Logo image
Logo image

Laihdutuslääkkeet: mitä niistä tulisi tietää

3 minuuttia
Laihdutuslääkkeet eivät ole ratkaisu liikalihavuuteen, mutta ne edistävät sellaisten elämäntapoihin liittyvien muutosten tekemistä, jotka ehkäisevät lisäpainoa. Mikään näistä lääkkeistä ei kuitenkaan ole osoittautunut tehokkaammaksi vaihtoehdoksi kuin terveellisen ruokavalion ja liikunnan yhdistäminen.
Laihdutuslääkkeet: mitä niistä tulisi tietää
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Laihduslääkkeistä puhuttaessa voimme törmätä erilaisiin huhupuheisiin, myytteihin, sekaannuksiin ja väärään tietoon. Valitettavasti nämä niin kutsutut “poppakonstit” ovat tehneet useista eri keinoista suosittuja, sillä ne lupaavat auttaa ihmisiä laihtumaan. Näillä laihdutuslääkkeillä ei ole tieteellisesti todistettua tehoa ja joissakin tapauksissa ne voivat jopa olla haitallisia terveytemme kannalta.

Painonpudotukseen suunnatut laihdutuslääkkeet ovat nimensä mukaisesti lääkkeitä. Siksi niitä voi määrätä vain ammattitaitoinen lääkäri, joka arvioi ja päättää monista tekijöistä riippuen, ovatko tämäntyyppiset lääkkeet sopivia tietyn potilaan tilanteeseen.

On lisäksi huomattava, että laihdutuslääkkeet eivät ole maaginen “yhden yön” ratkaisu ylipainoon. Painonpudotus on monimutkainen prosessi, joka vaatii ponnisteluja ja sitoumuksia useilla eri rintamilla. Vaikka lääkkeestä voikin joissakin tapauksissa olla apua, niistä ei tule olemaan mitään hyötyä, jos painonpudotusta ei täydennetä asianmukaisella ruokavaliolla ja liikunnalla.

Mitä laihdutuslääkkeet tarkalleen ottaen ovat?

Some figure

Lääkärin arviointi on aina välttämätön osa painonpudotusprosessia, etenkin silloin, jos siihen käytetään lääkkeitä.

Aivan ensimmäisenä meidän on mainittava, että laihdutuslääkkeitä ei koskaan tulisi määrätä esteettisiin tarkoituksiin. Toiseksi, mikään näistä lääkkeistä ei ole osoittautunut tehokkaammaksi keinoksi pudottaa painoa kuin hallittu ruokavalion ja liikunnan yhdistävän systemaattisen ohjelman noudattaminen.

Tästä huolimatta on huomattava, että tämäntyyppiset lääkkeet vaikuttavat keskushermostoon estämällä monimutkaisia ​​aivojen hypotalamuksen piirejä, jotka säätelevät nälän ja kylläisyyden tunteita. Toisin sanoen ne auttavat tuntemaan vähemmän ruokahalua.

On myös muita lääkkeitä, jotka auttavat nopeuttamaan aineenvaihduntaa tai joilla on diureettinen eli nesteitä poistava tai laksatiivinen vaikutus. Samoin markkinoilla liikkuu niin kutsuttuja rasvanpolttajia, joita myydään aivan tavallisissa supermarketeissa tai kauneuteen ja hyvinvointiin erikoistuneissa liikkeissä, mutta näiden lääkkeiden tehokkuudesta ei ole löydetty tieteellistä näyttöä.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Kuinka nopean aineenvaihdunnan dieetti toimii

Kenelle laihdutuslääkkeet sopivat?

Laihdutuslääkkeitä ei ole tarkoitettu aivan kaikille. Aivan ensimmäiseksi sekä raskaana olevien naisten että imettävien äitien ei tulisi käyttää näitä lääkkeitä ollenkaan. Niitä ei myöskään suositella alaikäisille, eikä niitä pitäisi missään tapauksessa ottaa ilman lääkärin antamia määräyksiä.

Tämänkaltaisia lääkkeitä voidaan käyttää hallitusti niissä tapauksissa, joissa potilaat täyttävät seuraavat kriteerit:

  • Potilaalla on todettu merkittävä lihavuus: Lääkäri on diagnosoinut kyseisen potilaan liikalihavaksi, sillä hänen painonsa on pituuden ja ruumiinrakenteen mukaan 20 prosenttia suurempi ihanteelliseen painoon verrattuna. Yleensä tämä vastaa niitä ihmisiä, joiden BMI eli kehon painoindeksi on vähintään 30.
  • Alhaisempi BMI kuin 30, mutta johon liittyy samanaikainen sairaus: Joissakin tapauksissa potilaan painoindeksi voi olla alle 30, mutta yli 27, ja hänellä esiintyy samaan aikaan ylipainoon liittyviä ongelmia, kuten diabetesta, uniapneaa tai kohonnutta verenpainetta. Tässä tapauksessa näiden lääkkeiden määrääminen voi olla tilanteeseen sopivaa. Lopullisen päätöksen tekee kuitenkin aina hoitava lääkäri.

On huomattava, että missään näistä tapauksista laihdutuslääkkeet eivät ole ensimmäinen hoitomuoto. Ne on tarkoitettu vain sellaisiin tapauksiin, joissa kyseinen henkilö on noudattanut asiantuntijoiden laatimaa ruokavaliota ja liikkunut 3–6 kuukauden ajan ilman, että hän olisi onnistunut menettämään yli 5 prosenttia omasta painostaan ​​kyseisenä ajanjaksona. Samoin kyseisellä henkilöllä on oltava korkea motivaatio ja tiukka sitoutuminen tavoitteeseensa pudottaa painoa.

Laihdutuslääkkeiden mahdolliset sivuvaikutukset

Some figure

Laihdutuslääkkeillä voi olla haitallisia sivuvaikutuksia, kuten millä tahansa muullakin lääkkeellä.

Kuten kaikilla lääkkeillä, myös laihdutuslääkkeillä on mahdollisia sivuvaikutuksia, jotka vaihtelevat käyttäjän mukaan. Yleisimmät oireet ovat lieviä oireita ja joissakin tapauksissa käyttäjällä voi esiintyä esimerkiksi ripulia, ummetusta ja/tai pahoinvointia, jotka vähenevät tai katoavat kokonaan ajan myötä.

Jotkut lääkkeet – kuten fentermiini, bentsfetamiini, dietyylipropioni ja phendimetrakiini – voivat kuitenkin aiheuttaa unihäiriöitä, hermostuneisuutta tai levottomuutta, samoin kuin päänsärkyä ja kohonnutta verenpainetta. Vain harvoissa tapauksissa on ilmoitettu muista haittavaikutuksista johtuen tämäntyyppisten lääkkeiden käytöstä; vakavampia ja harvempia seurauksia ovat mukaan lukien seuraavat oireet:

  • Keltainen pigmentaatio silmissä ja/tai iholla
  • Tumma virtsa
  • Vaalea uloste
  • Kutiava iho
  • Vatsakipu
  • Ruokahalun menetys

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Korsetit ja laihdutusvyöt; kannattaako niiden käyttö?

Varotoimenpiteet ja hyödyllistä tietoa

On tärkeää huomata, että joissakin kauneuteen ja terveyteen erikoistuneissa liikkeissä myytävät tuotteet, joita mainostetaan laihdutuslääkkeinä, eivät ole turvallisia, koska niiden tehoa ei tueta missään tieteellisessä tutkimuksessa. Samasta syystä niiden ostaminen ei myöskään vaadi lääkärin määräämää reseptiä.

Jotkut näistä tuotteista, etenkin efedraa, efedriiniä tai kofeiinia sisältävät tuotteet, on liitetty jopa kouristuksiin, sydänkohtauksiin, aivohalvauksiin ja pahimmassa tapauksessa äkillisiin kuolemiin. Siksi onkin ehdottoman tärkeää, että käännyt oman lääkärisi puoleen ennen tämäntyyppisten laihdutuslääkkeiden kulutuksen aloittamista. 

Lisäksi kannattaa pitää mielessä, että laihdutuslääkkeet menettävät vaikutuksensa heti, kun lopetat niiden käytön. Näin ollen ilman asianmukaista ruokavaliota ja terveellistä elämäntapaa on erittäin todennäköistä, että paino kipuaa takaisin kun näiden lääkkeiden ottaminen lopetetaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ortega FB, Lavie CJ, Blair SN. Obesity and Cardiovascular Disease. Circ Res. 2016 May 27;118(11):1752-70.
  • Xie Z, Chen F, Li WA, Geng X, Li C, Meng X, Feng Y, Liu W, Yu F. A review of sleep disorders and melatonin. Neurol Res. 2017 Jun;39(6):559-565.
  • Duan S, Xie L, Zheng L, Huang J, Guo R, Sun Z, Xie Y, Lv J, Lin Z, Ma S. Long-term exposure to ephedrine leads to neurotoxicity and neurobehavioral disorders accompanied by up-regulation of CRF in prefrontal cortex and hippocampus in rhesus macaques. Behav Brain Res. 2020

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.