6 selkäkipua aiheuttavaa terveysongelmaa

· kesäkuu 1, 2018
Selkäkipu voi olla oire eräistä häiriöistä ja vaivoista, joilla ei ole mitään tekemistä kyseisen kehonosan kanssa. Näitä ongelmia tulee kuitenkin tällöin hoitaa, jotta selkäkivusta voitaisiin päästä eroon.

Onko selkäkipusi jatkuvaa? On ihmisiä jotka kokevat tätä vaivaa niin säännöllisesti, että he pitävät kyseistä kipua tavallisena osana elämää. Se ei kuitenkaan ole normaali asia, eikä siihen siis tulisi tottua.

Selkäsi sisältää kehosi suurimman tukijärjestelmän, eli selkärangan. Jos et hoida terveyttäsi hyvin, saatat alkaa kärsiä selkäkivusta.

Selkäkipua aiheuttaviin asioihin kuuluu liian painavan taakan nostaminen väärin, kuten myös eräitä vakavampia ongelmia. Nyt kerromme mitä nämä muut selkäkipua aiheuttavat asiat voivat olla.

Jatka siis lukemista ja saat tietää kuinka selkäkipu voi olla varoitusmerkki siitä, että sinulla on jokin suurempi terveysongelma. Kiinnitä huomiota asiaan ja toimi tilanteen vaatimalla tavalla, jotta voit estää terveyttäsi kärsimästä.

1. Nikamavälilevyjen kuluminen

huono työskentelyasento voi olla selkäkipua aiheuttavaa

Kuten jo kenties tiedätkin, selkärangassasi on levyjä jotka ovat pienten luiden erottamia, ja näitä kutsutaan nikamavälilevyiksi. Niiden tarkoitus on helpottaa liikettä sekä pehmentää selkärankaa, jotta luut voisivat olla käytössä tavalliseen tapaan.

Ajan kuluessa sekä ryhdin ja liikkeen vuoksi nämä levyt kuitenkin muuttuvat ohuemmiksi. Tämä häiriö on tavallinen ikääntyneiden ihmisten keskuudessa. Sitä voi kuitenkin tulla myös nuoremmillekin, etenkin naisille jotka ovat ottaneet epiduraalipuudutuksen synnytyksen yhteydessä.

Jos huomaat tätä ongelmaa itselläsi, on tärkeää että käyt lääkärissä jotta voit saada lääkitystä kipuun. Voit myös käyttää selkätukea, jotta selkärankasi pysyisi paikoillaan.

Lisäksi hieronta on erinomainen hoitokeino, ja kannattaisi ottaa myös kalsiumlisää, jotta voisit estää tätä ongelmaa pahenemasta.

Lue aiheesta lisää: 8 fyysistä ongelmaa, jotka aiheuttavat selkäkipua

2. Alaselän kipu

Alaselkäkipu voi tuntua kylkiluista aina takapuoleen asti. Tämä on tila, joka saattaa alkaa vaivata ketä tahansa meistä elämän edetessä.

Koska tässä on kyseessä kovin tavallinen ongelma, ihmiset ajattelevat usein ettei siihen ole olemassa mitään erityistä syytä. Tämä ei kuitenkaan ole totta, sillä vaikka useimmissa tapauksissa saatetaan joutua tekemään monia kokeita, aina voidaan kuitenkin löytää syy kivun ilmaantumiseen.

Jos itse koet alaselän kipua vain silloin tällöin, kiinnitä huomiota siihen mitä olet noina aikoina tehnyt. On mahdollista että ryhtisi on huono istuessasi työpöytäsi ääressä, tai että työsi on se tekijä joka aiheuttaa selkäkivun.

Parasta olisi käydä lääkärissä, jotta voidaan sulkea pois laskuista kaikki vakavammat ongelmat.

3. Osteoporoosi

nainen venyttää selkäänsä

Osteoporoosi on luuston sairaus. Se kehittyy silloin kun luumassan tiheys vähenee ja kun luut muuttuvat huokoisemmiksi.

Tämä sairaus aiheuttaa sen, että luut haurastuvat sekä tulevat alttiimmiksi vakaville vammoille silloinkin, kun ei ole ollut mitään merkittävää vahingon aiheuttavaa vaikutusta. Useimmissa tapauksissa ei ole mitään selkeitä oireita, mutta selkäkipua voi kuitenkin ilmetä.

 • Jos olet yli 40-vuotias ja ruokavaliosi ei sisällä kovin runsaasti kalsiumia, kannattaa käydä lääkärissä säännöllisesti, jotta voit sulkea pois laskuista tämän sairauden.
 • Samoin kannattaisi käydä lääkärissä siinä tapauksessa että huomaat selkäkivun tuntuvan selkärangan keskialueella, ja jos kuulet klik-äänen liikkuessasi – tämä ei ole normaali asia missään vaiheessa elämää.

4. Fibromyalgia

Fibromyalgia on krooninen sairaus, ja pitkäkestoinen kipu on yksi sen kaikkein erottuvimmista oireista. Tämä tarkoittaa sitä, että potilaalla ei ehkä ole pelkkää selkäkipua, vaan myös nivel- ja lihaskipua.

Seuraavat oireet ovat hyvin tavallisia fibromyalgian yhteydessä:

 • unihäiriöt
 • uupumus
 • turvonnut olo
 • jäykkyys
 • suoliston oireet
 • tunnottomuus nivelissä
 • närästys

Jos itselläsi on tämä sairaus, lääkäri pystyy antamaan reseptillä useita lääkkeitä, jotta jokaista sairauden oiretta voidaan hoitaa erikseen.

Vaikka fibromyalgiaa ei voidakaan parantaa, on olemassa ratkaisuja kivun hallintaan, mutta niistä on kuitenkin löydettävä juuri sinulle paras vaihtoehto.

Lue aiheesta lisää: Mitä fibromyalgiasta tarvitsee tietää?

5. Skolioosi

fyssärillä

Yksi selkäkipua aiheuttava terveysongelma on skolioosi. Tämä on sellaista sivuttaista vääntymistä selkärangassa, joka ei ole normaalin rajoissa.

Kyseessä on epämuodostuma, joka voi kehittyä perinnöllisten ongelmien tai hermoston ja lihasten häiriöiden vuoksi, tai sitten skolioosilla ei välttämättä ole mitään selkeää syytä.

Kun tämä sairaus on edennyt pitkälle, se yleensä aiheuttaa puristumista tai kouristumista selkärangassa, mikä saa sitten aikaan kipua.

Jotta skolioosin aiheuttamaa kipua voitaisiin vähentää, mukaan kuvioihin tulevat lääkkeet ja hoito. Esimerkiksi:

 • fysioterapia
 • tuen käyttö
 • säännölliset tarkastukset, jotta voidaan havaita onko ongelma pahentunut

6. Endometrioosi

Tämä on yksi kaikkein yleisimmistä sairauksista naisilla. Tässä tapauksessa selkäkipu johtuu epätavallisesta solujen kasvusta, jota ilmenee kohdun limakalvolla.

Kipu on tyypillisesti akuuttia, ja sitä tuntuu useammin kuukautisten aikaan. Vaikka ilman reseptiä saatavat lääkkeetkin ovat hyödyllisiä tämän sairauden kohdalla, on parasta käydä gynekologilla jotta voidaan saada parasta mahdollista hoitoa.

Yleisiä suosituksia näiden ongelmien hoitoon

Käy asiantuntijalla, jotta voisit saada sopivaa hoitoa perustuen siihen minkä tyyppinen selkäkipua aiheuttava häiriö itselläsi on kyseessä.

Harrasta joogaa – tämä on aivan täydellinen apu kehon rentouttamiseksi sekä kivun ja tulehtuneisuuden torjumiseksi tehokkaammin.