Logo image
Logo image

Opettele olemaan joskus itsekäs

3 minuuttia
Opettele olemaan joskus itsekäs
Viimeisin päivitys: 25 tammikuuta, 2019

Olemme kaikki saaneet kuulla, että ei saa olla itsekäs. Joskus sitä kuitenkin tarvitaan, jotta voisit olla onnellinen ja välttää sen, että muut käyttävät sinua hyväkseen.

Itsekkyys on täynnä negatiivisia mielleyhtymiä. Itsekkyys ei ole hyvää – se saa toiset ihmiset katsomaan sinua halveksuvasti.

Itsekkyys tarkoittaa sitä, että et tiedä kuinka jakaa, ja se viestii siitä, että ajattelet vain itseäsi. Laitat aina itsesi muiden edelle.

Tiedämme kaikki, että itsekäs ei saisi olla. Mutta tällä viitataan äärimmäisyyteen, ja äärimmäisyydet eivät koskaan ole hyväksi. Olisi tärkeää löytää tasapaino anteliaisuuden ja itsekkyyden välillä, sillä olet tärkeä, ja sinun täytyy huolehtia omasta itsestäsikin.

Et ole itsekäs jos ajattelet ensin itseäsi

Ehkä olet joskus ollut sellaisessa tilanteessa, joka sai sinut sanomaan itsellesi jotakin tällaista: “No niin, nyt riittää, tästä lähtien tulen olemaan itsekäs ja ajattelemaan vain itseäni.” Näin käy, kun ihminen ajattelee liian paljon toisia ja elää elämäänsä toisille, laiminlyöden siten itseään.

Some figure

Jos sinulla on huono olo siitä, että sanot jollekulle ei, tai jos et pysty olemaan tukena silloin kun joku sinua tarvitsee, tunnet olosi huonoksi, vaikka todellisuudessa sinun ei tarvitse olla ollenkaan vastuussa tilanteesta.

Sinun täytyy muuttaa tätä ajattelutapaa, sillä sinun tulee oppia olemaan hiukan itsekkäämpi.

Oletko huomannut, että toiset ihmiset eivät tunne oloaan näissä tilanteissa syylliseksi, mutta sinä sitä vastoin kyllä? Tai oletko huomannut, että joku käyttää hyväksi kiltteyttäsi? Jos olet antelias ja asetat toiset oman itsesi edelle, saatat joutua manipuloitavaksi ja siihen, että ihmiset kiinnittävät itsesi sinuun pitääkseen sinut heidän ympärillään niitä hetkiä varten, että he tarvitsevat jotakin.

Sinun täytyy siis oppia ajattelemaan ensin itseäsi, sillä sinäkin olet tärkeä. Sinun ei tarvitse aina uhrata itseäsi toisten vuoksi. Itsekkyys ei aina ole huono asia, ja tässä tapauksessa se on jopa oikeutettua. Tarkoittaako kaiken aikasi ja energiasi pois antaminen sitä, että olet onnellinen, vai onko se huono asia?

Hyväksyn ja kunnioitan itseäni

Jos et kunnioita ja hyväksy itseäsi, miksi ihmeessä luulet, että toiset tulevat tekemään näin? On niin paljon muitakin asioita, joista sinä voit olla huolissasi kuin muiden asettaminen oman itsesi edelle.

Vaikka anteliaisuus saisikin olosi tuntumaan hyvältä, tulee vaihe, jolloin elämäsi on täysin kiedottuna toisiin ihmisiin.

Some figure

Tällöin et enää tiedä kuka olet, ja yrität miellyttää jokaista, sillä et kestä sitä ajatusta, että joku ajattelisi sinusta negatiivisesti.

Saatat päätyä riippuvaiseen suhteeseen, jolloin onni ei ole todellista vaan teennäistä.

Kunnioita ja hyväksy itsesi, sillä onnellisuus tulee ihmisen sisältä.

Kun tiedät, kuinka kunnioittaa ja hyväksyä itsesi, tulet näkemään, että sinun ei tarvitse huolehtia toisista ihmisistä. Sinulla on oma elämäsi, ja on normaalia haluta auttaa toisia.

On kuitenkin niin, että kaikilla on ongelmia. Vaikka tämä kuulostaakin kovalta, jokaisen tulee oppia käsittelemään ne.

Ongelmien kohtaaminen tekee ihmisestä voimakkaamman sekä antaa arvokkaan kokemuksen. Kun ajattelet elämässäsi olleita ihmisiä, ovatko he tehneet saman sinun eteesi kuin itse olet tehnyt heidän vuokseen? Vai annatko liikaa itsestäsi muille?

On tärkeää, että muistat ajatella hiukan omaa itseäsi.

Jos annat, sinä ansaitset myös saada

Mielessämme meillä on käsitys siitä, että tulee antaa ja antaa, eikä koskaan saada. Vaikka on tietysti niin, että joskus tarjoat apuasi muille tai haluat tehdä jotakin hyvää, sitä ei tulisi tehdä siinä toivossa, että saisit jotakin vastapalveluksena.

Some figure

Antamisessa on siis kyse jostakin muusta. Tämä tarkoittaa sitä, että saatat jatkaa muiden auttamista, mutta ennemmin tai myöhemmin sinun täytyy antaa itsellesi lupa ajatella omaa itseäsi.

Meidän tulee muistaa, että oma minä tulee asettaa ensisijalle, ja tulee olla hiukan itsekäs sekä ajatella itseään ennen muita.

Monelle ihmiselle tämän on kuitenkin ajatus, jota he eivät voi hyväksyä. He saattavat olla niin anteliaita toisia kohtaan, että he joutuvat manipuloinnin kohteeksi, kuten jo aikaisemminkin mainitsimme. Muista, että jos ihmiset tietävät, että olet aina heidän käytettävissään, he saattavat käyttää tätä etua väärin.

Jos löydät itsesi sellaisesta tilanteesta, että sinun täytyy olla itsekäs, et ole itse asiassa itsekäs. Annat sen sijaan itsellesi luvan ajatella itseäsi ennen muita, sillä olet jo antanut tarpeeksi toisille.

Sinäkin olet tärkeä. Sinun tulee kunnioittaa ja hyväksyä itsesiKukaan muu ei tule hoitamaan sinua, ellet sinä tee sitä itse.

Ja jos jollakin on otsaa kutsua sinua tämän vuoksi itsekkääksi, voit vastat näin: “Kyllä, mutta olen itsekäs, sillä arvostan ja kunnioitan itseäni, ja tänään laitan oman itseni etusijalle, sillä minäkin ansaitsen sitä.”


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Fehr, E., & Fischbacher, U. (2003). The nature of human altruism. Nature. https://doi.org/10.1038/nature02043

 

Peters, A. (2011). The selfish brain: Competition for energy resources. American Journal of Human Biology. https://doi.org/10.1002/ajhb.21106


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.