin intiimimpää, hengellisempää ja merkittävämpää kuin miltä se meille saattaa vaikuttaa.

Itse asiassa chanoyu, eli teeseremonia, on rituaali vieraiden kunnioittamiseksi, kuten myös luonnon ja ihmisen mielen arvostuksen osoittamiseksi, jotta voitaisiin saavuttaa riittävä sisäinen rauha.

Nämä ovat kyseisen teeseremonian neljä tavoitetta:

 • saavuttaa riittävä harmonia oman itsen ja luonnon välille
 • edistää kunioitusta toisia kohtaan
 • edistää mielen puhtautta
 • saavuttaa mielenrauha ja seesteisyys

Lue aiheesta lisää: Kuinka estää stressiä aiheuttamasta tuhoa elimistössä

4. Hyvän terveyden ja pitkän iän ruokavalio

Se, että japanilaiset syövät paremmin kuin moni meistä lännessä, on asia, jonka kaikki jo varmasti tiedämme.

Länsimaiden ihmiset pitävät paljon paistetuista ruoista ja tyydyttyneistä rasvoista, valkoisesta jauhosta, pakastetuista tuotteista, teollisesti käsitellyistä ruoasta ja keinotekoisista makeisista.

Mitäpä, jos alkaisimme ottaa osaksi kulttuuriamme eräitä japanilaisen elintavan asioita koskien ruokavaliotamme? Näitä ovat muun muassa seuraavat:

 • pienemmät annokset
 • runsaampi kalan, riisin, kasvisten, hedelmien, levän, soijan ja teen määrä
 • tuoreen ruoan tärkeyden lisääminen ja teollisen ruoan jättäminen sivuun
 • kalan ja kasvislienten käyttö perustana mille tahansa ruoalle

5. Zen on tapa ymmärtää todellisuutta

Zen-buddhismi sai alkunsa Intiassa, ja sieltä se eteni Kiinaan, kunnes se sitten 1200-luvulla saapui myös Japaniin.

Tämä käsite on itse asiassa useiden käsitteiden ja ideoiden yhtymä:

 • meditaatio
 • mietiskely
 • mielen rauhoittaminen
 • mielen keskittäminen

Zen on perustana erilaisissa päivittäisen elämän asioissa japanilaisessa kulttuurissa. Se voidaan nähdä sisustuksessa, arkkitehtuurissa, puutarhoissa ja jopa siinä tavassa, jolla ihmiset rentoutuvat, hengittävät ja mikä heidän yleinen asenteensa on.

Meille kaikille tekisi hyvää laittaa ”zen” käytäntöön vaikkapa vain puoleksikin tunniksi.

Tämän saavuttamiseksi sinun tarvitsee vain istua tyynyllä jalat ristissä ja selkä suorana, hengittää syvään, ja sitten rentoutua ja meditoida.

6. Reiki on lisänä käytetty terapia

Tähän voidaan uskoa tai sitten ei. Voimme kokeilla sitä tai ottaa sen vain sellaisena kiintoisana asiana, joka on osa ikivanhaa esi-isien tapaa parantaa. Siihen kuuluu hengellisyyden yhdistäminen energiatyöhön.

Reiki pyrkii parantamaan käsien avulla (ilman kosketusta), jotta energiaa voitaisiin kanavoida.

Sanotaan, että japanilainen munkki Mikao Usui toi tämän tyypin terapian kansalleen vietettyään 21 päivää meditoiden Kurama-vuorella vuonna 1922.

On kuitenkin syytä muistaa, että parantaminen käsillä on perinne jo tuhansien vuosien takaa, mutta sen saapuminen Japaniin on sen sijaan uudempi asia.

Kyseessä on ehdottomasti ilmiö, jolla on merkitystä monen japanilaisen arjessa.

7. Taiko on energiaa ja elinvoimaa äänen kautta

taiko-rummut

Taiko on suurikokoinen rumpu.

Sen soittaminen, rytmin ylläpito sekä jokainen poljento, tahti ja liike, joka ryhmässä tehdään, ovat selkeästi suuren fyysisen, henkisen ja hengellisen järjestyksen noudattamisen tulosta.

Kyseessä on hyvin tunnetasolla vapauttava asia, jonka alkuperä on erilaisissa maalaiselämän rituaaleissa. Nämä luotiin osoittamaan ja elävöittämään työn rytmiä.

Taikoa käytettiin sota-aikoina myrskyistä, tulipaloista ja muista asioista varoittamiseksi.

Tällä hetkellä taiko on läsnä monissa muissakin maissa spektaakkelin muodossa. Kyseessä on hyvin vaikuttava rituaali, ja kuten jo sanoimmekin, sen tekeminen vaatii suurta keskittymistä ja kehon dynamiikkaa.

Oletko samaa mieltä – olisivatko nämä japanilaiset perinteet hyväksi terveydellesi? Voisitko alkaa ottaa esimerkkiä tästä kulttuurista omaa hyvinvointiasi lisätäksesi?