Optavia-ruokavalion edut ja haitat

Google arvioi Optavia-ruokavalion olevan yksi vuoden 2018 suosituimmista ruokavalioista. Tämän päivän artikkelissa kerrotaan, mitä tiedämme siitä sekä sen eduista ja haitoista, jotta voit tehdä tietoisia päätöksiä.
Optavia-ruokavalion edut ja haitat
Anna Vilarrasa

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Anna Vilarrasa.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Optavia-ruokavalio on pohjimmiltaan painonpudotus- tai painonhallintaohjelma, jossa vähärasvainen ja vihreä ruokavalio yhdistetään tiettyihin valmiisiin tuotteisiin. Se on tehokas painonpudotuksessa, mutta monet asiantuntijat ovat pitäneet sitä epäterveellisenä. Tämän päivän artikkelissa tarkastellaan sitä, joten jatka lukemista.

Mihin optavia-ruokavalio perustuu?

Kuten edellä mainittiin, optavia-ruokavalio on ensisijaisesti painonpudotusdieetti. Sitä mainosti aikanaan Medifast-niminen yritys, ja lääkärit määräsivät sitä 1980- ja 1990-luvuilla.

Tänä päivänä ohjelma jatkuu samankaltaisia ​​tuotteita tarjoavan verkkoalustan kautta. Siinä ihmisten tulee sekoittaa tiettyjä elintarvikkeita yrityksen valmistamiin erikoistuotteisiin. He kutsuvat näitä “polttoaineiksi” ja ne ovat patukoita, pirtelöitä, keksejä, keittoja ja pastaa, joilla kaikilla on vastaava ravintosisältö.

Sallittujen ruokien luettelo sisältää:

  • Hedelmät ja vihannekset, kuten salaatti, kesäkurpitsa, selleri, paprika ja kurkku.
  • Kana ja kalkkuna vähärasvaisen proteiinin lähteinä.
  • Kaksi annosta terveellisiä rasvoja, kuten oliiviöljyä tai avokadoa.

Suunnitelmassa suositellaan kuutta ruokailukertaa päivässä, ja jokainen voi tehdä omat yhdistelmänsä ”polttoaineista” ja kotiruoasta. Vaativin suunnitelma neuvoo syömään viisi optavia-ateriaa ja yhden kotitekoisen.

Alkoholijuomien ja sokeripitoisten juomien, kookosöljyn, voin, suklaan ja kaloripitoisten jälkiruokien nauttiminen tulee jättää väliin. Suunnitelman toisessa vaiheessa laihduttaja alkaa syömään myös muita elintarvikkeita, kuten hedelmiä, palkokasveja ja viljoja.

Optavia-ruokavalio sallii kanan syönnin.
Optavia-ruokavaliota noudattavat ihmiset voivat syödä kanaa.

Kuinka tehokas optavia-ruokavalio on?

Optavia-dieetti on laihdutusdieetti ja sinänsä tehokas. Se voi antaa melko vähän kaloreita – alle 1 200 päivässä. Tämä on noin puolet siitä, mitä ihminen syö tavallisella ruokavaliolla, jolla täyttää energiantarpeensa.

Kuten voit kuvitella, laihtuminen tapahtuu nopeasti, jos henkilö noudattaa ohjeita. Lisäksi ruokavalio sisältää runsaasti proteiinia ja kohtalaisesti hiilihydraatteja. Näin ollen henkilö menettää alussa suuren määrän nesteitä.

Yksi tämän ruokavalion positiivisista puolista on, että laihduttaja on terveysvalmentajan valvonnassa, joka yleensä suosittelee 30 minuuttia liikuntaa joka päivä. Kuten voit kuvitella, asiakkaat ovat osa aktiivista yhteisöä, joka tukee ja neuvoo heitä.

Ruokavalio on tehokas, mutta siinä on heikkouksia

Alla on tämän painonpudotussuunnitelman merkittävimmän huonot puolet.

Painon nopea putoaminen lyhyessä ajassa

Tämä nopea painonpudotus alussa voi johtaa kehon kuivumiseen ja lihasmassan menettämiseen. Sitä vastoin todellista rasvan menetystä tapahtuu harvoin.

Lisäksi kalorien saannin jyrkkä rajoittaminen johtaa haitallisiin vaikutuksiin, kuten perusaineenvaihdunnan hidastumiseen.

Merkittäviä ruokarajoituksia

Joitakin suuria elintarvikeryhmiä, kuten hedelmiä, viljoja, palkokasveja tai pähkinöitä, saa syödä rajoitetusti. Laihduttaja saa syödä niitä vasta myöhemmässä vaiheessa.

Kuten näet, ruokavalio vaarantaa joidenkin ravintoaineiden saannin. Tosiaankin kaikki täydentävät ruoat ovat väkevöityjä, mutta olisi parempi opettaa asiakkaille, kuinka hallita syömistä ja ruokavaliota, sen sijaan, että asiakas opetetaan syömään lisäravinteita sisältäviä korvikkeita.

Se ei ole tehokkaampi pitkällä aikavälillä

Jotkut analyytikot – diabeteksen, sydän- ja verisuoniterveyden ja ravitsemuksen asiantuntijat – päättelivät US Newsin julkaisemassa ruokavalioluokituksessa, että on epätodennäköistä, että ihminen pystyy pitämään saavutetun painon pitkällä aikavälillä. Asiantuntijat uskovat, että ihmiset palaavat entisiin ruokailutottumuksiinsa.

Samassa analyysissä oli 27 ruokavaliotyyppiä – mukaan lukien Välimeren, vegaani ja paleo – Optavia-ruokavalio oli keskimääräistä alhaisempi pitkän aikavälin tehokkuuden suhteen. Itse asiassa se sai vain 2,2 pistettä 5:stä asiantuntijoiden mielipiteen mukaan.

Ei pitkäaikaiseen käyttöön

Toinen suuri ongelma optavia-ruokavaliossa on se, että ihmiset eivät voi syödä sitä pitkällä aikavälillä. Sitä ei voi noudattaa pitkään, koska se on melko rajoittava ja ihmiset kyllästyvät.

Se, että joutuu rajoittamaan kotona valmistettuja aterioita ja ruokia, vaikeuttaa niiden yhdistämistä perheen aterioihin, sosiaaliseen elämään tai ravintola-aterioihin.

Optavia-ruokavalio on hyvin rajoittava.
Yksi optavia-ruokavalion ongelmista on se, että ihmiset eivät kestä sitä pitkällä aikavälillä.

Se ei muuta ruokailutottumuksia

Optavia-dieetin tavoitteena on painonpudotus ja kyllä, se toimii, koska ihmiset vähentävät kalorinsaantiaan. Se ei kuitenkaan muuta heidän ruokailutottumuksiaan. Se onkin ongelma suurimmassa osassa nopeita laihdutusohjelmia tai “ihmedieettejä”.

Kuten voit kuvitella, ihmiset yleensä palaavat entisiin ruokailutottumuksiinsa ja kerryttävät takaisin pudottamansa kilot. Joskus se tapahtuu nopeastikin ja henkilö jopa kerää enemmän kiloja kuin ennen dieettiä.

Korkeat taloudelliset kustannukset

Tämä ruokavalio vaatii “polttoainetuotteiden” käyttöä, jotka ihmisten on ostettava noudattaakseen ruokavaliosuunnitelmaansa.

Nämä tuotteet ovat yleensä varsin tyyriitä ja kokonaiskustannukset ovat suuret. Varsinkin, kun otetaan huomioon, että henkilön on seurattava ruokavaliota pitkään.

Arvioituamme optavia-ruokavalion edut ja haitat voimme sanoa, että se on tehokas painonpudotuksessa, mutta se ei ole terveellinen vaihtoehto pitkällä aikavälillä. Sitä on myös vaikea noudattaa ja se on melko kallis.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Arterburn LM et al. Randomized controlled trial assessing two commercial weight loss programs in adults with overweight or obesity. Obesity science and practice. Diciembre 2018. 21;5(1) 3-14.
  • Obert J. et al. Popular Weight Loss Strategies: a Review of Four Weight Loss Techniques. Current Gastroenterology Reports . Noviembre 2017. 9;19(12):61.
  • Redman LM, Ravussin E. Caloric Restriction in Humans: Impact on Physiological, Psychological, and Behavioral Outcomes. Antioxidants and Redox Signaling. Enero 2011. 15;14(2) 275-287.
  • Zamora Navarro S, Pérez Llamas F. Errors and myths in feeding and nutrition: impact on the problems of obesity. Nutrición Hospitalaria. Septiembre 2013. 28 Suppl 5. 81-8.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.