Logo image
Logo image

Opettele hyväksymään itsesi sellaisena kuin olet

3 minuuttia
Sen sijaan että kadehdit tai ihailet toisia heidän omaperäisyydestään, miksi et tarttuisi tilaisuuteen ja alkaisi hyväksyä itseäsi sellaisena kuin olet? Miksi et alkaisi olla oma itsesi?
Opettele hyväksymään itsesi sellaisena kuin olet
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Itsetunto on elintärkeä asia sen kannalta, että ihminen voi tuntea olonsa hyväksi ja olla onnellinen. Tätä ei kuitenkaan saavuteta yhdessä yössä, sillä itsetunnon ylläpito voi olla melkoisen haastava tehtävä. Mitä voit sitten tehdä tällaisissa tilanteissa? Opettele hyväksymään itsesi, ja pystyt näkemään asiat paremmassa valossa.

Itsesi hyväksyminen juuri sellaisena kuin olet voi olla vaikea tehtävä. Tämä johtuu siitä, minkälaisessa maailmassa elämme. Vertailu, pelko pilkatuksi tulemisesta, hyvinvoivan esittäminen, tietyllä tavalla toimiminen muiden ihmisten hyväksynnän saamiseksi – näitä asioita on monia.

Kaikki tämä tulee jossain vaiheessa muodostumaan liian suureksi taakaksi, sillä et ole oma itsesi.

Haluatko muuttaa tilanteen? Jatka lukemista ja tee seuraavat muutokset, jos haluat lisätä hyvinvointiasi.

Nyt kerromme siis siitä, kuinka itsesi hyväksyminen voi muuttua todellisuudeksi omallakin kohdallasi.

Opettele kuuntelemaan sisäistä ääntäsi

Jos et kuuntele itseäsi, kuinka voit tietää, mitä haluat? Jos käännät selkäsi sisäisille huudoillesi, saatat saada aikaan kivuliaita seurauksia.

Etkö usko tähän? Seuraavassa annamme yhden esimerkin siitä, kuinka tämä käytännössä tapahtuu.

Joskus tunnet tarvetta vastata “ei” toisten esittämiin pyyntöihin, mutta et kuitenkaan toimi näin.

Pelkäät nimittäin sitä, että “muut ovat tyytymättömiä” eivätkä hyväksy asennettasi, ja siten pakotat itsesi tekemään jotakin sellaista mitä et haluaisi tehdä, jotta et joutuisi vastuuseen.

Kenties tällä tavalla käyttäytyminen kerran ei mielestäsi ole paha asia. Mutta mitä tapahtuu pidemmän ajan kuluessa, kun et priorisoi sitä, mitä haluat? Seurauksena tästä on paljon negatiivista.

Sinusta alkaa tuntua, että toiset käyttävät sinua hyväkseen. Joskus huomaat, että olet uuvuksissa kaikkien niiden asioiden vuoksi, joita sinun täytyisi tehdä. Jokaisen myöntävän vastauksen myötä sinusta on kuitenkin yhä vaikeampaa sanoa se “ei”, joka haluaa päästä ulos suustasi.

Opettele hyväksymään omat vikasi. Älä pelkää niitä. Sinulla on oikeus sanoa mitä haluat sekä toteuttaa haaveesi. Se pelko jota tunnet on perusteeton, ja oman hyvinvointisi tulisi olla sinulle ykkönen.

Elämässäsi on ollut virheitä, mutta siinä on ollut myös menestystä

Varmasti on niin, että kun katsot taaksesi, keskityt enemmän virheisiisi ja puutteisiisi. Näihin asioihin sisältyvät ne monet kerrat, jotka ovat tehneet kasvoistasi yhtä punaiset kuin tomaateista.

Saatat kuitenkin unohtaa ne lukuisat tilanteet, jolloin sait itsellesi suurta menestystä.

Miksi annat ensisijan niille asioille, jotka ovat tehneet joskus olosi huonoksi? Muista myös, että virheet ovat mahdollistaneet oppimisen. Oppia voit siis niistäkin asioista, jotka ovat huonoja.

Opettele hyväksymään itsesi, ja vältä olemasta niin ankara itseäsi kohtaan. Et ansaitse tätä, ja kaikki asiat eivät ole niin negatiivisia kuin kuvittelet.

Aivan jokaisesta kokemuksesta on saatavilla myös jotakin positiivista.

Olet ainutlaatuinen ihminen

Jos olet aito ihminen, olet tässä maailmassa uniikki. Tämä on piirre, joka miellyttää sinua niissä ihmisissä, joilla on vahva persoonallisuus. Älä kuitenkaan vertaa itseäsi muihin.

Ainutlaatuinen ihminen ei voi verrata itseään toisiin, sillä hän ei koskaan voi olla samanlainen lahjakkuutensa, kykyjensä tai persoonallisuutensa osalta. Hän ei voi olla samanlainen koskien tapaansa olla – ei kenenkään toisen ihmisen kanssa.

Vertailut ovat ajanhukkaa, ja ne ovat myös suuri vihollinen itsetunnolle. Jos vertaat itseäsi liikaa muihin, saatat siis aiheuttaa vahinkoa itsetunnollesi, ja saatat tehdä tämän sellaisella tavalla, joka tekee sen uudelleen rakentamisesta hyvin vaikeaa.

Opettele hyväksymään itseäsi juuri sellaisena kuin olet, kaikkien vahvuuksien ja heikkouksien kanssa.

Vahvista lahjakkuuksiasi. Tee niistä puolista sinua säteilevät, jotka näytät oman kotisi mukavuusalueella, mutta tee tämä sellaisessa sosiaalisessa ympäristössä, jossa normaalisti pelkäät, että toiset tulevat paheksumaan sinua.

Jos naurat spontaanisti, tee niin. Jos haluat kertoa vitsin, kerro se. Ole ylpeä kaikesta sellaisesta, joka saa olosi hyväksi ja johon samaistut.

Sinun ei tarvitse piilottaa itseäsi. Älä teeskenteleToimi samalla tavalla kuin ne ihmiset joita ihailet – toimi aidosti.

Tee ominaisuuksistasi loistavia, vaikka ne saisivatkin muut järkyttymään ja yllättymään. Älä anna tämän estää sinua – älä pelkää!

Opettele hyväksymään itsesi juuri sellaisena kuin olet. Tee tämä jokaisessa mielessä ja ilman, että haluat olla joku muu kuin sinä itse.

Onko tämä muutos, jonka olet valmis tekemään? Alatko hyväksyä sen, mitä olet?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Constantino, Juan Pequeña, & Mayaute, Luis Miguel Escurra. (2006). Efectos de un programa para el mejoramiento de la autoestima en niños de 8 a 11 años con problemas específicos de aprendizaje. Cadernos de Psicopedagogia6(10), 00. Recuperado em 25 de feveiro de 2019, de http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1676-10492006000100005&lng=pt&tlng=pt.
  • Naranjo Pereira, M. (2007). Autoestima: un factor relevante en la vida de la persona y tema esencial del proceso educativo. Revista Electrónica “Actualidades Investigativas en Educación”, (3), 0.
  • San Martín, Juan Luis, & Barra, Enrique. (2013). Autoestima, Apoyo Social y Satisfacción Vital en Adolescentes. Terapia psicológica31(3), 287-291. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-48082013000300003

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.