Logo image
Logo image

Mintun hyödyt ja käyttömahdollisuudet

3 minuuttia
Sen lisäksi että minttua käytetään perinteiseen tapaan vatsavaivojen hoidossa, tätä yrttiä voidaan hyödyntää myös paikallisesti hyönteisten puremien ja lihasongelmien lievittämiseksi.
Mintun hyödyt ja käyttömahdollisuudet
Lourdes Martínez

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Lourdes Martínez

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Minttua kasvatetaan nykyään ympäri maailmaa, mutta alunperin se on peräisin Välimeren alueelta. Parasta tässä yrtissä on se, että se tarjoaa lukuisat hyödyt ihmisen terveyttä ajatellen, ja sitä voidaan käyttää hyvin monella eri tavalla.

Tässä artikkelissa kerromme siis mintun loistavista ominaisuuksista ja monista mahdollisuuksista ruokavalion osana – jatka lukemista ja laita tämä kasvi ostoslistallesi!

Mielenkiintoisia faktoja mintusta

Some figure
 • Rooman valtakunnan aikoina minttua käytettiin laajalti lääkinnällisenä tuotteena, ja siten se päätyi moniin maihin ja kaupunkeihin hyödynnettäväksi.
 • Se kasvaa nopeasti maalla ja kosteissa paikoissa, ja se leviää laajalle. Pensas voi kasvaa jopa puolen metrin levyiseksi.
 • Mintun kukat voivat olla violetit tai valkoiset, ja ne ilmestyvät kun kasvu etenee.
 • Minttujen ryhmään kuuluu noin 25 alalajia, ja näihin yrtteihin sisältyvät muun muassa rosmariini, timjami ja oregano – nämä tunnetaan kaikki aromaattisina yrtteinä.
 • Mintun lehtiä käytetään haudukkeiden valmistamiseksi, mutta niistä voidaan myös saada eteeristä öljyä, jota voidaan käyttää ulkoisesti.
 • Tämä loistava kasvi tarjoaa A- ja C-vitamiineja, Omega-3 -rasvahappoja sekä kaiken tyyppisiä mineraaleja.
 • Minttu kasvaa ongelmitta missä tahansa ilmastossa – sekä puutarhassa että ruukussa sisällä kotona. Ole kuitenkin varovainen ettet altista sitä liiaksi auringolle, ja anna mintulle riittävästi vettä. Voit kerätä sen lehtiä talteen koko vuoden ympäri.
 • Sen tieteellinen nimi on mentha, joka tulee kreikkalaisen nymfin ja Pluton rakastajattaren nimestä. Pluto oli niin mustasukkainen, että muutti rakastajattarensa kasviksi.

Mintun hyödyt terveydelle

Tätä kasvia kannattaa ehdottomasti käyttää sisäisesti, sillä se on todella tehokas terveyden parantaja. Mintun hyödyt ja ominaisuudet ovat avuksi usean sairauden lievityksessä.

Ruoansulatuksen tehostaminen

Minttua käytetään aterioiden jälkeen jotta vatsa toimisi hyvin; se lievittää ilmavaivoja sekä auttaa käsittelemään ruokaa paremmin. Se on avuksi vatsakivun hoidossa, sillä se estää kouristuksia ja oksentelua (etenkin silloin, kun on syöty liikaa).

Se lisää ruoansulatusnesteiden tuotantoa sekä auttaa vähentämään pahoinvointia, vaikka minttua ei kannatakaan käyttää pitkän aikaa – se voi nimittäin aiheuttaa mahakatarria tai vatsan peitteiden ärtymistä.

Maksan ja suoliston toiminnan tehostaminen

Some figure

Minttua voidaan käyttää maksan toiminnan stimuloimiseksi sekä sappinesteen erittymisen lisäämiseksi. Sitä käytetään esimerkiksi vatsakramppien hoidossa ja ruoansulatuksen tehostamisessa silloin, kun maksa on “hidas”.

Se voi auttaa ripulin, ärtyvän suolen oireyhtymän ja Crohnin taudin hoidossa, ja se edistää suoliston kaasujen poistumista sekä estää jätteen kertymistä ja mätänemistä.

Hengitysteiden järjestelmän hoitaminen

Koska minttu sisältää mentolia, se tarjoaa apua tukkoisuuteen. Se lisää hikoilua sekä poistaa nenän tukkoisuutta. Sitä käytetään flunssan ja vilustumisen hoitoon, kuten myös kuumeen alentamiseksi.

Lisäksi sen viruksia torjuvat ominaisuudet auttavat pääsemään eroon kaiken tyyppisistä hengitysteiden sairauksista.

Jotkut käyttävät minttua keuhkoputkentulehduksen, nielutulehduksen ja astman hoitoon. Ne, jotka ovat juuri lopettaneet tupakoinnin tai jotka ovat yskineet paljon tupakan vuoksi, saavat mintusta apua kurkun rauhoittamiseen.

Verenkierron vilkastuttaminen

Some figure

Piparmintulla on hyytymistä estäviä vaikutuksia, sillä siinä on eugenolia ja rosmariinihappoa. Se parantaa verenkiertoa sekä hoitaa eräitä häiriöitä, kuten esimerkiksi päänsärkyä.

Sitä voidaan käyttää myös korkeudesta johtuvaan huonovointisuuteen, sillä se mahdollistaa suuremman hapen määrän kulkeutumisen soluihin, ja samalla se vaikuttaa myrkkyjen poistumista tehostaen.

Mintun hyödyt ja ulkoinen käyttö terveyden- ja kauneudenhoidossa

Reumaattiset kivut

Mintun eteerisellä öljyllä on kyky vähentää reumatismista johtuvaa kipua, sillä salisyylihapolla on kehossa kipua lievittävä vaikutus. Sitä käytetään myös migreenien lievityksessä silloin, kun kyseistä häiriötä ilmenee vain yhdellä pään alueella.

Puristeside voidaan valmistaa kankaasta, jota on liotettu minttuöljyssä. Laita kangas ohimoillesi. Selkä-, lihas ja niskakipu, kuten myös lihasten revähdykset, ovat kaikki vaivoja, joihin tämä kotihoito tehoaa hyvin.

Pahanhajuinen hengitys

Some figure

Jos kärsit pahanhajuisesta hengityksestä, minttu on paras ystäväsi! Sitä käytetään makeisten, pillereiden ja purkan ainesosana, mutta voit myös pureskella hiukan tämän kasvin lehtiä, jos vain peset ne ensin.

Mintulla on aromaattisia vaikutuksia, ja sillä on voimakas maku. Se ensinnäkin häivyttää pahaa hajua hengityksestä, mutta se toimii myös kuivan suun, hampaiden reikien ja ientulehduksen hoidossa.

Ihonhoito

Piparmintussa on noin 30 antiseptista ja noin 40 bakteereja torjuvaa ainesosaa. Se onkin aivan täydellinen tuote monen ihopulman hoitoon, kuten esimerkiksi haavojen, kutinan ja hyönteisten puremien kohdalla.

Usein minttua käytetään ekseeman tai tulehtuneiden peräpukamien hoidossa, ja naiset voivat pestä intiimialueensa mintun kera tai käyttää tätä yrttiä kylpyvedessä tavallisten sukuelinten vaivojen lievittämiseksi.

Entä sitten mintun käyttö ruoanlaitossa?

Some figure

Mintun hyödyt aterioita ajatellen ovat lukuisat. Sen omalaatuinen ja voimakas maku sekä sen läpitunkeva, mutta raikas tuoksu ovat olleet syitä siihen, että minttua on käytetty ruoanlaitossa jo muinaisista ajoista lähtien.

Voit ottaa mintun osaksi muun muassa seuraavien ruokalajien ja juomien valmistusta:

 • kypsennetyt kasvikset
 • keitot
 • salaatit
 • mehut
 • haudukkeet ja teet

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.