Vatsanseudun rasvan vähentäminen oikealla ruokavaliolla

Vatsarasvan polttaminen ei ole helppoa, kuten ehkä oletkin jo huomannut. Vaikka ruokavalio olisi terveellinen ja liikuntaa harrastettaisiin runsaasti, tavoitteisiin ei siis välttämättä päästä. Onneksi eräät ruoat ovat avuksi keskivartalon hoikistamisessa, ja nyt esittelemmekin parhaat valinnat.
Vatsanseudun rasvan vähentäminen oikealla ruokavaliolla
Eliana Delgado Villanueva

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Vatsanseudun rasvan vähentäminen on monen tavoite, mutta se ei ole helppoa, etenkään jos ruokavalio sisältää epäterveellisiä tuotteita. Yleensä tämän rasvan polttaminen onkin vaikeaa juuri siksi, että ruokavaliota ei ole osattu suunnitella oikein.

Siksi haluamme tällä kertaa kertoa ruoista, jotka ovat kaikkein tehokkaimpia vatsanseudun rasvan polttamiseksi. Tämän alueen rasva on todella itsepintaista, joten mikäli painonpudotustavoitteisiin halutaan päästä, tulee ottaa kunnolla huomioon eräät prosessiin vaikuttavat tekijät.

Älä kuitenkaan luovuta, jos haluaisit kovasti karistaa liikakiloja vatsan seudulta! Seuraavilla pienillä neuvoilla on tärkeä rooli, jotta keskivartalossa saataisiin aikaan se muutos, joka ei yrityksestä huolimatta näytä onnistuvan.

Liikalihavuus on tällä hetkellä massiivinen maailmanlaajuinen ongelma

ylipainoa

Kuten tiedämme, liikalihavuus on hyvin yleistä, ja itse asiassa siitä kärsivien henkilöiden määrä lisääntyy joka vuosi. Lisäksi aineenvaihduntaan liittyvien sairauksien määrä on kasvussa.

Liikalihavuus on suurempi ongelma kuin koskaan ennen, ja lääkärit ovat alkaneet kiinnittää entistä enemmän huomiota ruoan merkitykseen ihmisen terveyden parantamisessa. Voidaan kuitenkin sanoa, että ajatus “olet mitä syöt” ei ole mitään uutta tai mullistavaa, sillä kyse on vain kiistattomasta tosiasiasta.

Maailman terveysjärjestön mukaan maailmassa on tällä hetkellä yli 1,9 miljardia ylipainoista ihmistä, ja mikä kaikkein ongelmallisinta, yli 650 miljoonaa näistä ylipainoisista on liikalihavia.

Nämä luvut ovat massiivisia ja hälyttäviä, ja mikä tekee asiasta vielä vaikeamman on se, että lapsetkin kärsivät usein liikalihavuudesta. Maailmassa on noin 124 miljoonaa liikalihavaa lasta, kertoo Maailman terveysjärjestön ja Imperial College London -yliopiston julkaisema tutkimus, joka ilmestyi lehdessä nimeltä The Lancet.

Vatsanseudun rasvan ominaisuudet ja haitat terveydelle

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että runsaan vatsarasvan määrän johdosta ihmisellä on suurempi vaara kärsiä eräistä sairauksista. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että rasvan sijoittuminen kehossa on yhtä tärkeä asia kuin se, kuinka paljon rasvaa kehossa kaiken kaikkiaan on.

Uuden tutkimuksen mukaan, jonka toteuttivat Harvard University ja Massachusetts General Hospital, liika vatsarasva on yhteydessä myös 2-tyypin diabeteksen kehittymiseen. Lisäksi tällöin on suurempi sepelvaltimosairauden kehittymisen riski.

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että vatsarasva on enemmän miesten kuin naisten ongelma. Se myös vahingoittaa eturauhasta ja on suoraan yhteydessä erektiohäiriön kehittymiseen, kerrotaan muun muassa Cornell Universityn urologian osaston tekemässä tutkimuksessa.

Vatsanseudun rasvan vähentäminen ruoan avulla

1. Lohi

lohta

Lohi on yksi terveellisimmistä kaloista ihmisen sydämelle, ja se on myös erinomainen apu vatsanseudun rasvan polttamiseksi tehokkaammin.

Lohta suositellaan suuresti siksi, että siinä on korkean biologisen arvon proteiinia. Se on yksi parhaista D-vitamiinin lähteistä, ja tämä on tärkeää muun muassa siksi, että liikalihavilla ihmisillä on yleensä liian vähän tätä vitamiinia (kuten todistaa muun muassa Columbia University School of Medicinessä tehty tutkimus).

2. Parsakaali

Tämä kaaleihin kuuluva kasvis on kevyttä ravintoa, mutta se on täynnä vitamiineja ja tarjoaa runsaasti kalsiumia – tämä mineraali on hyvin tärkeässä roolissa painonpudotuksen kannalta. Näin todetaan muun muassa tutkimuksessa, jonka tekivät yhteistyössä useat yhdysvaltalaiset yliopistot, ja kyseinen tutkimus julkaistiin lehdessä Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

3. Saksanpähkinät

Muun muassa Barcelonan yliopiston tekemä tutkimus osoittaa, että usein toistuva ja kohtuullinen saksanpähkinöiden syönti auttaa torjumaan liikaa vatsanseudun rasvaa. Näiden pähkinöiden syönti nimittäin saa aikaan serotoniinin tuotantoa, ja tämä hormoni on hyvin tärkeä tekijä ihmisen mielialan sekä kylläisyyden tunteen kannalta.

4. Vatsanseudun rasvan vähentäminen onnistuu myös banaanin avulla!

vatsanseudun rasvan vähentäminen banaanilla

Banaanilla on loistava maku, ja tämä ominaisuus on sen runsaan hyvien sokereiden määrän ansiota. Lisäksi banaani on yksi parhaista kaliumin lähteistä, joita kaupoista voi löytää.

Vaikka moni karttaakin hiukan banaaneja siksi, että niissä on runsaasti hiilihydraatteja, se on silti paras hedelmä niille, jotka haluavat tosissaan hoikistaa vatsan aluetta. Tämä ominaisuus on banaanin sisältämän runsaan kaliumin ansiota, sillä kalium auttaa poistamaan nesteitä.

5. Vesimeloni

Vesimeloni on myös yksi loistava hedelmä painonpudotukseen, ja siinäkin on runsaasti kaliumia, jonka avulla nesteiden poistaminen on helpompaa. Lisäksi se on avuksi kehon rasvan vähentämisessä ja veren kolesterolimäärän pienentämisessä, todetaan muun muassa University of Kentuckyn tekemässä tutkimuksessa.

6. Tumma suklaa

Tumma suklaa, jossa on yli 60 % kaakaota, on täynnä hyödyllisiä antioksidantteja, jotka ovat avuksi vatsan tulehdustilan vähentämiseksi. Lisäksi tumma suklaa saa aikaan sellaisen hyvän vaikutuksen, että mieli ei enää tee niin paljon makeaa.

7. Luonnonjogurtti

jogurtti ja marjat

Kun luonnonjogurtin loistavat terveyshyödyt yhdistetään maistuviin hedelmiin, tuloksena on kaikin puolin hyvä välipala.

Maustamatonta ja käsittelemätöntä jogurttia suositellaan painonpudotukseen tähtääville. Siinä on runsaasti probiootteja (nämä ovat hyviä mikrobeja), ja siten se edistää suoliston terveyttä. Seuraava on monelle meistä uutinen, mutta jos kehon mikrobisto on hyvässä tasapainossa, vatsan seudulta on helpompi vähentää rasvaa, todetaan muun muassa Wienin yliopiston tekemässä tutkimuksessa.

Lisäksi kannattaa muistaa, että jos lisäät marjoja jogurttiisi – tai mitä tahansa muita sellaisia hedelmiä, joilla on hyvä nestettä poistava kyky kehossa – vaikutus on vielä parempi rasvan karistamisen kannalta.

Lopuksi: Pidä huolta ruokavaliostasi yleisesti ottaen ja harrasta liikuntaa

Sen lisäksi, että lisäät näiden tuotteiden määrää ruokavaliossasi, kannattaisi myös vähentää transrasvojen määrää aterioillasi sekä samalla jättää jalostetut sokerit vähemmälle.

Mitä tulee liikuntaan, muun muassa American Heart Foundation suosittelee kaikille vatsarasvaa vähentämään pyrkiville, että elämäntyyli pidetään yleisesti ottaen fyysisesti aktiivisena. Jotain aerobista ja voimaharjoittelua sisältävää liikuntaa tulisi harrastaa ainakin 15 minuutin verran päivässä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Lee, R. K., Chung, D. , Chughtai, B. , Te, A. E. and Kaplan, S. A. (2012), Central obesity as measured by waist circumference is predictive of severity of lower urinary tract symptoms. BJU International, 110: 540-545.
  • Journal of Proteome Research. Benefits of nut consumption for people with abdominal obesity, high blood sugar, high blood pressure. ACS News Service Weekly PressPac: November 02, 2011
  • Carrelli, A., Bucovsky, M., Horst, R., Cremers, S., Zhang, C., Bessler, M., Schrope, B., Evanko, J., Blanco, J., Silverberg, S. J., … Stein, E. M. (2016). Vitamin D Storage in Adipose Tissue of Obese and Normal Weight Women. Journal of bone and mineral research : the official journal of the American Society for Bone and Mineral Research, 32(2), 237-242.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.