Logo image
Logo image

Luontaishoidot kofeiiniriippuvuuden voittamiseksi

2 minuuttia
Nyt annamme tehokkaita vinkkejä kofeiiniriippuvuuden torjuntaan. Ensinnäkin tulee muistaa, että kahvin lisäksi on muitakin kofeiinia sisältäviä juomia, jotka tulisi jättää.
Luontaishoidot kofeiiniriippuvuuden voittamiseksi
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kahvi vaikuttaa aivoihin, ja se tuottaa jatkuvan tuntemuksen valppaudesta, sillä se stimuloi keskushermostoa. Kofeiinijuomien poistaminen ruokavaliosta voi aiheuttaa vieroitusoireita, joihin kuuluvat uneliaisuus, ärtyneisyys, päänsärky, keskittymisvaikeudet sekä alakuloisuus. Tänään haluammekin kertoa hyvistä hoidoista kofeiiniriippuvuuden karkottamiseksi.

Miten hyödymme siitä, että lopetamme kahvin nauttimisen?

Some figure

Kahviin liittyvät vieroitusoireet sisältävät muun muassa ärtyneisyyden ja päänsäryn.

Kofeiinin saannin vähentäminen on hyväksi terveydelle monellakin tapaa. Se mahdollistaa esimerkiksi painon pudottamisen, sillä kofeiinijuomissa on usein tyhjiä kaloreita, minkä vuoksi ne lisäävät rasvan kertymistä.

Nämä juomat voivat aiheuttaa myös happorefluksia. Kahvin hapokkuus liittyy ruoansulatusongelmiin sekä suoliston kasvuston epätasapainoon.

Lisäksi stressi voi vähentyä kofeiinin kadotessa elimistöstä, sillä tämä tekijä lisää katekoliamiinien tuotantoa, kuten esimerkiksi adrenaliinin. Nämä ovat stressihormoneja.

Lue aiheesta lisää: Epätasapainoinen ruokavalio ja väsymys

Luontaishoidot kofeiiniriippuvuuden voittamiseksi

Jotta voisit vähentää kahvinjuontiasi ilman epämiellyttäviä vieroitusoireita, kannattaa laskea määrää ensin 25 %:lla. Voit sitten pikkuhiljaa saada kahvinjuonnin loppumaan täysin.

Lisänä kannattaa kokeilla seuraavia luontaistuotteita riippuvuudesta eroon pääsemiseksi nopeammin.

1. Kookosvesi

Some figure

Kookosvesi voi auttaa kofeiinin vieroitusoireisiin, ja tämä on myös erittäin ravitseva ja terveellinen juoma.

Se sisältää entsyymejä, jotka auttavat puhdistamaan kehoa, sekä elektrolyyttejä, jotka lisäävät energiaa ja uudistavat ravinnevarastoja.

Kookosvesi estää kehon ja mielen hitautta, sillä se energisoi. Se myös torjuu väsymystä, jota kofeiinin vieroitusoireisiin sisältyy.

Tämän juoman nauttiminen tuottaa hyvin saman tyyppiset vaikutukset kuin urheilujuomien nauttiminen, mitä tulee nesteytykseen. Kookosvesi ei aiheuta pahoinvointia, turvotusta tai epämukavuutta.

2. Prebioottiset juomat

Nämä terveysjuomat edistävät suoliston kasvuston hyvinvointia ja ruoansulatuksen toimivuutta. Ne stimuloivat vastustuskykyä, jotta keho voisi päästä eroon myrkyllisistä aineista, ja ne torjuvat kofeiinin vieroitusoireita. Niiden avulla päästään tehokkaammin eroon suoliston jätteistä.

Kaksi hyvää esimerkkiä näistä tuotteista ovat jogurtti ja soijamaito. Tarjolla on myös ravinnelisiä, joissa on prebiootteja ja jotka tuottavat samat hyödyt.

3. Inkiväärihauduke

Inkivääri tunnetaan sen mahtavasta tuoksusta ja mausteikkaasta mausta. Inkiväärihauduke on luontaishoito, joka parantaa ruoansulatusta ja kehon kykyä hajottaa ruokaa. Yksi hyödyistä on verensokerin parempi säätely, ja inkivääri hallitsee glukoositasoja sekä pitää ihmisen energisenä pidempään.

Juoman avulla ulostaminen säännöllistyy, joten ripulin riski (jota kofeiini aiheuttaa) pienenee. Inkivääri myös vähentää muistiongelmia sekä parantaa mielialaa.

4. Piparminttutee

Piparminttu on erittäin hyväksi ihmisen elimistölle. Mitä tulee kofeiinin vieroitusoireisiin, tämä juoma auttaa välttämään pahoinvointia, päänsärkyä ja stressiä.

Säännöllinen piparminttuteen nauttiminen vähentää jännittyneisyyttä ja levottomuutta, sillä se rentouttaa. Se auttaa rauhoittamaan mielen, kun olo on hermostunut. Kannattaa juoda kupillinen aina silloin, kun tunnet kofeiinin vieroitusoireita.

Lue aiheesta lisää: Mitkä ovat kahvinjuonnin hyödyt ja haitat?

5. Valkosipulihauduke

Some figure

Valkosipulihauduke pystyy hillitsemään kofeiinin vieroitusoireita.

Tämä kasvi tunnetaan erinomaisena luonnollisena antibioottina, ja hauduketta nautitaan vilustumisen välttämiseksi sekä muutenkin vastustuskyvyn parantamiseksi. Vähemmän tunnettu fakta on se, että valkosipuli torjuu kofeiinin vieroitusoireita ja lisää rauhallisuutta.

Kuten prebioottiset juomat, tämäkin juoma helpottaa ulostamista sekä poistaa kehosta myrkyllisiä aineita, jotka aiheuttavat sairauksia.

Juo valkosipulihauduketta kahdesti viikossa, niin voit huomata tuloksia jo lyhyessä ajassa.

6. Kamomillatee

Kamomilla on länsi-Euroopassa kotoperäinen yrtti, joka tunnetaan mahtavasta tuoksustaan ja lempeästä maustaan. Se tuottaa elimistölle monet hyödyt, sillä se on ruoansulatusta parantava, rauhoittava, kouristuksia torjuva sekä ilmavaivoja lievittävä kasvi.

Kamomilla vähentää stressiä ja ahdistuneisuutta, ja se sopii täydellisesti kofeiiniriippuvuuden vieroitusoireisiin, sillä se säätelee energiatasoja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.