Logo image
Logo image

Opas eri teelaatuihin ja uutteisiin

4 minuuttia
Vihreä tee sisältää vain vähän kofeiinia, joten se kannattaa valmistaa käyttämällä kuumaa - ei kiehuvaa - vettä. Kiehuvan kuuma vesi vapauttaa lehtien kitkerän maun. Vihreän teen antioksidantit hidastavat ikääntymisen merkkejä
Opas eri teelaatuihin ja uutteisiin
Viimeisin päivitys: 29 tammikuuta, 2019

Saatat nauttia teetä joka päivä, mutta et ehkä ole tietoinen kaikista niistä erilaisista teelaaduista, joita on saatavilla. Jokaisella teellä on ominaislaatuinen makunsa ja terveyshyötynsä. Tässä artikkelissa esittelemme yleisimmät teelaadut ja yrttiuutteet ja tutustumme tarkemmin niiden terveydelle hyödyllisiin vaikutuksiin. Näin voit valikoida juuri itsellesi sopivan teen ja kokeilla uusia makuja.

Teelaadut ja niiden ominaisuudet

Vihreä tee

Vihreää teetä käytetään lääkinnällisiin tarkoituksiin kaikkialla maailmassa, sillä sen terveyshyödyt ovat yleisessä tiedossa. Vihreää teetä pidetään yhtenä terveellisimmistä juomista maailmassa. Vihreä tee pitää sisällään kaikki teekasvin alkuperäiset ominaisuudet, eivätkä ne häviä valmistusvaiheessa.

Vihreä tee on vahva antioksidantti, jonka tiedetään ehkäisevän syöpää, hidastavan ikääntymisen näkyviä merkkejä ja puhdistavan kehoa myrkyistä ja nesteistä. Lisäksi vihreä tee kiihdyttää ruuansulatuksen toimintaa ja voi auttaa laihtumaan. Vihreästä teestä saat A-, B- ja C-vitamiinia, sekä fluoria, natriumia ja muita mineraaleja. Tee vahvistaa immuunijärjestelmää ja suojaa kehoa tulehduksilta ja viruksilta.

Vihreä tee sisältää vain vähän kofeiinia, joten sitä voi nauttia mihin aikaan päivästä tahansa. Se ei ärsytä vatsaa tai nosta verenpainetta, kuten suuri määrä kahvia. Vihreä tee kannattaa valmistaa kuumaa vettä käyttäen, älä anna veden kiehua, sillä tulikuuma vesi vapauttaa teen kitkerän maun.

Kiinalaiset olivat ensimmäisiä, jotka nauttivat vihreää teetä, mutta nykyisin vihreää teetä juodaan eniten Japanissa. Vihreä tee valmistetaan eri tavalla maasta riippuen ja Japanissa vihreä tee on ollut osa tärkeitä seremonioita sekä arkisia hetkiä jo vuosituhansia.

Some figure

Musta tee

Musta tee on suosituin teelaatu länsimaissa ja sitä myydään valmiiksi pussitettuna ja irtoteenä. Musta tee on maultaan vahvaa ja tietyissä kulttuureissa, kuten Iso-Britanniassa, musta tee nautitaan yleensä sokerin ja maidon kera. Musta tee sisältää annoksen antioksidantteja, se täyttää mahaa, sopii ruuansulatuksen tehostamiseen, eikä se sisällä lähes ollenkaan kaloreita.

Mustaa teetä käytettiin aikoinaan tavaranvaihtokaupoissa tärkeänä valuuttana, sillä sen säilyvyys on hyvä, eikä se menetä makuaan kuin vasta vuosien jälkeen. Musta tee valmistetaan Camellia sinesis-teepensaan lehdistä, jotka muutetaan vihreistä mustiksi hapettumalla. Musta tee sisältää huomattavasti enemmän kofeiinia kuin vihreä tee, ja sillä voi hyvin korvata kahvin piristejuomana. Musta tee uutetaan kuumassa vedessä ja teen maun vahvuutta voi säädellä uuttamisajalla.

Valkoinen tee

Valkoista teetä pidetään jopa vihreää teetä terveellisempänä juomana, ja sen maku on hienostunut ja hento. Valkoisen teen valmistuksessa ei käytetä teelehtiä, vaan nuoria versoja. Sanotaan, että valkoista teetä nauttimalla nauttii itseasiassa teekasvin nuoruuden ja elinvoiman.

Teen vaalea väri johtuu valkoisesta peitteestä, joka esiintyy nuorien versojen pinnalla. Tee kerätään joka kevät käsin Fujian-vuorilla Kiinassa. Valkoisella teellä on hento, aromaattinen tuoksu ja siitä saa C- ja E-vitamiinia, sekä runsaasti antioksidantteja. Tee poistaa tehokkaasti nesteitä ja se tulisi valmistaa noin 76-asteisella vedellä.

Some figure

Punainen tee

Punaisen teen annetaan hapettua kauemmin kuin muiden teelaatujen. Tästä johtuu teen erittäin voimakas maku ja väri. Punainen tee oli aikoinaan kiinalaisten keisareiden juomaa, eivätkä alhaiset alamaiset saaneet sitä nauttia. Punaisesta teestä muodostui tärkeä vientituote Kiinalle. Sen laatu ei kärsinyt pitkistä laivamatkoista länsimaisille teemarkkinoille, ja teen vahvuus miellytti kahviin tottuneita eurooppalaisia.

Nauttimalla punaista teetä kolme kuppia päivässä voit alentaa kolesterolin määrää veressä ja vähentää rasvakudosta. Valmista tee noin 93-asteisella vedellä.

Sininen tee

Sininen tee tunnetaan myös oolong-teenä ja sen väri vaihtelee vihreän ja mustan välillä. Nimi “oolong” on kiinaa ja tarkoittaa mustaa lohikäärmettä. Tämän teen maku on yhdistelmä mustaa ja punaista teetä, ja usein sitä luonnehditaan kasvimaiseksi. Sinistä teetä valmistetaan Kiinan Fujian-vuoristossa ja Taiwanin Formosassa.

Sininen tee on vahva antioksidantti, joka tehostaa vastustuskykyä, säätelee kolesterolia, alentaa verenpainetta ja sisältää runsaasti vitamiineja ja mineraaleja. Tee kannattaa tarjoilla noin 76-asteisena, mutta sitä voi nauttia myös kylmänä tai jääpalojen kanssa.

Some figure

Muut teelaadut ja uutteet

Vihreä, musta, valkoinen, punainen ja sininen tee ovat teen peruslaadut, mutta teemakuja on tuhansia erilaisia. Monet teelaadut valmistetaan yrteistä ja muista kasveista, ja alla tutustumme niihin lähemmin.

Kamomilla

Kamomillateellä on rauhoittava vaikutus niin fyysisesti kuin psyykkisestikin ja se sopii illalla nautittavaksi. Kamomillaa voi käyttää lievien ruuansulatusvaivojen hoitoon, vatsakramppien hellittämiseen, ripuliin ja mahakatarrin hoitoon. Kamomilla rauhoittaa myös silmien ärsytystä tai tulehdusta ja lievittää hengitysteiden ongelmia, kuten astmaa, yskää ja nuhaa. Kamomillasta voi löytyä apu jopa aknen hoitoon ja pienten ihovaurioiden parantamiseen.

Minttu

Mintulla on antiseptinen vaikutus, ja sen vaikuttavat ainesosat rauhoittavat tunnetusti vatsan oireilua. Minttu hillitsee ripulia, vatsakramppeja ja ilmavaivoja. Mintulla voi myös karkoittaa hyönteiset ja raikastaa hengityksen. Minttua käytetään usein yskän ja flunssan hoitoon.

Some figure

Lehmus

Lehmuksen kukasta tai hedelmästä valmistettua teetä voi käyttää lievänä rauhoittajana ja unilääkkeenä, sillä se rentouttaa keskushermoston. Lehmuksesta valmistettu tee parantaa ruuansulatusta, helpottaa verenkierron ongelmia, kramppeja ja kuukautiskipuja.

Valeriaana

Valeriaanan juuri eli rohtovirmajuuri toimii samalla tavalla kuin lehmus, ja se rauhoittaa ja rentouttaa. Valeriaanaa ei saa nauttia liikaa, sillä se voi johtaa verenpaineen alenemiseen ja verenkierron hidastumiseen suurissa määrissä nautittuna.

Vihreä anis

Tämä kasvin lehdet raikastavat hengityksen ja niitä voi pureskella sinällään. Vihreästä aniksesta valmistettua teetä voi käyttää vatsan oireiden hillitsemiseen, epäsäännöllisen kuukautiskierron säännöllistämiseen, ilmavaivojen helpottamiseen ja ruuansulatuksen toiminnan kohentamiseen.

Rosmariini

Rosmariini auttaa korjaamaan keskushermoston vaurioita, se parantaa muistin toimintaa ja kohenta verenkiertoa. Yrteistä valmistetut teelaadut ovat paitsi raikkaita, usein myös lääkitseviä.

Some figure

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Osakabe, N., Yasuda, A., Natsume, M., Sanbongi, C., Kato, Y., Osawa, T., & Yoshikawa, T. (2002). Rosmarinic acid, a major polyphenolic component of Perilla frutescens, reduces lipopolysaccharide (LPS)-induced liver injury in D-galactosamine (D-GalN)-sensitized mice. Free Radical Biology and Medicine, 33(6), 798-806.
  • Ortiz, O. M., Sánchez-Mora, N., Herraez, D. F., & López, C. A. (2008). Valeriana en el tratamiento a largo plazo del insomnio. Revista colombiana de psiquiatría, 37(4), 614-626.
  • Singh, R., Shushni, M. A., & Belkheir, A. (2015). Antibacterial and antioxidant activities of Mentha piperita L. Arabian Journal of Chemistry, 8(3), 322-328.
  • Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future. Molecular medicine reports, 3(6), 895-901.
  • Han, L. K., Takaku, T., Li, J., Kimura, Y., & Okuda, H. (1999). Anti-obesity action of oolong tea. International journal of obesity, 23(1), 98.
  • Espinosa, C., González-Silvera, D., Pérez-Llamas, F., López-Jiménez, J. Á., & Zamora, S. (2015). Effect of long term intake of white tea on acute oxidative stress in rats. Nutricion hospitalaria, 32(2), 749-756.
  • Valenzuela, B. (2004). El consumo té y la salud: Características y propiedades benéficas de esta bebida milenaria. Revista chilena de nutrición, 31(2), 72-82.
  • Diepvens, K., Westerterp, K. R., & Westerterp-Plantenga, M. S. (2007). Obesity and thermogenesis related to the consumption of caffeine, ephedrine, capsaicin, and green tea. American journal of physiology-Regulatory, integrative and comparative physiology, 292(1), R77-R85.
  • Serafini, M., Ghiselli, A., & Ferro-Luzzi, A. (1996). In vivo antioxidant effect of green and black tea in man. European journal of clinical nutrition, 50(1), 28-32.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.